Com acollir el públic amb discapacitats


Prefaci :[modifica]

Organització del dossier Aquest dossier tècnic us permetrà disposar d’algunes informacions importants en el coneixement de cada discapacitat. També trobareu com ens hi podem adaptar, i amb quines eines comptem per a treballar amb una o altra.

A continuació detallem a les fitxes-resum les activitats originals realitzades i els llocs on s’han practicat. Al final del dossier trobareu un petit glossari de paraules no habituals i un seguit d’eines útils per a animar-vos a tirar endavant les vostres pròpies experiències. Entremig del text trobarem “píndoles informatives” complementàries aportades en aquesta traducció/adaptació. Públic amb discapacitats (o no), en espais naturals (o no) i en zones humides (o no). Quan, de l’altra banda dels Pirineus, la Féderation des Réserves Naturelles Catalanes ens varen convidar a compartir experiències en accessibilitat a la natura, poc ens imaginàvem que aprendríem tant. Vàrem comprovar i gaudir, no només, de les excel·lents adaptacions realitzades en activitats i instal·lacions, sinó una voluntat i esperit compartit entre els treballadors dels espais naturals d’acollir persones amb problemes de mobilitat, sensorials, cognitius, etc. També ens va fascinar la relació de col·laboració entre les ONG i els equips de l’administració pública. Especialment l’entitat NATAPH, especialitzada en acompanyar públic heterogeni als espais naturals, acollidors i interessantíssims, dels quals poden gaudir en aquelles contrades. En aquell ambient va caure a les nostres mans aquest dossier i, com podreu comprovar, el primer que ens va passar pel cap va ser “això s’ha de traduir i compartir!”. La generositat de tot aquell col·lectiu encara tenia un grau més: varen donar-nos el permís i facilitats per a realitzar aquesta traducció/adaptació. Esperem estar a l’altura!

Anys més tard, ara, gràcies al recolzament del Departament de Territori i sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, ha sorgit la possibilitat d’unir forces entre dues associacions ecologistes (l’ADENC i el GEPEC-EdC) per a fer més accessibles les activitats que es realitzen a les zones humides i hem convingut que aquesta guia hauria de fer-se de manera que pugui ser útil no només per a accedir a zones humides sinó a qualsevol espai natural. I ara som aquí.

Com podreu anar comprovant a les pàgines que segueixen, quan hom fa alguna cosa accessible per a persones amb discapacitats, en realitat, alhora, la fa més amable per a la resta de públic. D’exemples n’hi ha molts: cos de lletra gran, treballar els sentits “adormits”, parlar a poc a poc i clar, etc. D’aquí que aquesta guia, en realitat, pretén contribuir a millorar la qualitat de l’atenció en general de qualsevol tipus de públic. I com que aquestes recomanacions són igualment útils fora d’espais naturals i de zones humides, en realitat tenim entre mans una guia molt bona per a fer més humà i just el nostre entorn.

A l’hora d’adaptar el text original, hem cregut convenient procurar fer una traducció el més fidel possible, atès que importar aquestes experiències concretes dóna color i ens permet comparar i enriquir la resta de territoris de parla catalana. Tanmateix, hem cregut convenient incorporar alguns criteris i exemples per a difondre experiències pròpies i d'èxit que ens fa il·lusió compartir. Hem substituït alguna petita expressió del text d’origen per actualitzar-la. Per exemple, les paraules “integració” i «mental» les hem substituït per “inclusió” i «cognitiu».

Volem contribuir, en definitiva, a ajudar a barrejar la natura que tenim dins amb la natura que hi ha fora dels nostres cossos. Esperem que aquesta empatia irracional doni energies per a conèixer la natura i a actuar al seu favor. Compartim?


taula de continguts[modifica]

  1. La discapacitat
  2. Saber ser, saber estar
  3. Adaptarse
  4. Una mica de mètode
  5. Fitxes Tècniques
    1. Públic amb discapacitat cognitiva
    2. Públic amb discapacitat motora
    3. Públic amb discapacitat visual
    4. Públic amb discapacitat auditiva
  6. referències útils
  7. col·laboració