Vés al contingut

Viquijúnior:Grans felins/Serval

Un serval

El serval és un felí poc conegut, però fascinant. És molt lleuger, i viu dins les sabanes d'altes herbes on els lleons cacen gaseles i búfals. El serval no té cap intenció de competir amb l'impressionant "rei de les bèsties", i s'acontenta caçant preses més petites.

On viuen els servals?[modifica]

Els llocs on hi viuen servals estan ressaltats de color verd.
Els llocs on hi viuen servals estan ressaltats de color verd.

Els servals viuen a les sabanes d'Àfrica. Això els permet de veure tan les seves preses com els seus predadors. Com a felí de mig tamany, el serval ha d'anar amb compte amb els lleons i les hienes. Els servals són bons nedadors, i sovint viuen prop de l'aigua profunda on poden submergir-se per caçar un peix, o donar un cop als ocells que s'hi aturen.

Com són els servals?[modifica]

El serval està fet per viure entre herbes altes.

El cos esvelt del serval és important per vagar entre les altes herbes que l'envolten. Li donen l'aparença de ser més gran del que realment és. De fet les femelles, més petites, pesen entre vuit i quinze quilos. Els mascles, en general pesen entre dotze i vint quilos. Les seves grans orelles els donen avantatge al escoltar la presa abans que la presa els escoti a ells. El seu pelatge és groc amb taquesnegres. Al darrere de les orelles tenen ratlles horitzontals grises. Els servals canvien la posició de les seves orelles per comunicar-se entre ells. També saben fer un esbufec, que pot tenir diferents significats. Molta gent, en veure un serval captiu, es pensa que és molt agressiu perquè esbufega, quan l'únic que intenta dir és "hola".

Què mengen els servals, i com cacen les seves preses?[modifica]

Demostració de la potència de salt d'un serval

Els servals normalment mengen ocells, peixos i petits rosegadors. Quan caça un ocell, el serval salta a l'aire i abat l'ocell amb les potes del davant. Això atordeix a l'ocell i fa que caigui al terra. Quan caça rosegadors, el serval utilitza les seves grans orelles per escoltar-lo sota el terra. Llavors salta amunt, a l'aire, més d'un metre, i cau directament a sobre de la seva presa. Com la majoria de felins, el serval s'aprofita de les oportunitats que té, sometent tot aquell que li sembla inferior. Tot i això, un serval mai amenaçarà a un humà.

Curiositats[modifica]

  • Els servals poden saltar fins a dos metres d'alt per atrapar ocells.
  • La seva audició és tan fina que poden sentir els rosegadors de sota terra, i cavar per caçar-los.
  • Un encreuament entre un serval mascle i una gata domèstica femella dóna lloc a un animal que s'anomena "gat de la sabana".
  • La mare serval perseguirà els seus cadells mascle tan aviat com puguin caçar, cap als 8 o 10 mesos d'edat, però permetrà als seus cadells femella d'estar amb ella una mica més, fins que facin un any.

Enllaços a la Web[modifica]

Viquipèdia A la Viquipèdia hi ha contingut enciclopèdic relatiu a serval.