Vés al contingut

Viquijúnior:Grans felins/Puma

Un puma camuflant-se entre els matolls

El puma o lleó de muntanya és més aviat un gran felí, encara que els científics asseguren que s'ha de classificar juntament amb els felins mes petits. Com els petits gats, els pumes no poden rugir, encara que poden llançar un increïble rugit crit penetrant. A algunes zones, als pumes també se'ls anomena cougar, catamount, gat pintat, pantera o pintador. Els científics l'anomenen Puma concolor.

Segons una antiga llegenda maia, tots els animals de la jungla semblaven iguals fins que els déus els van oferir de ser diferents. El jaguar va demanar "deixeu-me ser puntejat com els estels", i així va ser. Estava content amb el seu regal i l'hi va ensenyar al puma. Per no quedar-se sense, el puma va demanar als déus que volia ser tan esplèndit com el jaguar, i així va ser. Content amb ell mateix, el puma va anar a caçar. Desafortunadament, va caure i va rodolar sobre la pols, que es va incorporar al seu disseny, encara fresc. Per aquesta tonteria, ell i tots els pumes que el van seguir van ser del color de la terra.

On viuen els pumes?[modifica]

Hàbitat natural del puma
Hàbitat natural del puma

Els pumes estan molt escampats pel Amèrica del Nord i del Sud. Poden ser vistos en una gran varietat d'hàbitats, des del desert a la selva, des de la Columbia fins als Andes. Els pumes van ser expulsats de la meitat est de Nord-amèrica per la pressió dels humans, tot i que hi ha una petita població de pumes a Florida i, ocasionalment, es veu algun puma a estats de l'est. També els agrada caçar peixos i preses.

Com són els pumes?[modifica]

Un lleó de muntanya a Arizona

La majoria de pumes són de color marró clar, amb pèl negre a les orelles i a la cua. Els pumes que viuen prop de l'equador són els més petits, i són cada cop més grans a mesura que s'acosten als pols. Aquest increment de mida també es veu amb els tigres. Els més petits també viuen als tròpics, i els tigres siberians més grans viuen molt cap al nord, on els hiverns són molt freds. La pantera de Florida, en perill d'extinció, és el puma més petit. Com els altres felins, poden amagar les seves urpes afilades dins les seves potes, que tenen quatre dits. El mascle de puma més gran pot fer gairebé dos metres i mig de llarg, i les femelles poden arribar a fer una mica més de dos metres. El pes dels mascles és una mica menor que el d'un humà adult, sobre els 70 Kg, i les femelles pesen uns 35 Kg o menys.

Encara que no tenen un dibuix molt marcat, tenen taques negres als llavis superiors, i un pelatge blanc al voltant de la boca que els emfatitza l'expressió facial. Encara que no poden rugir, quan corren tenen un aspecte intimidador.

Què mengen els pumes, i com cacen les seves preses?[modifica]

Un puma de prop.

Els pumes, en general, mengen animals grans com els cérvols. Com que el puma pot córrer molt de pressa, fins a 70 quilòmetres per hora, i perquè pot saltar fins a 10 metres de distància, poden caçar molt fàcilment animals més lents. Els pumes poden saltar fins a sis metres d'alt, i poden escalar a roques i arbres per caçar. La seva mossegada és forta, molt més que la d'un gos fort, i el seu ullal més gran és gairebé dues vegades més llarg que el d'un gos.

Els pumes tenen un instint de caça molt potent, i a vegades han perseguit persones amb bicicleta. Tot i que el menjar preferit del puma és el cérvol, també mengen altres animals. A les zones on hi viuen junts pumes i persones, els pumes han caçat gats i gossos per menjar, però normalment no cacen a persones per menjar-se-les. Si et trobes a prop d'un puma és millor que no corris ni vagis amb bicicleta, perquè el seu instint és el de perseguir, caçar i matar animals que corrin.

El 8 de gener de l'any 2004 un puma va matar i es va mig menjar un ciclista al parc de Whiting Ranch Wilderness, a Califòrina, però els atacs a humans són rars.


Si t'ataca un puma?[modifica]

Perill! Alta activitat de lleó de muntanya (és a dir, zona de molta activitat de pumes). Entra al teu propi risc.

Tingues en compte aquestes mesures de seguretat si vas a llocs on hi viuen pumes:

  • No facis excursions sol, fes-les en grup amb un adult.
  • Si veus un puma, no corris, perquè el seu instint farà que et persegueixi. És millor plantar-li cara, i mirar-lo als ulls. Manten-te ben dret, alça els braços, i fes veure que ets més alt. Si se t'acosta, espanta'l cridant, movent els braços o llançant-li coses.
  • No li donis l'esquena a un puma; tampoc d'ajupis, ni facis res que et faci semblar un animal. Si el puma t'ataca a a tu o a algú del teu grup, contraataca tirant-li pedres, cops de puny o patades. Hi ha pumes que s'han fet fugir amb pedres, eines de jardí o amb les mans. El millor lloc per pergar un puma és al nas.
  • Mira al teu voltant per si hi pot haver pumes. Com altres gats, els hi agrada saltar des d'un lloc amagat, i atacar la presa per darrere.
  • No vagis d'excursió amb la teva mascota si hi pot haver pumes, perquè qualsevol animal (fins i tot un gos) pot fer entrar ganes al puma de matar-lo, degut a un "reflex de persecució" que tenen els pumes. A més, els pumes es poden sentir atrets pel menjar de la teva mascota.
  • Tot i així, mai matis un puma, només espanta'l, ja que són animals en perill d'extinció i estan protegits.

Curiositats[modifica]

  • Les femelles de puma criden a les seves possiblesparelles amb un crit penetrant que sembla el crit d'una dona. Cada any hi ha gent que, esglaiada, truca a la policia per avisar de que hi ha una dona en perill".

Enllaços al Web[modifica]

Viquipèdia A la Viquipèdia hi ha contingut enciclopèdic relatiu a puma.