Vés al contingut

Viquijúnior:Grans felins/Jaguar

Un jaguar reposant

El jaguar també és anomenat Onça pels portuguesos, i El Tigre pels habitants de l'Amèrica central. En llengua Guaraní, se l'anomenava Yaguara, que vol dir el gat que mata amb un sol salt, i aquest és el nom que ha donat lloc a Jaguar. Tots els noms s'assemblen en expressar el temor que aquest felí del Nou Món inspira. El seu pelatge daurat està decorat amb rosetes negres que semblen estrelles de la nit. A la religió Maia, el sol pren la forma de jaguar quan viatja per sota terra durant la nit. Els jaguars estan molt estretament emparentats amb els lleons, els tigres i els lleopards.

On viuen els jaguars?[modifica]

Els jaguars viuen a les selves tropicals de Sud-amèrica i de l'Amèrica central, i són els més grans de la família dels felins. Els jaguars són bons nedadors i escaladors, i sovint prefereixen viure en rius, pantans i en bosc espès que els cobreixin, per així assetjar les preses.

Els jaguars havien arribat a viure fins i al nord dels Estats Units. L'últim jaguar salvatge en aquest país va morir cap a 1960. Alguns d'aquests felins tornen a migrar cap al nord de Mèxic.

Com són els jaguars?[modifica]

Un jaguar mostrant el seu pelatge negre

Els jaguars s'assemblen molt als lleopards, però es comporten més aviat com els tigres. Els jaguars tenen les mandíbules més fortes de la família dels felins. Els poderosos músculs de les seves galtes els fan la cara més arrodonida que la dels lleopards. Els jaguars també són més camacurts que altres felins, fet que els incrementa el vigor més que la velocitat.

Els jaguards normalment tenen un pelatge de fons d'un color groc taronjós. Tenen nombrosos anells de taques als costats, i taques al cap i al coll. Els jaguars i els lleopards es poden distingir perquè els jaguars tenen taques en el centre dels anells, mentre que els lleopards no en tenen. Algunes evidències científiques evidencien que aquests dos felins estan molt emparentats, però els jaguars són natius del Nou Mín, mentre que els lleopards són natius del Vell Món. Hi ha alguns jaguars que semblen ser totalment negres, però encara els hi pots veure les taques si els mires atentament. Als jaguars negres a vegades se'ls anomena panteres, però en realitat són jaguars.

Els jaguars tenen unes fortes mandíbules que els ajuden a mastegar ossos grans i gruixuts

Què mengen els jaguars, i com cacen les seves preses?[modifica]

En general, els jaguars cacen preses grans, com cérvols i pècaris, però són grans oportunistes i menjaran qualsevol cosa, des de granotes i ratolins a ocells, peixos i caps de bestiar. Els jaguars poden córrer ràpid, però no tenen molta resistència i rarament fan persecucions llargues. Les seves mandíbules, fortes i musculoses, els permeten mastegar ossos grans i gruixuts, i fins i tot poden trencar la closca d'una tortuga ràpidament. La seva gran força permet a aquests felins d'aixafar els cranis de les preses, més que no pas ofegar-les per una mossegada al coll, com fan altres felins. Els jaguars tenen una visió nocturna molt bona, i fan la major part de la caça per terra de nit. Són criatures nocturnes, que vol dir que prefereixen estar actius de nit.

Curiositats[modifica]

  • Els jaguars, a vegades, resten a l'aguait al costat de l'aigua, colpejant-la de tant en tant amb la seva cua. Quan els peixos s'acosten, atrets per això, els hi donen un cop amb la pota, utilitzant les urpes com a arpons.

Enllaços a la Web[modifica]

Viquipèdia A la Viquipèdia hi ha contingut enciclopèdic relatiu a jaguar.