Vés al contingut

Procediments de fabricació/Nitruració

Nitruració[modifica]

La nitruració és un tractament termoquímic, en el qual es modifica la composició de l'acer afegint nitrogen durant el seu procés de tractament tèrmic( S'escalfa l'acer en una atmosfera rica en nitrogen ).

L'objectiu principal d'aquest tractament és el d'augmentar la duresa superficial de les peces i d'augmentar la seva resistència a la corrosió i a la fatiga.


Principals aplicacions de la nitruració:

La nitruració s'aplica sobretot a peces que estan sotmeses regularment a grans forces de fregament i de càrrega, com per exemple; pistes de rodaments, camises de cilindres, etc. Aquestes aplicacions requereixen que les peces tinguin un nucli amb certa plasticitat(que absorbeixi cops i vibracions) i una superfície de gran duresa que resisteixi la fricció i el desgast.

Procediment de nitruració[modifica]

Existeixen dos procediments per a la nitruració: la nitruració en forn i la nitruració iònica.

  • Nitruració en forn. Es col·loca la peça dintre del forn, en el qual es fa circular amoníac (NH3) que després s'escalfa a temperatures properes als 500ºC, la qual cosa fa que l'amoníac es descompongui en nitrogen i hidrogen; l'hidrogen es separa del nitrogen per diferència de densitat, i el nitrogen en entrar en contacte amb la superfície de la peça, forma un recobriment de nitrur de ferro.
  • Nitruració iònica. En aquest cas, les molècules d'amoníac es trenquen mitjançant l'aplicació d'un camp elèctric. Això s'aconsegueix sotmetent l'amoníac a una diferència potencial d'entre 300 i 1000 V. Els ions de nitrogen es dirigeixen cap al càtode (què és la peça tractada) i reaccionen per formar nitrur de ferro, Fe2N.