Viquijúnior:Grans felins/Caracal

Els seus manyocs de cabells negres a les orelles li donen un aspecte especial

El caracal, també anomenat linx persa o linx africà, és un felí de mida mitjana. El caracal recorda al linx, amb el qual està emparentat. Els caracals es classifiquen com a petits felins, però són els més forts de tots els petits felins, així com els més ràpids.

On viuen els caracals?[modifica]

Les zones verdes indiquen l'hàbitat dels caracals
Les zones verdes indiquen l'hàbitat dels caracals

Els caracals es distribueixen entre l'Àfrica i l'oest d'Àsia. El seu hàbitat són les estepes seques i els semideserts, però també viuen a boscos, sabanes i matollars. Són animals solitaris, o bé viuren en parella, però sempre són territorials.

Com són els caracals?[modifica]

Un caracal de perfil

Els caracals fan uns 65 centímetres de llarg, més uns 30 cm d'alçada. Té unes cames més llargues i una aparença més prima que el linx. El color del pelatge pot ser roig, gris o bé daurat. Els caracals joves tenen taques vermelles al ventre, mentre que els adunts no tenen més marques que les negres de sobre els ulls. Els caracals tenen unes orelles llargues i amb un floc de pèl, que de fet és el que els dóna el nom: "karakulak", en turc, vol dir "orella negra".

Què mengen els caracals, i com cacen les seves preses?[modifica]

Un caracal pot sobreviure molt de tems sense beure res; l'aigua que necessita l'obté amb els fluïds corporals de la presa. El caracal caça de nit, però en les estacions més fredes també ho fa de dia. Caça rosegadors i llebres; rarament també atacarà una gasela, un petit antílop o un estruç jove.

Els caracals són una mica maniàtics amb el menjar. No es mengen els òrgans interns dels animals que cacen, i treuen la pell dels damans i altres preses més grosses, per evitar menjar-se els pèls i separar tota la pell de la carn. Però en canvi, es menjaran les plomes d'un ocell petit i fins i tot seran capaços de tolerar la carn podrida. Les orelles dels caracals es controlen amb 20 músculs diferents. Els flocs de pèl de les orelles els ajuden a localitzar la presa amb gran precisió.

En general, els caracals són molt coneguts per la seva habilitat per caçar ocells. Un caracal és capaç d'atrapar un ocell al vol, a vegades més d'un a la vegada. Els caracals poden saltar i escalar extraordinàriament bé, cosa que els permet atrapar millor els damans que qualsevol altre carnívor.

Un caracal gaudint d'un moment de calma

Curiositats[modifica]

  • En relació a la seva mida, el caracal és el felí més ràpid.
  • El motiu pel qual el caracal és a vegades anomenat linx del desert són les orelles punxegudes, però no és en cap cas un linx de veritat.
  • Els caracals més mansos, a vegades, s'utilitzen com a ajudants de caça a l'Iran i l'Índia.

Enllaços a la Web[modifica]

Viquipèdia A la Viquipèdia hi ha contingut enciclopèdic relatiu a caracal.