Vés al contingut

Viquiprojecte:Història de l'art català/Com editar/Editor visual

Viquiprojecte Història de l'art català
Viquiprojecte de la UdL durant el curs 2021-2022


Les eines de l'editor visual

Botons del flanc esquerre de la barra d'eines de l'editor visual
Botons del flanc esquerre de la barra d'eines de l'editor visual

La barra d'eines de l'editor visual té diversos botons. Els botons del flanc esquerre, d'esquerra a dreta, fan les següents funcions:

 • Desfés / Refés: tirar enrere la última acció que s'acaba de realitzar / recupera l'acció desfeta
 • Paràgraf: és un desplegable per donar format als títols de secció. Les seccions principals es formataran amb l'opció Encapçalament; els sub-apartats s'han d'anar formatant tot avançant en la jerarquia de nivells. No cal que us preocupeu pel títol de la pàgina: el format d'aquests és automàtic.
 • Format de caràcter: és un desplegable que permet donar format al text. Les negretes i les cursives són els formats més habituals, però si s'amplia el desplegable apareixen d'altres opcions que poden ser necessàries en algun cas.
 • Enllaç: activa l'eina per afegir un enllaç a la paraula que en aquell moment estigui més a prop del cursor o bé la paraula (o paraules) ressaltades amb el ratolí. L'enllaç pot apuntar cap a una altra pàgina de Viquillibres o cap a una altra pàgina web.
Normalment, al cos del text només s'admeten enllaços cap a altres pàgines de Viquillibres o projectes Wikimedia; els enllaços externs s'han d'aplegar en una llista de punts i dins d'una una secció específica al final de la pàgina, titulada Enllaços externs.
Si es vol modificar o eliminar un enllaç, només cal fer-hi clic a sobre i seguir les instruccions de la finestra emergent que sorgirà.
 • Cita: permet inserir una referència al text. Les referències es visualitzen com crides de notes al peu i apareixen compilades a la part baixa de la pàgina, en una secció específica titulada Referències. Trobareu més detalls sobre com inserir una referència més endavant.
 • Llista: és un desplegable que permet generar llistes de punts o numerades, així com sagnar-les (i sagnar també els paràgrafs).
 • Insereix: és un desplegable des del que es poden inserir imatges, plantilles, taules i altres elements habituals en un text. Els que més s'utilitzen són les imatges, les plantilles i les taules. Més detalls sobre com inserir-los més endavant.
 • Ω (caràcter especial): obre un mapa de caràcters en diversos alfabets per poder-los inserir al text tot clicant-hi a sobre.


Els botons del flanc dret, d'esquerra a dreta, són els següents:

 • ? (ajuda): activa un menú desplegable amb ajudes.
 • Opcions de la pàgina (tres línies horitzontals o menú d'hamburguesa): activa un menú on es poden modificar aspectes de la pàgina, com per exemple les categories. Es donaran més detalls sobre les categories més endavant.
 • Canvia de l'editor visual a l'editor de codi i viceversa
 • Publica els canvis: el botó s'activa quan s'ha fet alguna modificació a la pàgina. Cal prémer-lo si es volen desar els canvis, ja que no hi ha desat automàtic.