Públic amb discapacitat motora

Deficiències i actituds clau[modifica]

Els trastorns de la mobilitat tenen diversos orígens (naixement, accident o malaltia). Afecten la totalitat o part del cos i poden causar problemes de comunicació o de mobilitat, sense afectar les capacitats cognitives.


  • Recordeu que
    • Les persones amb una lesió de la medul·la espinal (para i tetraplègics) poden tenir més sensibilitat per sota de la lesió de la medul·la espinal i moltes funcions fisiològiques estan deteriorades. Altres cops la sensibilitat és nul·la.
    • La seva termoregulació està deteriorada i, per tant, tenen gran sensibilitat a la temperatura exterior, ja sigui fred o calor, especialment en tetraplègics i sovint tot el contrari en paraplègics, podent patir cremades o congelacions a partir del punt de lesió.
    • Aquestes persones no perceben les friccions, cops o talls causats pel contacte amb les vores aspres o afilades a tota la zona afectada per la lesió medul·lar. A més poden tenir dificultats per a la cicatrització i/o curació. Per a evitar llagues i úlceres, s’han d’alleujar regularment els punts de suport (especialment les natges) i així promoure la circulació de la sang (protecció amb escuma, coixins anti-llagues ...).
    • Sovint temes interns de tipus digestiu: formació de gasos,, problemes de restrenyiment o d'incontinència fecal; o de tipus urinari amb retenció o incontinència urinària. Per a prevenir les infeccions del tracte urinari, moltes persones en cadira de rodes necessiten regularment orinar o el buidat de la bossa d’orina (es tracta de l’emmagatzematge de l'orina en una bossa especial a través d'un tub). D'aquí la importància de disposar d’un lavabo accessible o la capacitat d'aïllar-se per al buidatge de la bossa.
    • A més de la dificultat de moviment, les persones amb problemes motors també poden tenir dificultats en la parla, dificultats per a agafar o sostenir objectes, problemes a l’hora d’escriure o dibuixar, expressar-se ... (Aneu amb compte de no excloure les persones de qualsevol activitat durant una activitat a la natura!)
    • Aneu amb compte també amb evitar caigudes, sobretot en persones amb ossos fràgils ja que poden tenir conseqüències greus.


  • Actituds Clau

No dubteu a fer preguntes sobre els trastorns associats. No us recolzeu en la cadira de rodes, és part de l'espai habitable del seu ocupant. L'ús de l'escriptura pot ser útil quan la comunicació verbal és difícil. La informació sobre els requisits d'accessibilitat ha de ser fiable, precisa, objectiva (indicar el nombre de esglaons, les mides arquitectòniques, com per exemple dimensions de les portes d’accés, la presència de vàters adaptats ...).


L’acollida del públic[modifica]

  • Accessibilitat a les exposicions

Per fer que els espais interiors siguin accessibles per als usuaris de cadires de rodes, hi ha diversos criteris tècnics:

    • Rampes (fixes o removible) per a l'accés amb esglaons
    • L'amplada de les portes (80 cm mínim)
    • Alçada dels mostradors a 120 cm
    • Documentació accessible (a 120 cm del terra com a màxim)
    • Amplada de pas entre mobiliari adequada per les cadires de rodes en les exposicions
    • Redacció de textos impresos amb caràcters de mida gran
    • WC adaptat
    • Que hi hagi un sentit de marxa únic i senyalitzat


  • Accessibilitat a l’entorn extern o aire lliure

La cadira de rodes convencional permet desplaçar-se en paviments d'asfalt i també a les rutes o itineraris adaptats o amb unes característiques especials:

    • Els itineraris en terreny natural han de ser suaus i molt compactes,
    • Trams entaulonats (sòl estabilitzat cobert amb taulons de fusta) o reixeta (sovint utilitzada en sòls mullats o sorrencs).

Dispositius específics, com la Joëlette o la cadira de rodes tot terreny, permetrà emprendre rutes normalment inaccessibles per a cadires de rodes. Es poden proposar altres mitjans (per exemple, un carro), però sempre sabent que el més important és la seguretat de les persones.


Activitats Adaptades[modifica]

Per a les persones que poques vegades tenen l'oportunitat d'estar a la natura, l'objectiu principal de la sortida és una immersió en el medi natural.

  • D'acord amb les capacitats físiques dels participants i l'accessibilitat del lloc, és possible considerar les activitats relacionades amb la progressió física en el medi natural.
  • També es poden realitzar activitats que no impliquin el desplaçament, sinó que utilitzin com a suport la natura “molt propera” o “molt llunyana”:
    • Paisatge (lectura paisatge)
    • Plantes, insectes, pedres a l’abast de la mà,
    • Els sons de la natura, a l'abast de l'oïda.


Experiències realitzades a les Reserves Naturals de Nohèdes i de Mantet

Una ullada sobre dues sortides de natura És el final del mes d’octubre i volem aprofitar alguns dels bonics dies assolellats que queden, per fer les últimes activitats de natura.

Hem fet ja, una sortida aquest estiu enfocada a adults amb discapacitat motora i aquesta vegada, després de parlar amb els participants i educadors de la casa, vam proposar dues sortides diferents.

Una sortida amb les persones discapacitades que desitgin fer una descoberta de natura amb una cadira tot terreny «Joëlette» i en «Handbike» (cadira de rodes tot terreny, que també pot ser arrossegada per un ruc).

I una altra sortida “no caminada” per a aquells que no ho volen, o no poden utilitzar aquestes cadires.


Experiències

La sortida de natura amb Joëlette o cadira de rodes tot terreny Una persona amb dificultats per caminar i tres persones amb cadira de rodes tot terreny participen en aquesta sortida a la Reserva Natural de Nohèdes (RNN). El grup es completa amb onze persones no discapacitades, entre els quals el monitor de la RNN, un monitor qualificat en Joëlette i CRTT, educadors de la casa així com voluntaris. Cadascú, segons les seves capacitats s’engresca a conduir les dues Joëlettes i en l´acompanyament de la persona amb dificultats per caminar, així com de la persona en «Handbike».

Aquesta sortida, centrada en una progressió dinàmica al medi natural, pren un itinerari que no es pot seguir en cadira de rodes clàssica. Un equip entrenat i un material adaptat són, llavors, necessaris.

L’itinerari escollit és suficient perquè la tracció de les “Joëlettes” sigui fàcil. És prou ample com per a permetre el pas de la «Handbike» i no és descendent. (Els itineraris en baixada amb «Handbike» requereixen una completa mobilitat de les extremitats superiors, aquest no és el cas si va arrossegat per ruc).

A més, permet accedir a un espai totalment natural. Aquesta sortida permet una immersió física total. Es necessari ser conscient que és molt estrany per a les persones amb cadira de rodes poder-se “submergir”en la natura.

L’activitat de natura es centra en l’estudi de les aus i no es diferència gens d’un passeig amb un grup “clàssic”.

La particularitat d'aquesta sortida no es basa en la tècnica de guiatge, sinó en el mitjà de transport utilitzat.


Consells:


  • Limitacions específiques :

Aquesta sortida requereix d’una rigorosa organització, una ruta adequada, equipament específic i fiable, entrenament qualificat i suficients acompanyants vàlids - i per tant un cert pressupost i nombrosos contactes…

És preferible que el responsable de la sortida, no estigui directament implicat en l'acompanyament físic de les persones discapacitades, a fi de poder tenir una visió de conjunt sobre el ritme i el funcionament del grup. En fi, unes bones condicions climatològiques (o l'adaptació a condicions mediocres) són importants: durant els passeigs adaptats, les persones en «Joëlette» o en «Handbike» amb tracció animal romanen immòbils i llavors són més sensibles al fred, al vent i a la humitat.

  • L'activitat “no caminada”

El grup que ve a la reserva natural de Mantet consta de sis persones amb deficiència motriu, cinc en cadira de rodes. Alguns sense mobilitat en els braços ni a les mans i altres amb dificultats en la parla. Dos educadors especialitzats els acompanyen.

Varem anar al Col de Mantet on les cadires de rodes es poden moure per la petita carretera, així com en un petit “espai de natura” on el terreny és pla, hi ha terra piconada i gespa subalpina dallada.


Els tallers:


  • Taller de “lectura del paisatge”:

El panorama de 360 ​​graus mostra pics i valls, el poble, el riu, les zones de pastura, les cobertes vegetals i conreus ... permet una interessant lectura del paisatge.

Aquest taller permet descobrir l'espai natural sense desplaçar-se. Fa prendre consciència de la informació que pot donar un paisatge i desenvolupar una atenció especial en mirar el territori.


  • Taller “viatge a la nostra natura interior”:

En un principi el taller s’ha de centrar en la descoberta de la flora i la fauna “al nostre abast”, amb material educatiu d'augment, pots, salabre, etc.

Els participants s’han d’instal·lar a terra, en un prat florit i ric en insectes.

Però les condicions són més que adverses…..perquè en aquesta època de l’any i a aquesta altitud (1.700 m) la natura ja s’ha dormit per al seu llarg somni hivernal!

Així que reorientem la nostra activitat cap a un “viatge a la natura interior”.

Per a aquest viatge, tothom s'estira a terra, confortablement, amb els ulls tancats (Hem previst coixins i mantes i, amb ajuda, les persones en cadires de rodes poden instal·lar-se a terra).

Una “visualització guiada” llegida per l'amfitrió, ens fa tornar al paisatge que vàrem estudiar en el primer taller, aquesta vegada projectant-se a l’interior.

Aquest taller ajuda a portar uns moments de relaxació, en contacte amb la natura, estirats a l’herba. Sense moure’ns, permet tenir una idea precisa i viva dels espais naturals que ens envolten. D’aquesta manera s’obre la imaginació i es convida a crear una relació íntima amb els elements naturals.


  • Taller ”Expressió lliure”:

L'activitat acaba amb un taller d'escriptura relacionat amb aquest viatge interior. Depenent del grau de discapacitat, la persona no pot utilitzar les seves mans per a escriure, llavors és en aquest moment quan l'hem d'ajudar seguint les seves instruccions.

Aquest taller permet posar paraules o imatges segons l'experiència personal que a cada persona el medi natural li proporciona, per absorbir i recordar aquesta experiència millor. També permet expressar de manera creativa, les emocions vinculades amb la natura.


Consells

  • Punts forts:

Deixar la cadira de rodes per tombar-se al terra. Tot i i l’estació de l’any que no s’hi presta gaire, i malgrat alguns temors primerencs per a alguns,... aquest és el moment, que quedarà gravat en els cors de tots. Després d'uns minuts, rostre i cos es relaxen. El cos contra el terra, amb els ulls tancats, sentint el vent ... la vivència de l'entorn natural ha tingut lloc!

  • A revisar:

La capacitat d'anàlisi i comprensió molt diferent entre els participants (alguns dels participants poden presentar trastorns cognitius lleus) ha limitat l’adequació del taller de “lectura del paisatge”. Una descoberta de la natura més propera, palpable i concreta, hauria evitat aquest inconvenient.

“Aquesta acció està completament en línia amb el nostre projecte d'activitat, oferint a les persones amb discapacitat un gran moment de relaxació, de descoberta i d’informació. Desitgem fermament que aquest projecte continuï des de la propera primavera.” L'equip educatiu Val d’Agly