Viquipèdia/Descobrir la Viquipèdia/Principis fundadors

«Given enough eyeballs, all bugs are shallow.» Eric Raymond[1]

Totes les versions lingüístiques de la Viquipèdia han de respectar els cinc pilars establerts com a principis fundadors en els primers mesos de funcionament del projecte. Més enllà d'aquests principis, cada comunitat lingüística és lliure d'organitzar-se com millor li sembli i d'establir normes locals de funcionament. A la pràctica, les comunitats s'inspiren àmpliament en el que fan els altres ja que no cal inventar de nou la roda.

La Viquipèdia és una enciclopèdia[modifica]

La Viquipèdia és una enciclopèdia que incorpora elements d'enciclopèdia generalista, d'enciclopèdia especialitzada i d'almanac. Els treballs personals o originals no tenen cabuda a la Viquipèdia. Tampoc és un servei d'allotjament gratuït de pàgines personals o d'articles promocionals. Tampoc és un lloc web social ni un fòrum de discussió.

En concret, als nous participants sovint els sorprèn, fins i tot els sobta, comprovar que el seu nou article hagi estat suprimit sense advertència prèvia, o proposat per a la supressió. Lliure no vol dir que cadascun pot escriure o fer el que millor li sembli. La raó més freqüent de la supressió d'un article és no respectar el primer principi (la Viquipèdia és una enciclopèdia) i els criteris d'acceptabilitat dels articles.

Tanmateix, si bé el primer principi és comú a totes les versions lingüístiques, la seva aplicació (i en particular els criteris d'acceptabilitat) varien segons les versions lingüístiques. Es podran trobar en la versió en anglès articles que serien refusats en la versió en català, i viceversa. Contràriament a les enciclopèdies de paper, la cobertura temàtica és potencialment il·limitada, el que no vol dir que tot sigui acceptable. De fet, hi ha viquipedistes que de vegades s'identifiquen com supressionistes o inclussionistes. La noció de notabilitat enciclopèdica es discuteix contínuament en cadascuna de les versions, i la decisió de conservar o no certs articles genera de vegades debats intensos.

La neutralitat del punt de vista[modifica]

El punt de vista neutral (PVN, en anglès Neutral Point of View NPOV) constitueix la línia editorial del projecte. El PVN significa que els articles no han de promocionar cap punt de vista particular. De vegades, això suposa descriure diversos punts de vista; representar cadascun d'aquests punts de vista tan fidelment com sigui possible, tenint en compte les seves importàncies respectives en el camp del saber; subministrar el context necessari a la comprensió d'aquests punts de vista així com els seus autors; i no representar cap punt de vista com el millor o com reflectint la veritat. Això implica permetre la comprovació de les informacions citant les fonts, particularment en el cas d'assumptes polèmics - fonts autoritzades en els seus àmbits respectius.

Aquesta línia editorial trenca amb els principis de les enciclopèdies modernes, que adopten generalment un enfocament científic i que vehiculen un cert context cultural. El terme d'enciclopèdia dels sabers populars de vegades es fa servir per descriure la Viquipèdia.

La publicació sota llicència lliure[modifica]

La Viquipèdia es publica sota llicència lliure: la integritat del text està subjecte a la llicència Reconeixement i Compartir-Igual de Creative Commons (CC-BY-SA) i és compatible en la major part amb la Llicència de documentació lliure de GNU (GFDL). Aquest permís autoritza a tothom crear, copiar, modificar i distribuir el contingut de la Viquipèdia (vegeu el capítol 5). Les úniques condicions són:

  1. mantenir la mateixa llicència en les còpies idèntiques i les còpies modificades;
  2. reconèixer els crèdits dels autors originals.

Ningú no té el control d'un article en particular. Així, tot text aportat a la Viquipèdia pot ser modificat i redistribuït sense avisar per qualsevol, incloent-hi si es fa amb ànim de lucre.

Les regles d'urbanitat[modifica]

La Viquipèdia és un projecte que es desenvolupa completament per voluntaris. La gent hi participa per molts motius, però és molt important pel bon funcionament del projecte que la gent s'hi trobi a gust, que hi hagi un ambient agradable i un tracte excel·lent entre els diferents col·laboradors.

Potser el principi més important és l'anomenada viquietiqueta o les normes d'urbanitat. Els participants es respecten mútuament, fins i tot quan hi ha desacord. Cal ser educat, cortès i respectuós, recercar el consens. Cal mantenir la sang freda fins i tot quan l'ambient s'escalfa, evitar les guerres d'edicions (terme utilitzat per descriure modificacions i anul·lacions de les modificacions d'un mateix article per un o alguns col·laboradors repetides vegades). El participant ha d'actuar de bona fe, partir del principi que els interlocutors també actuen de bona fe, excepte cas de prova flagrant en contra, i esforçar-se a continuar sent obert, receptor i amistós.

Les regles d'urbanitat (viquietiqueta) descriuen els comportaments desitjables. A la Viquipèdia en català són de fet els que es donen quasi sempre. De vegades però hi ha comportaments bastant secs enfront dels nouvinguts, possessius enfront dels articles, agressius enfront dels altres editors amb els quals existeix un desacord. Malgrat tot, el fet de divertir-se i d'aprendre a col·laborar amb els altres és un dels principals motius de participació al projecte que esmenten els que hi participen.

La Viquipèdia no té regles fixes[modifica]

En la seva versió original, aquesta regla es pot resumir en aquest consell: "be bold" (atreviu-vós-hi!). S'aconsella no dubtar, ser atrevit en les contribucions ja que un dels avantatges de la Viquipèdia és poder modificar: no tot ha de ser perfecte a la primera. No és necessari esperar conèixer totes les normes per participar: si el col·laborador fa errors, altres els detectaran i els corregiran. No cal tampoc inquietar-se per cometre una pífia: totes les versions precedents dels articles es conserven i són accessibles en el registre històric, és per tant impossible malmetre o perdre irremeiablement informació a la Viquipèdia.

Be bold implica també que a excepció dels cinc principis fundadors, immutables, totes les normes de funcionament del projecte poden ser replantejades per qualsevol participant. En cas extrem, un participant es pot fins i tot negar a respectar una norma si considera que l'impedeix millorar el projecte. Tanmateix, per fer-ho hauria de tenir bons arguments i estar disposat a discutir-ho i proposar alternatives.

Ser autor, entre drets i deures[modifica]

Més enllà dels cinc principis fundadors enunciats anteriorment, cal aclarir sens dubte les obligacions del participant davant la llei.

Ser autor d'un text ofereix drets, però implica també deures, per exemple el de respectar la llei. Això que és fàcil de dir, és molt menys senzill d'aplicar. Què fer quan un viquipedista nacional d'un país A ha escrit, des d'un cibercafè situat en un país B, un comentari dubtós en la biografia d'una persona que viu en un país C, mentre que els servidors que hostatgen el lloc web són en un país D? Quines lleis cal respectar?

La redacció col·lectiva justifica l'absència de firma però, si un autor no és el propietari de la seva contribució, no deixa de ser responsable als ulls de la justícia. Els grans principis establerts per la majoria de les lleis nacionals s'apliquen al projecte i s'han de respectar. Més enllà dels grans principis, se suggereix al viquipedista que comenci per respectar la llei del seu propi país.


  1. Es pot traduir per «Si hi ha prou ulls, tot error és superficial.» Eric Raymond és qui ha popularitzat el terme codi obert.