Vés al contingut

PHP

Viquipèdia A la Viquipèdia hi ha contingut enciclopèdic relatiu a PHP.
Introducció

[modifica]

Què es el PHP? PHP Preprocessador d'Hipertext és un llenguatge de script (o de guions), dissenyat per a, entre altres coses, augmentar el dinamisme de les pàgines web. Originalment es tractava d'un conjunt de macros concebudes per ajudar en el manteniment de pàgines web. Des de llavors, les seves característiques han anat creixent fins a convertir-se en un llenguatge de programació complet, capaç de manejar entorns que integren grans bases de dades. La seva popularitat es basa, en gran part, a la seva sintaxi similar a la del llenguatge de programació C, la seva rapidesa i simplicitat.

És un llenguatge de script utilitzat als servidors web i és allà on s'executa. És per això que una pàgina que inclogui codi PHP serà interpretada al servidor abans de manar-la al client (en aquest cas, un usuari informàtic que hagi demanat una pàgina web a través de qualsevol navegador convencional). La pàgina finalment enviada ja no inclou el codi PHP, sol el HTML típic de tota web.

Les pàgines que contenen codi PHP canvien abans que l'usuari les vegi, depenent de certes condicions. Això es pot utilitzar, per exemple, per escriure alguna cosa en aquesta pàgina, crear una taula amb el mateix nombre de files com a vegades ha entrat l'usuari en aquest lloc o integrar a la pàgina una base de dades com MySQL. És a dir, PHP converteix una pàgina estàtica en una altra dinàmica.


PHP és un desenvolupament "Open Source". És a dir, és gratuït, pots veure i modificar el codi font de l'aplicació sempre que compleixis amb la seva llicència llicencia PHP.

PHP es desenvolupa en dues versions paral·leles: Per a la versió 4, la seva última publicació és 4.3.11, i 5.0.4 per a la versió 5.


Recomanació: Abans d'embarcar-se en el meravellós viatge del Processament pel costat del servidor, es recomana que tingui una mica de comprensió bàsica del llenguatge HTML. PHP també s'està utilitzant per construir aplicacions dirigides a GUI, PHP-GTK s'utilitza per construir Interfícies d'usuari gràfiques.

Si el que busques és fer una web ràpidament i amb PHP, et recomano que utilitzis el PHP-NUKE; Si vols aprendre a programar amb PHP continua llegint.


Següent capitol: Instal·lar el PHP

Enllaços externs

[modifica]

PHP.net - La pàgina oficial de PHP. Aquí pots aconseguir el PHP i llegir la seva documentació

CCCPHP - Consell PHP dels Països Catalans

Contribuents

[modifica]

Misto - Contribuïdor original.