Viquijúnior:Grans felins/Gat salvatge

El gat salvatge europeu s'assembla molt als gats domèstics

Els gats salvatges són els ancestres dels gats domèstics que viuen a les nostres cases, i que encara vaguen lliures. N'hi ha tres tipus, l'europeu, l'africà (o del desert), i l'asiàtic (que a vegades s'anomena gat salvatge de l'estepa asiàtica o bé gat indi del desert).

On viuen els gats salvatges?[modifica]

Hàbitat natural de les diferents espècies de gat salvatge
Hàbitat natural de les diferents espècies de gat salvatge

El gat salvatge europeu viu als boscos de l'oest, el centre i l'est d'Europa, així com a Escòcia i Turquia; però no es troba a Escandinàvia, Islàndia, Anglaterra, Gales o Irlanda. El gat salvatge africà es troba als deserts i les sabanes d'Àfrica i de la península Aràbiga. El gat salvatge asiàtic viu principalment en hàbitats de desert i brolla de l'Àsia central. Hi ha la creença comuna que els gats salvatges africans va ser domestitcats pel egipcis, i que són els avantpassats reals dels gats domèstics. Aquests, es van aparellar amb gats salvatges eruopeus quan els seus amos els van portar a la resta del món.

Com són els gats salvatges?[modifica]

El gat salvatge europeu és molt més gran que els gats salvatges asiàtics o africans. El seu pelatge gruixut i la seva mida són els seus trets distintius, amb el que un gat salvatge normalment no es confon per un gat domèstic. Els gats salvatges africans tenen el pelatge més curt. Els gats salvatges asiàtics tenen unes taques distintives, petites i de color negre o vermell marronós.

Heu vist el pelatge tan gruixut d'aquest gat salvatge europeu?

Què mengen els gats salvatges, i com cacen les seves preses?[modifica]

La dieta dels gats salvatges consisteix principalment en petits mamífers, especialment rosegadors. En menja de petits, com ara ratolins, i també en menja de més grans, com ara conills i llebres. Però quan en té l'oportunitat, no s'ho pensa dues vegades i també caça petits ocells. El seu comportament s'assembla molt al dels gats domèstics, i a l'hora de caçar es comporten pràcticament igual.

Curiositats[modifica]

  • Existeixen evidències de la domesticació del gat salvatge africà en temps tan remots com l'any 7.500 aC. La domesticació dels gats devia començar tan aviat com l'any 8.000 aC.
  • Els antics egipcis adoraven als gats com a deús. Els gats sembla que no ho han oblidat mai.

Enllaços a la Web[modifica]

Viquipèdia A la Viquipèdia hi ha contingut enciclopèdic relatiu a gat salvatge.