Viquipèdia/Introducció

La Viquipèdia s'ha convertit en un fenomen cultural i social. Com és possible que un munt de gent es posi d'acord per construir una obra d'aquesta envergadura i, a més, de forma desinteressada?

Aquest llibre proposa una aproximació a la Viquipèdia per a la seva descoberta. Seguint els mateixos principis col·laboratius, ha estat escrit per viquipedistes, usuaris de la Viquipèdia, que voluntàriament i desinteressadament ofereixen compartir la seva experiència.

La primera edició impresa va ser en francès amb el títol Wikipédia. Découvrir, utiliser, contribuer, preparada per Florence Devouard i Guillaume Paumier. Aquesta edició ha estat actualitzada, ampliada i adaptada especialment al públic catalanoparlant.

Existeixen versions de la Viquipèdia en moltes llengües. En aquest llibre utilitzem la denominació de Viquipèdia, adaptació de l'anglès Wikipedia, referida en general a totes les versions. Els exemples són de la Viquipèdia en català però serveixen per igual en les versions en altres llengües.

Per què un llibre sobre la Viquipèdia?[modifica]

Realment la pròpia Viquipèdia té un munt de pàgines que documenten criteris, directrius, qüestions tècniques, instruccions i processos de consens. Tanmateix, manca d'una guia estructurada per a qui vulgui conèixer la filosofia bàsica, sense perdre's navegant, i d'un procés estructurat per assabentar-se de tot, i pas a pas, sobre com es construeix, com es pot participar o utilitzar.

El propòsit d'aquest llibre és una iniciació de forma didàctica i senzilla per tal d'adreçar-se, alhora, o bé a un públic jove, gran coneixedor de les noves tecnologies, o bé a un públic més gran amb coneixements bàsics d'informàtica i internet.

Us proposem una guia per a la descoberta del fenomen de la Viquipèdia, explicant com utilitzar-la eficaçment i, potser, us animareu a esdevenir-ne actors participant-hi. Per aquells que ja s'han iniciat com a redactors, és una oportunitat per assolir i entendre millor certs aspectes.

De forma coherent amb el principi de contingut lliure de Wikimedia, aquest llibre es distribueix sota els termes de la llicència de Creative Commons Reconeixement i Compartir Igual (CC-BY-SA-3.0). Vegeu el text de les condicions d'ús a http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.ca.

Autoria[modifica]

Original en francès[modifica]

  • Florence Devouard, enginyera agrònoma, col·labora a Wikipédia en français des del 2002. Va ser presidenta del patronat de la Fundació Wikimedia i membre fundador de Wikimédia France.
  • Guillaume Paumier, doctor en física, participa activament des del 2005, ha estat membre de diversos comitès de la Fundació i actualment és cap del projecte d'usabilitat de Wikimedia.

Adaptació al català[modifica]

  • Joan Ramon Gomà, doctor enginyer industrial, és president de l'associació Amical Viquipèdia.
  • Vicenç Riullop, enginyer industrial, és administrador de la Viquipèdia en català i usuari des de 2005.

A més, altres usuaris han col·laborat activament en el seu desenvolupament i revisió. Vegeu la llista completa d'autors a l'historial d'edició del llibre.

Com que aquest llibre ha estat elaborat basant-se en el codi obert wiki, continuarà millorant amb diferents aportacions. Animem a tots els lectors a que es converteixin també en autors.

Origen del contingut multimèdia[modifica]

Totes les imatges són de Wikimedia Commons. La imatge de la portada va ser renderitzada a l'Estació Espacial Internacional, creada per Gilles Tran i Jaime Vives Piqueres. Les imatges de captures de pantalla són de la Viquipèdia. Els logotips tenen els drets reservats per la Fundació Wikimedia. Per a més informació vegeu els fitxers originals en línia i la pàgina http://wikimediafoundation.org/wiki/Condicions_d'ús.