Viquijúnior:Grans felins/Lleopard

Lleopard relaxat en un arbre

El lleopard és el campió d'entre els atletes felins. La majoria de felins es poden estirar pesos fins a cinc vegades més pesats que els atletes humans del mateix pes. Però el lleopard ho pot fer fins a set vegades el seu pes. Caldrien tres aixecadors de pes olímpics per poder jugar a estirar la corda amb un lleopard. Aquesta força descomunal es demostra quan un lleopard caçador afortunat trepa un arbre amb un antílop a les seves mandíbules, per menjar-se-la tranquil·lament.

El nom dels lleopards es deu als seus intestins anomenats pards,i com prove del lleo es degut aquest nom

On viuen els lleopards?[modifica]

Hàbitat natural dels lleopards
Hàbitat natural dels lleopards

Els lleopards viuen a l'Orient Mitjà, parts d'Àsia i Àfrica. Això vol dir que viuen a més llocs que qualsevol altre gran felí. Els lleopards dediquen molt de temps a estar sobre els arbres, sovint dormint estirats sobre una branca. Fins i tot poden arrossegar preses senceres fins a dalt de les branques, per poder menjar sense haver de lluitar amb altres predadors que els vulguin robar el menjar.

Com són els lleopards?[modifica]

Una cria de lleopard

Els lleopards acostumen a fer entre dos i tres metres, incloent una cua d'uns 58-110 cm, i pesen aproximadament el mateix que una persona petita o un gos gran (30 a 70 kg). Fan uns 43 a 78 cm d'alçada. Les llepoards femella fan només dos terços de la mida dels lleopards mascle.

El pelatge dels lleopards és curt i brillant. Depenent d'on visqui, el pelatge pot ser d'un color blanquinós, ocre o negrós. Tots els lleopards tenen taques negres. Com que les taques són d'un pèl més gruixut, es pot notar amb el tacte igual que amb la vista.

Els lleopards negres, sovint, són anomenats panteres, i abans es pensava que eren espècies diferents. Encara que són tot negres, les panteres també tenen les taques que les distingeixen com a lleopards. En els lleopards negres, aquestes taques són lleugerament més fosques que el pelatge del voltant però, sota llum molt clara, sobresurten entre la resta de pelatge, de reflex porpre.

Què mengen els lleopards, i com cacen les seves preses?[modifica]

Els lleopards acostumen a menjar antílops i animals de ramat semblants. Eviten els herbívors més grans, com el búfal d'aigua, perquè aquests només poden ser capturats per animals que cacen en grup, com els lleons. Els lleopards també mengen animals més petits, com rosegadors, conills, i fins i tot insectes grans. Se sap d'alguns que han menjat cocodrils del Nil, que són rèptils molt forts!

Se sap que cacen i es mengen gossos, pel que s'avisa a les persones que viatgen a països on hi ha lleopards que, si tenen gos, el portin en una cistella perquè no es converteixin en menjar per lleopards.

Els lleopards són molt semblants als gats, però són més perillosos

Curiositats[modifica]

  • En captivitat, els lleopards són els més temperamentals de tots els felins, i pot ser difícil tractar amb ells. D'una banda, poden ser molt afectuosos; però en els zoos, circs i centres de cura animal, hi ha una quantitat inusual d'atacs als cuidadors.
  • Són molt semblants als gats domèstics, i fins i tot es comporten semblant, pel que qualsevol amant dels felins pot tenir a casa un gat, que sap fer la major part de coses que fa un lleopard (excepte que un gat domèstic no et ferirà gaire si t'esgarrapa o et mossega).
  • Hi ha una pel·lícula molt divertida, encara que molt vella (es va fer l'any 1939, i és en blanc i negre). Es diu Bringing Up Baby, i hi surt un lleopard que causa problemes a l'actor Cary Grant i l'actriu Katherine Hepburn (si no saps qui són aquests actors, pregunta-ho a un adult de més de 50 anys). Però no demanis un lleopard de companyia, els gats domèstics són molt més segurs.

Enllaços a la web[modifica]

Viquipèdia A la Viquipèdia hi ha contingut enciclopèdic relatiu a lleopard.