Viquijúnior:Grans felins/Guepard

Dos guepards junts.

Els guepards estan fets per córrer, amb un llom que sembla la quilla d'un vaixell, i amb una cua llarga que fa servir com un timó. És l'animal terrestre més ràpid del món, i pot arribar a córrer a 110 quilòmetres per hora en distàncies curtes, mentre persegueix a les preses. Pot accelerar de 0 a 100 km/h en pocs segons. Com que manté bones relacions amb els humans, hi ha guepards que es crien en captivitat per després ajudar en la caça recreativa.

On viuen els guepards?[modifica]

Els llocs on hi viuen guepards estan marcats de color verd.
Els llocs on hi viuen guepards estan marcats de color verd.

Avui en dia, la majoria de guepards es troben a l'Àfrica sub-sahariana, mentre que alguns encara es veuen a l'Iran. En el passat, s'acostumaven a trobar també al nord de l'Índia. Prefereixen viure a semi-deserts, sabanes, prats i camps de grans arbustos. Com que depenen de la seva velocitat per caçar, eviten els boscos densos. És necessari dedicar esforços de conservació per prevenir l'entrada del guepard a la llista d'espècies amenaçades.

Com són els guepards?[modifica]

Els guepards són de la mida d'un gos mitjà, amb aparença de gat però amb cames llargues i cos magre. Tenen la panxa blanca, i una ratlla a cada costat de la cara que semblen llàgrimes fosques. Els guepards també tenen taques fosques al pelatge. Els guepards aduls pesen entre 40 i 65 Kg, i fan entre 112 i 135 cm de llarg. Els guepards estan fets per ser els millors corredords. La seva llarga cua els dona estabilitat. Tenen un gran pit, una cintura estreta i unes potes del darrere molt potents. Tenen el cap i el morro petits, els forats del nas grans per augmentar la captació d'oxigen, i les orelles petites i arrodonides. Tot això fa que els guepards siguin molt aerodinàmics i elegants al córrer.

Què mengen, i com capturen les seves preses?[modifica]

Els guepards mengen sobretot mamífers com gazel·les, impales nyus, i llebres tots ells de la mateixa mida, o més petits, que un guepard adult.

Els guepards aguaiten les seves preses fins que són a només trenta metres l'un de l'altre, i llavors les persegueixen. La persecució dura normalment menys d'un minut, i si el guepard no atrapa la presa ràpidament, ho deixarà estar abans de malgastar les seves forces. Això és perquè els guepards utilitzen molta energia en la persecució de la presa, degut a la gran velocitat. Per la seva sort, aproximadament la meitat de les persecucions surten bé.

Els guepards han de menjar la seva presa ràpidament, o tenen el risc de perdre el menjar a mans d'un predador més fort. Els gueàrds no lluitaran pel menjar amb un animal més gran, perquè el risc de quedar ferit és passar encara més gana.

Els guepards estan ben adaptats a viure als ambients àrids. Al desert del Kalahari, s'ha estimat que viatgen una mitjana de 82 Km entre dos llocs amb aigua. Se'ls ha vist aconseguint sobreviure amb l'aigua de la sang o la orina de les seves preses, o de la ingesta de melons del desert.

El rostre d'un guepard

Curiositats[modifica]

Comprova quan en saps sobre l'animal més ràpid de la terra:

  • Després d'una cursa a tota velocitat, un guepard necessita descansar almenys 15 minuts per tornar a córrer.
  • Els guepards no rugeixen, però poden fer molts sons, alguns dels quals són semblants als dels gats, i d'altres que recorden a la piuladissa dels ocells.
  • Els quepards s'anomenaven "lleopards" abans que als lleopards mateixos. Als lleopards se'ls anomenava senzillamens "pards", i al guepard se l'anomenava "lleopard" perquè eren com una barreja entre el lleó i el "pard".
  • Exceptuant els pumes, els lleopards són els únics grans felins que poden ronronejar.
  • Algunes cries de guepard les maten, quan falta menjar, els seus enemics naturals: els lleons i les hienes. Hi ha una antiga llegena africana que diu que les llàgrimes fosques de la cara dels guèpards són de la mare guepard, que plora pels seus fills perduts.
  • Els guepards no s'acostumen a menjar la pell ni els ossos de les seves preses.

Enllaços a la Web[modifica]

Viquipèdia A la Viquipèdia hi ha contingut enciclopèdic relatiu a guepard.