Viquipèdia

  Existeix una versió impresa publicada per Edicions dels A.L.I.LL. i disponible a la botiga d'Amical Viquipèdia.

Logotip de la Viquipèdia
Logotip de la Viquipèdia

El Viquillibre Viquipèdia es tracta d'una guia sobre l'enciclopèdia en línia oberta a tothom; essent Viquillibres projecte germà seu. Els continguts d'aquest manual expliquen la seva història i objectius, les seves aplicacions i sobretot fan èmfasi en la seva utilització més profitosa.

Sumari[modifica]

Introducció Publicat

Part 1: Descobrir la Viquipèdia[modifica]

Utilitzar bé i participar en la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure, passa per la comprensió de la seva història, dels principis fundadors que la governen, i de les apostes financeres i jurídiques de la societat del coneixement. Aquesta part —que de cap manera defineix exhaustivament la qüestió— ha estat redactada per tal de subministrar els elements indispensables per copsar el fenomen.

Part 2: Utilitzar la Viquipèdia[modifica]

Nombrosos visitants fan un ús instantani de la Viquipèdia: arriben a l'enciclopèdia a través d'un motor de cerca, copien una informació i ja no van més enllà. La naturalesa oberta de la Viquipèdia requereix tanmateix comprendre el seu funcionament per tal de ser conscient dels seus límits i d'adoptar una actitud crítica de cara a la informació. Aquesta part es destina al lector ocasional o assidu de la Viquipèdia, que desitja optimitzar la utilització d'aquesta eina.

Part 3: Col·laborar a la Viquipèdia[modifica]

Consulteu regularment la Viquipèdia i trobeu de tant en tant faltes d'ortografia en català, imprecisions o errades. Potser ja heu contribuït amb correccions menors. La paraula clau d'un wiki és: llanceu-vós-hi! Un wiki es construeix a poc a poc amb les contribucions dels seus visitants, que esdevenen autors. Deixeu-vos temptar per les correccions ortogràfiques, l'edició del format… Després agafareu seguretat, redactareu paràgrafs, articles… Llavors sentireu com n'és de gratificant compartir els vostres coneixements!

Part 4: La Viquipèdia a classe[modifica]

La Viquipèdia és una realitat de la societat d'avui en dia. Els estudiants de tots els nivells hi tenen accés i la fan servir. Alguns professors estan preocupats pel risc de que puguin trobar-hi material amb errors o que puguin copiar material pels seus treballs sense aprendre. L'única forma d'afrontar aquest fenòmens és educar els joves a fer servir adequadament aquesta nova eina entenent els seus límits i les seves possibilitats. La idea d'aquesta part del llibre és tractar de crear un «kit de supervivència» per al professor que vulgui fer servir la Viquipèdia a classe; ja sigui en una dinàmica de pedagogia clàssica, ja sigui en pedagogia activa.

Contraportada Publicat