Vés al contingut

Viquiprojecte:Història de l'art català/Com editar/Seguiment de canvis

Viquiprojecte Història de l'art català
Viquiprojecte de la UdL durant el curs 2021-2022


Seguir els canvis d'una pàgina

Una de les gràcies dels projectes Wikimedia és que qualsevol canvi queda registrat, es pot revisar, desfer i recuperar la versió anterior d'una pàgina és relativament senzill. No tingueu por a equivocar-vos o a trencar res. Tot queda desat i es pot recuperar.

L'historial d'una pàgina

[modifica]
Historial d'una pàgina de la Viquipèdia. El seu aspecte és molt similar al de Viquillibres

A la cantonada superior dreta de qualsevol pàgina de Viquillibres i dels altres projectes Wikimedia hi ha una pestanya titulada Mostra l'historial. Fent clic a aquesta pestanya podrem veure tots els canvis que s'han fet a una pàgina des del moment que es va crear, de més recent a més antic i acompanyats d'informació addicional.

Cada línia de l'historial d'una pàgina equival a un clic al botó Publica els canvis. A més, se'ns proporciona informació detallada sobre cada canvi: se'ns informa sobre la data i l'hora de cada canvi, qui n'és l'autor (podent navegar a la seva pàgina d'usuari, a la seva pàgina de discussió i a les seves contribucions), quina extensió té la pàgina a cada moment que es desa i quants octets s'han afegit o tret en cada edició.

Al final de cada línia hi ha dos enllaços:

  • Desfés ens permet desfer qualsevol edició
  • Agraeix envia una notificació a l'usuari en qüestió dient-li que li agraïm una edició en concret

A més, podem veure amb detall quins canvis efectua cada edició respecte a la versió precedent d'una mateixa pàgina:

  1. Assenyaleu quines versions voleu comparar tot fent clic als botons de verificació que apareixen al costat de la data i hora de cada canvi desat. Per defecte sempre apareixen marcades les dues últimes versions
  2. Cliqueu el botó Compara les versions seleccionades que hi ha al capdamunt de la llista de canvis

Se us generaran dues columnes a la part alta de la pantalla: la de l'esquerra mostra l'edició més anterior i la de la dreta la més recent, centrades a les línies on s'han fet els canvis, que estan ressaltats en color blau i groc i amb els signes + i - al principi de cada línia. Des d'aquí també es poden visualitzar els detalls concrets de cada edició, i també es poden desfer i es poden agrair les edicions d'altres usuaris.

Llista de seguiment

[modifica]

Es poden seguir els canvis que ha experimentat una pàgina que ens interessa tot visitant el seu historial amb freqüència, però és més còmode incorporar aquestes pàgines a la llista de seguiment. D'aquesta manera, visitant la nostra llista de seguiment veurem si alguna de les pàgines que ens interessa ha estat modificada, i podrem accedir a totes les funcionalitats de la pestanya Mostra l'historial.

Per afegir una pàgina a la nostra llista de seguiment només cal clicar l'estrella que hi ha al costat de la pestanya Mostra l'historial. L'estrella s'omplirà de color blau. Per treure una pàgina de la nostra llista de seguiment només cal tornar-hi a clicar, i l'estrella es tornarà transparent de nou.

Es pot accedir a la llista de seguiment clicant l'enllaç Llista de seguiment que hi ha al menú d'usuari, al marge superior de la pantalla. El seu aspecte és molt similar al que es visualitza quan es clica Mostra l'historial d'una pàgina, però en lloc de totes les edicions que ha experimentat un article només se'ns mostren aquells articles que han estat modificats des de la nostra última visita.