Viquijúnior:Grans felins/Lleopard de les neus

Salta a la navegació Salta a la cerca
El lleopard de les neus té un pelatge que el protegeix del fred.

Els lleopards de les neus s'atreveixen a viure allà on els vents glacials podrien congelar la sang humana en pocs minuts. Els seus cossos estan adaptats per sobreviure i prosperar a la jungla de gel, increïblement bonica i perillosa. Fins fa poc, ningú havia fotografiat un lleopard de les neus salvatge. Les primeres fotografies fetes de prop per humans es van fer pel programa de televisió Planet Earth, l'any 2006, encara que molt poques persones han tingut el privilegi de veure un llepoard de les neus en el seu hàbitat natural, i encara menys n'han aconseguit una fotografia. Sembla que als lleopards de les neus els agrada així (tenen una habilitat increïble per esquivar els humans). El seu pelatge conté uns remolins grisos i negres, molt semblants al color dels afloraments de roca on viuen. El color del seu pelatge els otorga un molt bon camuflatge, que fa semblar que els lleopards de les neus desapareguin quan s'estan quiets.

On viuen els lleopards de les neus?[modifica]

Els llocs on hi viuen lleopards de les neus estan senyalats de color verd

El lleopard de les neus viu a les grans muntanyes de la Xina i de l'Àsia central, particularment a les muntanyes de l'Himàlaia. Típicament, cada lleopard de les neus té un terreny de caça d'uns 260 quilòmetres quadrats, perquè hi ha molt poques preses que visquin en el duríssim hàbitat de muntanya on viu el lleopard de les neus.

Com són els lleopards de les neus?[modifica]

Fixeu-vos en la seva mirada intensa

Els lleopards de les neus tenen un pelatge gris i blanc, una cua llarga, rosetes als costats i taques al cap i el coll, com els jaguars. El seu color recorda el de les roques i la neu del seu entorn, i els ajuda a assetjar les seves preses. Les seves cues són extraordinàriament llargues, ben folrades i ratllades. Les sevs potes estan cobertes de pelatge per mantenir l'escalfor i alhora servir de sabates per la neu. Durant els vents glacials, s'embolcallen la cara amb la cua, fent-la servir de bufanda. Els seus ulls són de forma rodona, i varien entre color verd pàl·lid i color gris. Els lleopards de les neus mascles pesen entre 40 i 52 quilos, i les femelles pesen entre 34 i 40 quilos.

Què mengen els lleopards de les neus, i com cacen les seves preses?[modifica]

Els lleopards de les neus són especialistes en els espais verticals.

Els lleopards de les neus mengen gairebé tot el que poden atrapar, sovint cacen animals tres vegades més grans que ells. La seva font d'alimentació principal inclou ovelles i cabres salvatges, piques, llebres i ocells. A l'estiu, mengen sobretot preses petites, com ara marmotes. En altres èpoques de l'any també cacen gasel·les, antílops, ratolins i cérvols. Els lleopards de les neus assetgen les seves preses i normalment comencen el seu atac quan es troben entre 6 i 15 metres de distància d'aquesta.

El gruix de les potes dels lleopards de les neus els serveixen com a raquetes de neu, i els hi dona adherència per les persecucions a través de les roques, neu i superfícies gelades. Quan se senten millor és quan poden córrer a través de superfícies dures, com la crosta de gel que es forma sobre la neu profunda perquè, mentre persegueixen les preses, aquestes trenquen la crosta i s'entrebanquen amb la neu tova de sota. quant mesuren

Curiositats[modifica]

  • El lleopard de les neus té la cua més llarga d'entre tots els felins.
  • Els lleopards de les neus arriben a atacar preses que peses quatre vegades el seu propi pes.
  • Els lleopards de les neus tenen el pelatge més gruixut de tots els felins.

Enllaços a la Web[modifica]

Viquipèdia A la Viquipèdia hi ha contingut enciclopèdic relatiu a lleopard de les neus.