Viquiprojecte:Història de l'art català/Com editar

Viquiprojecte Història de l'art català
Viquiprojecte de la UdL durant el curs 2021-2022


Com s'edita Viquillibres?

Els continguts de qualsevol pàgina de Viquillibres es poden editar tot clicant a la pestanya Modifica que apareix al marge superior dret de qualsevol pàgina o bé clicant a l'enlaç Modifica que acompanya el títol de qualsevol secció. En fer-ho, la pàgina es posarà en mode d'edició.

Un cop tingueu habilitat l'editor visual, les pestanyes del marge superior de la pantalla es visualitzaran així
Important: Per defecte, només veureu la pestanya Modifica el codi, que activa l'editor de codi. Per habilitar l'editor visual cal seguir els passos següents:
  • Cliqueu l'enllaç Beta del vostre menú d'usuari, situat a la cantonada superior dreta de la pantalla
  • Cliqueu la casella de verificació de l'opció Editor visual
  • Cliqueu el botó blau Desa les preferències que s'haurà activat al marge inferior de la pantalla
A partir d'ara hauríeu de veure la pestanya Modifica al costat de Modifica el codi. Si malgrat tot es continua activant l'editor de codi, feu clic al llapis que hi ha a l'angle superior dret del calaix on hi ha el text a modificar i seleccioneu l'opció Editor visual
Cal tenir present que aquesta opció no funciona al 100% de Viquillibres, com per exemple a les pàgines de discussió.

Com modificar una pàgina?

Pas 1

Cliqueu a la pestanya modifica que hi ha al marge superior dret de la pantalla. Per comoditat recomanem que si la pàgina té diverses seccions cliqueu a l'enllaç modifica que acompanya el títol de la secció que voleu modificar. D'aquesta manera l'editor només carrega la secció en qüestió i el text és menys perdedor.

Pas 2

Feu la modificació corresponent. Trobareu més detalls sobre les funcions de l'editor més endavant.

Pas 3

Quan es fa una modificació a una pàgina, s'activa un botó blau Publica els canvis a l'angle superior dret de la pantalla. Cliqueu-hi quan estigueu a punt per desar els canvis fets (que no cal que siguin molt extensos).

Pas 4
Finestra emergent que apareix en clicar el botó "Publica els canvis"

En fer clic a Publica els canvis, apareixerà una finestra emergent on podreu fer quatre accions:

  • Resumir els canvis fets. D'aquesta manera es facilita el seguiment de les edicions d'una pàgina. No és un gest obligatori, però s'agraeix. A més, si feu les modificacions a una secció determinada, l'editor ja insereix automàticament el nom de la secció que es modifica. Un exemple de resum seria "ampliació del text", "ortografia", "retocs bibliografia", etc.
  • Indicar si l'edició que s'ha fet és menor. Això vol dir que s'han fet pocs canvis o aquests són de poca importància (una correcció ortogràfica o un petit retoc, per exemple) i, de nou, ajuda a fer el seguiment de les edicions.
  • Afegir la pàgina que esteu modificant a la vostra llista de seguiment. No és una mala idea, us facilitarà seguir els canvis que d'altra gent pugui fer a aquesta mateixa pàgina. Si la pàgina que editeu ja és a la vostra llista de seguiment, aquesta casella apareixerà marcada per defecte.
  • Revisar els canvis. Us permet veure què heu canviat concretament abans de confirmar-ho.

Només cal confirmar les edicions fetes tornant a clicar el botó blau Publica els canvis de l'angle superior dret de la finestra emergent. Els canvis es fan efectius a l'instant i són visibles per a tothom al mateix moment. No us preocupeu excessivament per això.

Recordeu!
  • Les edicions a Viquillibres no es desen automàticament. És preferible anar fent petites modificacions i desar sovint per veure com l'article va creixent que no fer grans canvis sobtats (a no ser que sapigueu què esteu fent).
  • Dues persones no poden intervenir al mateix temps en una mateixa secció d'una pàgina. Realment sí que poden, però el sistema no avisa que algú altre està editant la pàgina que nosaltres ens disposem a modificar. Això comporta que quan desin, Viquillibres els avisarà que hi ha hagut un conflicte d'edició (algú altre ha modificat i desat la pàgina mentre s'estava treballant-hi). Resoldre'l és complicat, ja que cal integrar els canvis a l'edició anterior. Per això us recomanem que utilitzeu les pàgines de discussió per coordinar què escriu cadascú i minimitzar el risc que hi hagi conflictes d'edició.
  • Si voleu abandonar la pàgina sense desar els canvis podeu prémer la tecla esc o fer clic a la pestanya Mostra que hi ha al costat de la pestanya Modifica.