Viquipèdia/Col·laborar a la Viquipèdia/Comunicar-se
Espais de discussió
[modifica]Pàgines de discussió dels articles
[modifica]Cada article disposa d'una pàgina de discussió associada. En cas de dubte, problema o comentari sobre un article, la pàgina de discussió és el lloc més apropiat per deixar un missatge: els usuaris interessats en l'article veuran que hi ha un missatge en la seva llista de seguiment i vindran a respondre-hi. En cas d'absència de resposta després d'uns dies, és possible deixar un missatge en el projecte temàtic associat, si està identificat, o bé dirigir-se a l'usuari o usuaris implicats. Finalment, es pot demanar opinions generals a la Taverna.
Pàgines de discussió dels usuaris
[modifica]Tret de les pàgines especials, totes les pàgines de la Viquipèdia tenen una pàgina de discussió associada. És també el cas per a les pàgines dels usuaris. Per comunicar-se amb un altre usuari, modifiqueu la seva pàgina de discussió i deixeu un missatge. La modificació de la seva pàgina de discussió se li anunciarà amb un avís taronja la propera vegada que es connecti l'usuari, indicant-li que té missatges nous.
Com totes les altres pàgines, les pàgines de discussió dels usuaris són visibles per tots els lectors. No hi escriviu doncs informacions personals o confidencials. Per contactar un usuari en privat, se li pot enviar un correu electrònic (vegeu més avall els canals externs per parlar-ne).
La Taverna
[modifica]La Taverna (VP:LT) és l'espai de discussió central dels viquipedistes. Serveix a la vegada d'espai de convivència i de demanda de consells en cas de dubte. La Taverna està molt concorreguda i per evitar les aglomeracions s'ha dividit en diferents espais quotidians.
Barri de tavernes
[modifica]A més a més de la Taverna, a la Viquipèdia abunden els espais de discussió. Alguns són generalistes, com el taulell de consultes (VP:TC), un lloc de referència per formular preguntes enciclopèdiques, o l'espai de preguntes VP:PP) per formular preguntes tècniques en relació amb la utilització del programari, o sobre criteris d'edició. En cas de necessitar la intervenció tècnica d'un administrador es pot fer una sol·licitud a VP:PA. Els projectes temàtics disposen igualment d'espais de discussió específics. La llengua vehicular en cada projecte és la pròpia de la versió, però un es pot dirigir en una llengua diferent a través de l'Ambaixada.
Bones pràctiques
[modifica]Signatura
[modifica]El contingut de les pàgines principals és d'autoria conjunta i no se signen (l'autoria queda registrada en l'historial de versions). Però en els espais de discussió és indispensable signar els missatges. Abans de desar el vostre missatge, poseu-hi al final el codi wiki ~~~~
(4 titlles), que serà transformat automàticament per vostre pseudònim seguit de la data i l'hora. Aquest codi es pot inserir més fàcilment gràcies al botó «Signatura» de la barra d'eines d'edició:
Sagnat
[modifica]Per tal de fer més llegibles les discussions on diversos usuaris intervenen, es recomana utilitzar el sagnat. A la pràctica, això significa utilitzar el símbol de dos punts per desplaçar el vostre missatge respecte al paràgraf al qual es respon.
Ser positiu
[modifica]La finalitat de la Viquipèdia és escriure una enciclopèdia. Les pàgines de discussió són per facilitar aquest propòsit. Cal centrar-se doncs en la finalitat última i no perdre's en discussions improductives. Tot i que en certs espais de discussió s'hi pot produir una certa familiaritat i convivència, cal ser positiu col·laborant en propostes de millora, ajuda i organització. Es valora la claredat de l'exposició i la brevetat, i no convertir-ho en un fòrum d'opinions i punts de vista personals que no tinguin un propòsit enciclopèdic.
VEGEU LA FITXA PRÀCTICA 11
Canals externs per parlar-ne
[modifica]Existeixen altres canals de discussió fora de la Viquipèdia. Es poden aprofitar les característiques que ofereixen altres canals externs de comunicació, però tota deliberació i presa de decisió han de ser sempre públiques. Vegeu l'enllaç «Contacte» en el menú principal de la interfície.
Correu electrònic
[modifica]El lloc principal de discussió entre usuaris és la pàgina de discussió de cadascun; tanmateix, els missatges deixats en les pàgines de discussió són públics, visibles per tothom. Per discutir en privat amb un usuari, se li pot enviar un correu electrònic des de l'enllaç que es pot trobar a la caixa d'eines de la seva pàgina usuari. Aquesta facilitat és opcional, i cal que els dos interlocutors hagin informat d'una adreça de correu electrònic en el moment de la creació del seu compte o a les seves preferències: Especial:Preferències.
Per a una comunicació formal, la Fundació posa a disposició l'adreça de correu info-ca@wikimedia.org. És atesa per voluntaris acreditats sense que suposi una comunicació oficial de la Fundació, ni un espai de discussió.
IRC
[modifica]IRC és una eina de comunicació instantània utilitzada pels participants per discutir sobre la Viquipèdia i obtenir ajuda i consells de forma immediata. Els canals de discussió estan oberts a tothom; la comunitat catalanoparlant de la Viquipèdia utilitza el canal #wikipedia-ca de la xarxa Freenode: irc.freenode.net. La pàgina Viquipèdia:Canals IRC detalla els diferents mitjans proposats per connectar-s'hi així com les instruccions bàsiques.
Llistes de correu
[modifica]Una llista de correu permet enviar un missatge per correu electrònic a totes les persones inscrites a la llista; les discussions tenen així lloc entre diverses persones i cadascuna pot llegir els missatges enviats. Existeix diverses llistes disponibles per les comunitats i els projectes de Wikimedia. En la pàgina Viquipèdia:Llistes de correu es pot trobar una selecció de llistes. La llista dedicada a discussions generals sobre els projectes Wikimedia en català és wikica-l@lists.wikimedia.org.
Trobades presencials
[modifica]Els viquipedistes organitzen trobades presencials per tal de passar un moment sociable tot parlant generalment de la Viquipèdia. Permeten sortir del marc d'Internet i veure's dels cares dels pseudònims que es coneixen virtualment. Les trobades organitzades es poden veure a la pàgina de Viquitrobades.
És igualment possible trobar viquipedistes (o en general viquimedians) en ocasió d'esdeveniments organitzats per associacions locals com Amical Viquipèdia. Aquests esdeveniments, que poden prendre forma de presentacions, tallers, estands o reunions de treball, són anunciats en el lloc web http://www.viquimedia.cat
Resolució de conflictes
[modifica]Romandre calmat i cortès
[modifica]La redacció col·laborativa d'articles comporta de vegades incomprensions o desacords entre els participants. És essencial tenir present que la majoria dels participants tenen el mateix objectiu: contribuir a redactar un recurs enciclopèdic lliurement utilitzable. Els eventuals conflictes són nefastos per l'enciclopèdia i és un risc de desànim dels col·laboradors. Cal doncs respectar sempre les normes d'urbanitat elementals, evitant els atacs personals i pressuposant bona fe en els interlocutors.
Discussió i consens
[modifica]El consens és un dels principis fonamentals de funcionament col·laboratiu, que permet la millora contínua de la Viquipèdia i la resolució de conflictes. Típicament s'arriba al consens amb el procés natural i inherent de les modificacions successives en un wiki: generalment algú fa un canvi o ampliació en una pàgina, i llavors tothom que la llegeix té l'oportunitat de donar per bo el canvi, retocar-lo o tornar a canviar-ho fins a arribar a un redactat satisfactori per a tothom.
La pàgina de discussió d'un article és el primer lloc on queda de manifest un desacord. L'encadenament de modificacions, que consisteix en dos usuaris revertint successivament les modificacions de l'altre, està prohibit per improductiu i contraproduent. Aquestes guerres d'edicions poden conduir al bloqueig temporal dels protagonistes, per tal de preservar l'enciclopèdia. Si teniu un desacord editorial amb un o més usuaris, és inútil i improductiu intentar persistentment imposar la vostra pròpia versió. El pas recomanat és parlar-ne en la pàgina de discussió de l'article per mirar d'identificar els punts de desacord i mirar de trobar un consens raonable i satisfactori per a tothom.
Mediació
[modifica]Si la discussió entre els participants s'encalla i no són capaços de negociar una solució consensuada, el primer pas és demanar opinions de terceres parts no implicades. Pot ser que aquests intervenguin espontàniament, o es pot fer una crida per recollir més opinions. Una anàlisi externa per part d'usuaris experimentats, o coneixedors de la temàtica, pot ajudar sintetitzant les diferents posicions, clarificant quins són els criteris pertinents i com aplicar-los en el cas en concret.
En casos complexos, una opció és que les parts en conflicte demanin la intervenció d'un mediador neutral perquè guiï i recondueixi la discussió. Un últim recurs és una intervenció administrativa, però aquesta només tractarà de problemes de comportament i no es pronunciarà sobre els problemes de fons sobre el contingut. És a dir, un administrador no avala una o altra versió en conflicte sinó que decidirà si cal aplicar algun tipus de protecció.
EN RESUM
Mantingueu la cortesia en tot moment. Les relacions amb els altres col·laboradors poden ser a vegades tibades, però cal pressuposar sempre bona fe en els interlocutors. En cas de desacord profund, demaneu altres opinions. No oblideu que tots perseguim el mateix objectiu: compartir el coneixement.