Vés al contingut

Viquipèdia/Col·laborar a la Viquipèdia/Fitxes pràctiques

Crear un compte[modifica]

Crear un compte és totalment gratuït, ràpid, i no requereix més que un pseudònim i una paraula de pas. L'enllaç per identificar-se és accessible a totes les pàgines de la Viquipèdia, a la cantonada superior dreta.

Emplaçament de l'enllaç d'identificació

Aquest enllaç porta al formulari d'identificació.

Formulari d'identificació

Com que encara no teniu compte, feu clic sobre Crear un compte.

Formulari de creació de compte

El formulari és simple. El primer pas és un test de captcha, que impedeix la utilització abusiva del formulari per programes malèvols. Nomes cal que copieu el text deformat que hi surt. Llavors escolliu un nom d'usuari i una contrasenya. És possible, però no obligatori, subministrar una adreça de correu electrònic que permetrà que altres usuaris us puguin contactar en privat, o que vosaltres els contacteu a ells, però no se'ls donarà la vostra adreça sinó que el missatge s'envia a través de la Viquipèdia. També permet recuperar la contrasenya si l'heu oblidat.

Compte creat

Feu clic sobre Crear un compte i això és tot! Si heu indicat una adreça de correu electrònic, se us enviarà un correu demanant confirmació. En tots els casos, observeu que l'enllaç de la cantonada superior dreta de la interfície ha estat reemplaçada per diverses eines personals:

  • la vostra pàgina d'usuari (que porta el vostre nom),
  • la vostra pàgina de discussió,
  • els enllaços cap a les vostres preferències personals, cap a la vostra llista de seguiment i cap a la llista de totes les vostres contribucions.
  • L'últim enllaç serveix per desconnectar-vos del lloc web.

Els enllaços cap a la vostra pàgina d'usuari i la vostra pàgina de discussió són de color vermell ja que encara no existeixen (són buides). L'enllaç preferències us permet descobrir les diferents opcions que es poden configurar.

Preferències

D'altra banda a partir d'aquest moment podeu seguir les modificacions efectuades sobre les pàgines que us interessen. Teniu, dalt de cada article, una pestanya suplementària titulada vigila.

Pestanyes d'un article

Si, per exemple, obriu l'article Caragol bover i feu clic sobre l'enllaç vigila, obteniu el missatge de davall.

Afegit a la llista de seguiment

Els propers canvis que s'efectuïn a l'article Cargol apareixeran a la vostra Llista de seguiment, a la qual s'accedeix amb un clic gràcies a l'enllaç de la cantonada superior dreta de la pàgina.

Modificar una pàgina[modifica]

Si voleu entrenar-vos a modificar una pàgina, es recomana que feu les vostres proves a la pàgina de proves Viquipèdia:Pàgina de proves o a la vostra pàgina d'usuari. Així, no us arrisqueu a malmetre un article. Tanmateix no dubteu a modificar un article així que us hi sentiu capaços: no oblideu que tot error es pot anul·lar fàcilment (vegeu com fer-ho amb la funció «desfer» més avall). Proveu els diferents botons de la barra d'eines per tal de crear un enllaç, posar un text en negretes, crear un títol, inserir una imatge, etcètera. La Fitxa pràctica 6 recapitula els elements més corrents de la sintaxi wiki. Una vegada a la pàgina de proves, feu clic a Desa la pàgina i sigueu atrevits! Feu servir la barra d'eines i les pàgines d'ajuda per provar els diferents codis i observeu el resultat.

Modificació de la pàgina de proves

Per provar la interfície, substituïu el contingut de la pàgina de proves per un missatge simpàtic:

Pàgina de proves modificada

Entreu un comentari resum, mostreu una previsualització del resultat i finalment feu clic a Desa la pàgina.

Botons de previsualització i de desar.

El text modificat queda immediatament en línia.

Resultat de la modificació de la pàgina de proves.

Aquesta modificació s'ha gravat a l'historial de l'article, amb la seva data, la seva hora i el seu autor.

Historial de la pàgina de proves.

L'historial permet seleccionar dues versions i comparar les modificacions efectuades entre elles. Si es compara, per exemple, la versió actual amb la versió d'abans de la modificació, clicant a «Compara les versions seleccionades»:

Comparació entre les dues versions de la pàgina de proves.

Per esborrar una modificació, vegeu la Fitxa pràctica 7.

Taula amb els elements més habituals de la sintaxi wiki[modifica]

Codi wiki Resultat
''Itàliques'' Itàliques
'''Negreta''' Negreta

== Secció ==

=== Sub secció ===

==== Sub sub secció ====

Estructuració del document i format automàtic dels encapçalaments de secció
[[Enllaç cap a una pàgina]] Enllaç intern cap a la pàgina amb el títol "Enllaç cap a una pàgina"
[[Enllaç cap a A|text B]] El text B enllaça cap a la pàgina amb el títol "Enllaç cap a A"

* Llista

* marcada amb

* punts

  • Llista
  • marcada amb
  • punts

# Llista

# numerada

# automàticament

  1. Llista
  2. numerada
  3. automàticament
[[Fitxer:Imatge exemple.jpg|thumb|Text al peu]]

Inserció de la imatge "Imatge exemple.png" presentada automàticament

amb el text de peu d'imatge: "Text al peu"

{{Exemple}} Inserció del contingut processat de Plantilla:Exemple
[[Categoria:Exemple]] Classificar la pàgina dins la categoria "Exemple"
[[:Categoria:Exemple]] Enllaç intern cap a la pàgina de la categoria "Exemple"
<ref>Utor, títol, any</ref> Afegeix una nota o referència al cos del text.
<references/> Fa que surti la llista de les referències al peu de l'article.
[http://www.exemple.org Títol de l'enllaç] Afegeix un enllaç extern cap a la pàgina web "www.exemple.org"
[[en:Apple]]

Enllaç interwiki cap a l'article "Apple" de en.wikipedia.org

Sortirà a "altres llengües" en la barra lateral esquerra

{{Commons|pàgina a Commons}} Caixa indicant que hi ha contingut multimèdia a Commons
~~~~ La vostra signatura amb hora i data

== Discussió ==

Missatge ~~~~

:Primera resposta ~~~~

::Resposta a la resposta ~~~~

:Resposta al missatge ~~~~

Sagnat per a les discussions.

Anul·lar una modificació[modifica]

De tant en tant es vol anul·lar una modificació. Es pot tractar d'un error que s'ha comès, que algú altre ha comès, o bé d'una modificació malèvola (vandalisme). En l'exemple de la Fitxa practica 5, s'ha reemplaçat tot el contingut de la pàgina de proves. Per anul·lar aquesta modificació, amb alguns clics n'hi ha prou. Primer de tot cal situar-se a l'historial a la dreta del botó edita.

Historial de la pàgina de proves.

L'historial llista totes les versions precedents de la pàgina. N'hi ha prou amb fer clic sobre la data d'una versió correcta per veure l'article tal que era en aquella data. Llavors un missatge indica que es tracta d'una versió anterior.

Visualització d'una versió anterior.

Per tal de restaurar aquesta versió, n'hi ha prou amb fer clic sobre edita.

Un missatge us avisa que esteu modificant una versió antiga de la pàgina i que les modificacions efectuades des llavors es perdran; és precisament el que voleu, ja que aquest procediment anul·larà l'error.

Missatge indicant que es modifica una versió antiga de la pàgina

N'hi ha prou amb no modificar res, entrar un comentari de resum i desar la pàgina.

Comentari explicant el motiu de recuperar una versió antiga.

Llavors es restaura la pàgina de proves al seu estat inicial, com era abans que hi inscriguéssiu un missatge. La reparació de l'error apareix a dalt de tot de l'historial.

Historial de la pàgina de proves després de reparar l'error.

Funció «desfer»[modifica]

L'enllaç desfés disponible a l'historial, al costat de cada modificació, és una drecera per a la reparació. Permet presentar directament el codi anul·lant aquesta modificació. Llavors no teniu més que desar la pàgina amb el codi reparat.

Afegir una referència[modifica]

Per tal de millorar la fiabilitat de la Viquipèdia, es recomana justificar tota modificació susceptible de ser qüestionada. Si el lector pot consultar la font d'una afirmació, llavors es pot formar una opinió sobre la credibilitat d'aquesta font i per tant de l'afirmació.

Per això la Viquipèdia està dotada d'un sistema de referències. El sistema es compon de dos elements o més: al cos del text, cal inserir la referència pròpiament dita, entre les marques <ref> i </ref>. Al final de l'article, el codi <references/> (o la plantilla {{Referències}}) recapitula automàticament totes les referències col·locades al cos del text i les presenta juntes. Per afegir o canviar una referència, cal modificar el codi entre les marques <ref>; <references/> o {{Referències}} no fan més que activar la presentació de les referències a sota de pàgina.

Codi d'un exemple d'afegit de referències.
Resultat del codi de l'exemple.

Per a més detalls, consulteu Ajuda:Notes a peu de pàgina. Per tal d'harmonitzar la presentació de les referències, podeu consultar les convencions bibliogràfiques a Viquipèdia:Plantilles per a citar fonts.

Importar una imatge[modifica]

L'enllaç Carrega de la barra d'eines lateral us dirigeix a una pàgina guiant-vos pas a pas per determinar si podeu importar la vostra imatge i en quines condicions. Una vegada acostumat al formulari, podreu importar les vostres imatges anant directament a Commons.

Pàgina d'ajuda per a carregar fitxers.

En la majoria dels casos, voldreu importar una imatge que heu fet vosaltres mateixos (foto, dibuix, esquema). En sou els autors i la cediu sota una llicència lliure. Es recomana fer servir una doble llicència GFDL i Creative Commons CC-BY-SA. No importeu imatges que hàgiu trobat a Internet: probablement estan sotmeses a drets d'autor!

Llicències aconsellades per a una obra personal.

Llavors se us adreçarà cap al formulari complet a Commons, que us pot desconcertar. Tanmateix, en acompanyar-vos pas a pas, us permet carregar una imatge seguint les instruccions.

Formulari de càrrega a Commons

Primer de tot, heu d'indicar el lloc on està desat el fitxer al vostre ordinador (➊). Els formats recomanats són principalment: .jpg per a les fotos, .svg per als diagrames i esquemes i .png per a les altres imatges. El programari proposa llavors un nom amb el qual el fitxer serà gravat als servidors (➋). Escolliu un nom descriptiu: per exemple, «camp de blat de moro a Dordogne.jpg» i no «Dsc00483.jpg».

Indiqueu l'origen de la imatge (➌): és un treball propi vostre? Per omissió, el vostre pseudònim s'inscriu en el camp Autor (➍); tanmateix hi podeu escriure el vostre verdader nom si ho desitgeu. Es recomana indicar la data de realització de l'obra (➎).

El camp Descripció és molt important, ja que aporta el context de la vostra imatge. Informeu aquest camp almenys en català (➏); podeu afegir tantes descripcions com llengües conegueu. El camp Altres versions es pot quedar buit (➐); Autoritzacions està destinat als fitxers que es tornen a publicar amb l'autorització de l'autor si no sou vosaltres.

Hi ha un camp lliure a la vostra disposició per les informacions suplementàries que considereu importants, per exemple l'emplaçament geogràfic on heu fet la foto (➑).

El camp Llicència (➒) és extremadament important. Tota imatge en la que falti el permís o l'origen és susceptible de ser esborrada sense preavís; aquesta vigilància és necessària per tal d'assegurar-se que tots els fitxers importats són sota un permís lliure i no violen cap dret d'autor. Escolliu un permís lliure per a la vostra imatge; es recomana escollir obra personal, «copyleft (permís múltiple GFDL i totes les versions CC-BY-SA)» (primer permís en la llista).

Per acabar, afegiu si és possible una o diverses categories (➓) fent clic sobre el símbol (+). Les categories permeten als altres usuaris trobar la vostra imatge; sense categories, la vostra imatge s'arrisca a ser oblidada entre els milions d'altres fitxers. És preferible posar les categories en anglès, però podeu posar-les en català si no sabeu anglès; un altre contribuïdor s'encarregarà de corregir. El programari us suggereix categories existents en funció de les primeres lletres que entreu.

Una vegada omplerts els camps, podeu previsualitzar el resultat i després importar el fitxer. Tingueu paciència calen alguns segons perquè el fitxer sigui transferit del vostre ordinador als servidors. Llavors accedireu a la pàgina de descripció de la imatge, tal com la veuen tots els visitants i usuaris del lloc web. Ara podeu inserir la vostra imatge en un article de la Viquipèdia. Proveu en principi a la pàgina de proves.


Inserir una imatge en un article[modifica]

Un microxip d'ADN.

Si heu importat per exemple la imatge [[Fitxer:DNA microarray.svg]] a Commons, n'hi ha prou d'afegir el codi que segueix a la pàgina on voleu inserir la imatge: [[Fitxer:DNA microarray.svg|thumb|Un microxip de ADN.]]. L'atribut thumb serveix per a donar les imatges una aparença homogènia; Un microxip de ADN és el text al peu de la imatge. També podeu inserir un enllaç cap a l'article ADN en el text: [[Fitxer:DNA microarray.svg|thumb|Un microxip d'[[ADN]].]]

Un nanotub de carboni

Certes imatges queden allargades en amplada o en alçada. En aquest cas, pot ser preferible modificar la mida per omissió. [[Fitxer:Carbon nanotube.svg]], per exemple, és una imatge vertical. Si no es posa més que el paràmetre thumb, apareix molt gran. Se li pot afegir un coeficient multiplicador upright=0.5; així, la mida per omissió es redueix a la meitat, i la mida de la imatge s'adapta més al format: [[Fitxer:Carbon nanotub.svg|thumb|upright=0.5|Un nanotub de carboni]].


Discutir[modifica]

Per discutir amb un usuari, n'hi ha prou amb modificar la seva pàgina de discussió, de la mateixa manera que modifiqueu qualsevol altra pàgina de la Viquipèdia. Les pàgines de discussió disposen d'una drecera per afegir una nova secció a una pàgina: es presenta amb la forma d'un signe + al costat del botó modifica, a dalt de la pàgina. També podeu modificar directament la pàgina.

Signe + per afegir un nou missatge.

Codi i sagnat[modifica]

La regla és sempre posar uns dos punts més que el missatge al qual responeu. Així, és fàcil saber qui respon a qui.

Resultat del codi d'exemple de discussió.

Coloració del sagnat[modifica]

Les respostes es distingeixen amb un color de fons diferent, per facilitar la visualització. Aquesta coloració no funciona més que a les pàgines de discussió. Si voleu provar-ho, feu-ho a la pàgina de discussió de la pàgina de proves, ja que no funcionarà a la pàgina de proves mateixa.

Resultat del codi d'exemple de discussió.