Vés al contingut

Viquipèdia/Utilitzar la Viquipèdia/Consultar els articles

Interfície[modifica]

Menús generals.

La interfície global del visitant és molt senzilla. Un article ocupa la major part de la pantalla. Una barra lateral, a l'esquerra, incorpora els enllaços principals d'utilitat pel visitant, agrupats en dos menús generals: Navegació i Comunitat. La caixa d'eines és específica per cada article i s'explica en detall més endavant.

Menús generals[modifica]

Al menú Navegació, podeu accedir en un clic a la portada o als portals temàtics, que organitzen el contingut de manera jeràrquica i classificat per temàtica. Si només voleu donar un volt pels articles, seguiu l'enllaç Pàgina a l'atzar, que us pot portar als racons més remots de la Viquipèdia. Altres continguts temàtics els trobareu als Articles de qualitat i a l'Actualitat.

El segon menú, Comunitat, està més pensat pels editors, tot i que el visitant els pot consultar, ni que sigui per a comprendre millor el funcionament de l'edició d'articles. La pàgina de canvis recents, per exemple, guarda un registre de les darreres modificacions fetes als articles. L'usuari està igualment convidat a fer un donatiu, per tal de permetre que la Viquipèdia pugui seguir funcionant. Si teniu cap qüestió, s'ofereixen diferents possibilitats de contacte amb els usuaris.

Personalització de la interfície[modifica]

Fins i tot com a simple lector teniu la possibilitat de crear un compte personal; l'enllaç es troba a la cantonada superior dreta de qualsevol pàgina. La creació d'un compte d'usuari no obliga en cap cas a contribuir a la redacció d'articles. El compte us permet gestionar les preferències personals, sobretot pel que fa a l'aspecte de la interfície (vegeu el capítol 3-1).


Descripció d'un article[modifica]

Estructura general[modifica]

Pàgina de Matemàtiques.

Un article típic comença per un títol (➊), amb diverses pestanyes, que donen accés a les eines relacionades amb aquella pàgina (discussió, edita i historial). Una breu introducció presenta el subjecte de manera resumida (➋); a continuació hi ha un índex automàtic, generat a partir de les diverses seccions de l'article (➌). Al final de la barra lateral esquerra, els enllaços interwiki (en altres llengües) enllacen als articles sobre el mateix tema en altres llengües (➍). El cos de l'article constitueix la major part de la pàgina; moltes vegades està il·lustrat amb imatges, situades habitualment a la dreta, generalment de la mateixa mida i de format homogeni (➎). L'article s'acaba amb una secció que conté les fonts i la bibliografia (➏). La part inferior de la pàgina pot contenir enllaços a altres llocs de la Viquipèdia, per exemple un enllaç a continguts multimèdia sobre aquest tema de Wikimedia Commons (➐). Els enllaços externs proposen pistes per aprofundir en el tema, i potser plantilles de navegació, que agrupen els enllaços per temes (➑). Finalment, hi ha les categories que permeten navegar per articles similars (➒).

Avisos[modifica]

Els articles poden incloure avisos informant al lector que el seu contingut està, per exemple, discutit entre diversos participants, o li manquen fonts fiables, i que hi ha una discussió en curs per millorar-lo. També hi pot haver un avís indicant que l'article és un esborrany i convidant el lector a ampliar-lo.


Eines relacionades amb els articles[modifica]

Cada pàgina disposa de quatre pestanyes amb enllaços, que surten a tots els internautes a dalt de la pàgina, sobre el títol. La primera és la pestanya per defecte de l'article; les altres permeten accedir a la seva pàgina de discussió, modificar l'article o consultar l'historial.

Pestanya discussió.

Pàgina de discussió[modifica]

Cada pàgina de la Viquipèdia té una pàgina de discussió associada. L'enllaç discussió que hi porta forma part de les pestanyes situades dalt de tot de l'article, sobre el títol. La redacció col·laborativa dels articles necessita que els diferents autors disposin d'un lloc on discutir sobre el contingut i la forma de l'article que redacten: la pàgina de discussió compleix aquest rol. En canvi, no és un fòrum de discussió lliure sobre els temes tractats; les pàgines de discussió dels articles serveixen tan sols per a intercanviar opinions per a millorar l'article. Tots els lectors poden deixar a la pàgina de discussió un comentari sobre un article, ja sigui per a expressar un dubte o per remarcar un error (vegeu Ajuda:Discussió i el capítol Comunicar pàgina 57). La pàgina de discussió permet també a vegades identificar les estructures de cooperació (projectes temàtics) dels que forma part l'article.

Pestanya historial.

Historial[modifica]

L'historial és la memòria de cada article. Conserva totes les versions successives de la pàgina i permet conèixer la data, hora, l'autor i el contingut de cada modificació de l'article. El visitant pot consultar cada versió anterior de l'article clicant a la data. Cada línia d'historial porta la data i l'hora de la modificació, el nom o pseudònim de l'autor de la modificació, un enllaç a la seva plana de discussió, un enllaç a la seva llista de contribucions, la mida de la pàgina en bytes, i el comentari de resum que l'autor hagi deixat per a explicar la seva modificació.

Modificacions fetes per l'usuari Plàcid Pérez Bru per afegir un paràgraf sobre l'anàlisi matemàtic

Comparació de dues versions[modifica]

L'historial emmagatzema el conjunt de versions anteriors de l'article. També podeu comparar dues versions per tal d'observar els canvis efectuats entre les dues. Només us cal seleccionar-les amb els botons d'opció i fer clic al botó «Compara les versions seleccionades».

Això mostra la diferència (dif) entre les dues versions comparades. Les porcions modificades es mostren de costat. Un fons de color indica el text retirat (en la versió antiga, columna de l'esquerra) i afegit (en la nova versió, columna de la dreta).

Clicant a «Vés a l'edició anterior» i «Vés a l'edició següent», podeu navegar pas a pas entre les versions de l'article (vegeu també Ajuda:Historial).


Historial de l’article w:Matemàtiques a data 8 de març de 2010. Seleccionant dues versions es poden comparar.

Autors[modifica]

Contràriament a una falsa idea molt estesa, els articles de la Viquipèdia tenen autors, que són llistats per ordre cronològic invers a l'historial. Els usuaris que hagin creat un compte són identificats pel seu pseudònim; fent-hi un clic anirem a la seva pàgina d'usuari, on la majoria de col·laboradors es presenten breument. Alguns indiquen la seva identitat completa i donen informació dels seus coneixements.

Per a contactar amb un usuari registrat (identificat pel seu pseudònim), podeu deixar-li un missatge a la seva pàgina de discussió o, si també disposeu d'un compte d'usuari, enviar-li un correu (vegeu el capítol Comunicar-se, pàgina 57).

La llicència CC-BY-SA, sota la qual estan totes les contribucions a la Viquipèdia, requereix la identificació dels autors. Els usuaris que escullen no crear un compte són identificats per la seva adreça d'Internet (adreça IP): un seguit de números separats per punts. Aquesta solució no és pas ideal, però és l'únic mitjà que el programari té per identificar aquests autors. Aquesta adreça IP és susceptible de canviar de propietari; és doncs difícil identificar o discutir amb un col·laborador que participi amb la IP.

Caixa d'eines[modifica]

Caixa d'eines situada a la barra lateral

La caixa d'eines, a la barra lateral esquerra, inclou eines destinades als lectors i als redactors. Tan sols les tres darreres són realment útils pel lector.

  • Què hi enllaça: pàgina especial del programari llistant el conjunt de pàgines que tinguin un enllaç a la pàgina que s'està consultant.
  • Seguiment d'enllaços: pàgina especial llistant les darreres modificacions efectuades a les pàgines enllaçades a la pàgina que s'està llegint.
  • Pàgines especials: llista de pàgines especials del programari.
  • Enllaç permanent: enllaç immutable de la versió actual de l'article. Aquest enllaç és útil, per exemple, per enviar a algú un enllaç d'una versió de l'article que hàgiu verificat prèviament: usant un enllaç permanent, podeu estar segurs que aquella persona consultarà la mateixa versió que vosaltres, fins i tot si l'article és modificat posteriorment.
  • Citau aquest article: pàgina que conté les informacions bibliogràfiques (en diferents formats) per a qui vulgui citar la pàgina.
  • Carrega: guia de com carregar un fitxer multimèdia (per exemple una imatge).

Precaucions a prendre[modifica]

Per a tota recerca documental[modifica]

Regularment apareixen nombroses crítiques a la Viquipèdia i la seva fiabilitat. És convenient recordar alguns principis de base aplicables a tota recerca documental a Internet o en una biblioteca.

Per començar, és indispensable multiplicar les fonts d'informació i no donar-se per satisfet amb una única font. Tota obra pot contenir errors, i l'únic mitjà per efectuar una recerca documental intel·ligent és seleccionar i confrontar les informacions provinents de diferents fonts. Per exemple, fins i tot si una enciclopèdia és un bon punt de partida per a una recerca documental, no n'hi ha prou: un article enciclopèdic és una síntesi d'informacions accessibles i no especialitzades. Una recerca correctament portada pot començar per la consulta d'una enciclopèdia, per tal de fer-se una idea global d'un tema i consultar les fonts i les referències bibliogràfiques que permetin anar més enllà en la recerca.

Precaucions específiques a la Viquipèdia[modifica]

El principi de la Viquipèdia és que tothom pot, en qualsevol moment, modificar una pàgina per millorar-la. Aquest sistema obert pot comportar la inserció d'informacions errònies, voluntàriament o no, o de comentaris fora de lloc, qualificats de vandalisme. Partint del principi que la Viquipèdia funciona amb aquest sistema, cal senzillament ser-ne conscient per tal de ser crític amb les informacions trobades als articles. Com en tota recerca documental, s'han de tenir en compte les precaucions precedents. A la Viquipèdia, cal prendre algunes precaucions suplementàries, i en particular comprovar l'historial de l'article: això ens permet assegurar-nos que no hagi estat vandalitzat recentment o modificat profundament de forma malintencionada; per a això podeu comparar diferents versions i consultar els «difs». També està bé consultar la pàgina de discussió dels articles per a conèixer els problemes que pugui tenir o llegir comentaris sobre les informacions presents.

Avís al públic[modifica]

Ja es tracti d'anatomia, de violència o de fets històrics, un adult sempre és necessari per a l'aprenentatge d'un nen, per tal de posar la informació en el seu context. De la mateixa manera que pels programes de televisió, un adult ha de guiar un menor en la seva navegació per Internet, ni que sigui per assegurar-se de que no entra en contacte amb desconeguts. Fins i tot si els riscos d'aquest tipus són limitats a la Viquipèdia, no deixa de ser una enciclopèdia generalista, no censurada, abordant un ventall de temes no recomanats per a menors.

En resum[modifica]

El sistema obert de la Viquipèdia la sotmet a modificacions errònies o malintencionades. Consulteu les eines a la vostra disposició (historial, pàgina de discussió), mantingueu un esperit crític, encreueu informacions i confronteu les fonts.