Viquipèdia/Utilitzar la Viquipèdia/Explorar la Viquipèdia

Cercar informació[modifica]

Accedir a la Viquipèdia[modifica]

La Viquipèdia apareix sovint en els primers resultats dels motors de cerca. Contràriament al que de vegades es pensa, aquesta col·locació depèn únicament del funcionament dels motors de cerca; no hi ha cap acord entre ells i Viquipèdia. Aquests algorismes perjudiquen les versions de la Viquipèdia en llengües regionals o minoritàries. En el cas que no tingueu el navegador configurat en català, o el terme a cercar sigui igual o molt semblant al terme en espanyol, francès o anglès, els resultats en català no seran dels primers. Això és degut al fet que els algorismes identifiquen el país d'origen de l'adreça IP des de la que esteu fent la cerca, i en detectar una adreça d'Espanya o de França prioritzen els resultats en espanyol o en francès, i en general sempre prioritzen els continguts en anglès encara que l'article corresponent en català estigui més desenvolupat que ens aquests altres idiomes. Per assegurar-vos de trobar un article de la Viquipèdia en català entre els resultats de la cerca, n'hi ha prou, en general, amb afegir la paraula clau Viquipèdia a la cerca. Si ho feu així, els motors de cerca són la manera més senzilla i més ràpida de trobar una informació a la Viquipèdia.

Es recomana entrar directament l'adreça correcta al vostre navegador: http://ca.wikipedia.org. L'adreça http://www.viquipedia.org no és l'adreça del lloc web però permet accedir-hi fàcilment. Si entreu a www.wikipedia.org, accedireu a un portal multilingüe: llavors haureu d'escollir la llengua (per exemple, el català) de la versió de la Viquipèdia que vulgueu consultar.

Cada versió disposa del seu codi de llengua al començament de l'adreça: ca.wikipedia.org per a la Viquipèdia en català de.wikipedia.org per a Viquipèdia en alemany (deutsch), etcètera. Sigui quina sigui la forma d'accés que preferiu, podeu afegir-la a la llista d'adreces d'interès del vostre navegador web per tal de trobar fàcilment la pàgina.

Cercar a ca.wikipedia.org[modifica]

Caixa de cerca de la interfície de Viquipèdia.

Si cerqueu un article genèric o si coneixeu amb precisió el teu títol, el podeu cercar directament a la caixa de cerca integrada a la interfície de la Viquipèdia, situada sota el logotip del lloc web. La caixa de cerca us proposarà els diferents articles que comencin per les lletres que aneu teclejant. El botó Vés-hi obre la pàgina amb el títol exacte que heu introduït al camp de cerca, si existeix; si no, el programari us proposarà de crear-la. Si cometeu un error habitual en escriure el títol, probablement el programari us redirigirà cap al títol correcte. Fent clic sobre Cerca, s'accedeix a una interfície de cerca més avançada, que proposa una llista d'articles que contenen les paraules teclejades i una llista de motors de cerca externs.

Portals temàtics presentats a la pàgina inicial

Consulta temàtica[modifica]

Extret del Portal:Química.

Una altra manera de navegar per la Viquipèdia és fer servir els portals temàtics de l'enciclopèdia, accessibles des de la pàgina inicial clicant al botó "Portals" del quadre de dalt a la dreta o des de qualsevol lloc clicant a "Portals temàtics" davall del logo de la Viquipèdia a l'esquerra.


Els portals permeten accedir al conjunt dels articles que tracten sobre un tema donat; juguen el paper de pàgines d'acollida temàtiques. Sovint s'associen a projectes del mateix nom, que agrupen els participants per tema i els proposen una estructura de coordinació.

Finalment, és possible cercar un article relacionat al que s'està llegint i de navegar gràcies als enllaços interns o a les categories.


Navegar per la Viquipèdia[modifica]

Un dels punts forts d'Internet és de manera incontestable la navegació fent servir els enllaços d'hipertext. En tant que enciclopèdia en línia, la Viquipèdia permet navegar així entre tots els seus articles. De manera intuïtiva les paraules en blau corresponen a enllaços interns, que apunten cap a altres pàgines de la Viquipèdia. Les paraules en vermell poden sorprendre l'internauta. La Viquipèdia està constantment en curs de redacció: nombrosos articles encara no existeixen. Les paraules vermelles són enllaços que apunten cap a articles buits. Si voleu, podeu clicar un enllaç vermell i començar a escriure l'article!

Categories[modifica]

Categories de l'article Natura

Les categories constitueixen el sistema de classificació utilitzat a la Viquipèdia; estan davall de la pàgina de cada article. Un article pot pertànyer a diverses categories, i una categoria pot pertànyer ella mateixa a altres categories. Formen doncs una estructura d'arbre, jeràrquica i temàtica. Al cim d'aquesta estructura, la Categoria:Principal engloba, via les seves subcategories, la integritat del contingut de la Viquipèdia.

Les categories proposen una navegació organitzada i permeten descobrir el conjunt dels articles que corresponen a un assumpte donat. N'hi ha prou amb consultar les diferents categories a les quals pertany un article; es troben a sota de la pàgina.


Caixes de navegació[modifica]

Una caixa de navegació plegada de l'article Integral de superfície.
La mateixa caixa desplegada

Les caixes de navegació són conjunts d'enllaços agrupats per temàtica.

Són opcionals; si un article conté una o diverses caixes, se situen al final d'article, abans de les categories. Permeten navegar entre els diferents articles que tracten d'un tema. Triades i jerarquitzades, completen les categories. Aquestes caixes de vegades es despleguen: el seu contingut s'amaga per omissió per tal de no sobrecarregar l'article. Desplegar-les és senzill, només cal un clic sobre el botó «mostra» de la seva dreta, el que permet veure el seu contingut íntegre.

  • Vegeu la fitxa pràctica 1.


Trobar imatges[modifica]

Poca gent sap que Wikimedia Commons, la mediateca digital associada a la Viquipèdia ofereix diversos milions de fitxers multimèdia lliurement utilitzables. Wikimedia Commons és una verdadera mina per a qualsevol que vulgui il·lustrar documents, exposicions o presentacions. Hi ha diversos mètodes per accedir a aquestes imatges.

A partir de la Viquipèdia[modifica]

La manera més senzilla de trobar imatges en relació amb un assumpte que us interessi és consultar l'article de la Viquipèdia que tracti del tema. Els articles generalistes contenen sovint algunes imatges; feu clic a sobre per tal d'accedir a la seva pàgina de descripció. Sovint s'obté un missatge indicant que el fitxer està allotjat a Wikimedia Commons, sovint anomenat simplement Commons:

«Aquest fitxer prové de Wikimedia Commons i pot ser usat per altres projectes. La descripció de la seva pàgina de descripció es mostra a continuació.»

Seguiu l'enllaç cap a la seva pàgina de descripció per tal de consultar la pàgina de descripció de la imatge a Wikimedia Commons. Llavors podeu navegar via les categories que hi ha davall de la pàgina per trobar imatges sobre el mateix tema. Les categories són generalment en anglès.

Caixa Commons de l'article Astronomia.

Certs articles de la Viquipèdia contenen, a més a més de les imatges un enllaç directe cap a Commons davall de la pàgina. Llavors directament podeu accedir als recursos multimèdia relacionats amb aquest tema.

Directament a Wikimedia Commons[modifica]

Si sabeu un xic d'anglès, podeu cercar les imatges directament a Commons: http://commons.wikimedia.org. De la mateixa manera que a la Viquipèdia, podeu utilitzar la caixa de cerca o navegar per tema utilitzant els enllaços presents a la pàgina d'acollida.

Igual que la Viquipèdia, Wikimedia Commons és alimentat per col·laboradors però, en aquest cas, provenen dels diferents projectes en diferents llengües. Podreu trobar els noms dels arxius en anglès o en altres llengües. S'està fent un esforç perquè tant la interfície com els avisos o les descripcions dels arxius siguin multilingües. Recordeu: atreviu-vós-hi! ("be bold").

Altres eines[modifica]

Hi ha diverses eines externes que permeten fer cerques d'imatges. Mayflower és un motor de cerca d'imatges de Commons: http://toolserver.org/~tangotango/mayflower/?il=ca.

  • Vegeu la fitxa pràctica 2.

En resum[modifica]

Trieu les vostres eines de navegació entre les proposades a la Viquipèdia: portals, categories, caixes de navegació... No oblideu tampoc els milions d'imatges lliures a la vostra disposició a Wikimedia Commons.