Vés al contingut

Viquijúnior:Grans felins/Ocelot

Un ocelot

L'ocelot és un felí molt bonic, tacat i de mida mitjana, que recorda a un jaguar en petit. La seva bellesa el va portar molt a prop de l'extinció, tot i que en els últims anys ha tingut sort, i se l'ha protegit legalment.

On viuen els ocelots?[modifica]

Els llocs on hi viuen ocelots estan assenyalats de color verd.
Els llocs on hi viuen ocelots estan assenyalats de color verd.

Els ocelots viuen principalment a l'Amèrica central i a Amèrica del Sud, però es freqüentment es troben més lluny, fins als estats del sud dels Estats Units d'Amèrica. Hi ha onze tipus diferents (o subespècies) d'ocelots. Aquestes subespècies viuen a llocs diferents de les Amèriques.

Tres d'aquestes onze subespècies viuen a Mèxic, i unes subespècies diferents viuen a cada una de les selves Amazòniques, del bosc atlàntic, a les muntanyes de més el nord dels Andes (a Venezuela i Guyana) i i a tots els altres països de l'Amèrica del Sud: Argentina, Colòmbia, Brasil, Bolívia, Ecuador i Paraguai.

Els ocelots són escaladors excel·lents, però la majoria de la cacera la fan al terra. Els ocelots surten sobretot de nit. Durant el dia, dormen als arbres, arbustos i herbes gruixudes. Alguns ocelots viuen sols, mentre d'altres viuen en parelles, mantenint el contacte mutu amb els miols. Alguns ocelots en captivitat es tornen molt socials amb algunes persones.

Com són els ocelots?[modifica]

Un ocelot al zoològic de Marwell

Els ocelots poden arribar a créixer fins a fer 1 metre de llarg, més uns 45 cm d'alt. En aparença s'assembla a l'oncilla i el margay, que habiten la mateixa regió, però l'ocelot és més gran. El seu pelatge és de color daurat amb taques negres. Són molt prims, tenen unes dents immenses, i poden saltar molt lluny. Els ocelots tenen taques llargues.

Què mengen els ocelots, i com cacen les seves preses?[modifica]

Als ocelots els agrada menjar animals petits. Cacen micos, serps, rosegadors i ocells, si poden. Gairebé tots els animals que caça són més petits que ell. Els científics pensen que els ocelots segueixen i troben les preses per l'olfacte, ensumant els rastres que han deixat pel terra. Hi poden veure molt bé en la foscor gràcies a la visió nocturna, i a més es mouen molt sigilosament. Els ocelots cacen les seves preses camuflant-se amb l'entorn, i després es llancen sobre la presa.

Curiositats[modifica]

Oi que ben bé sembla un peluix?
  • La paraula ocelot ve de la paraula asteca tlalocelot, que vol dir "tigre de camp".
  • Els ocelots tenen només 36 parells de cromosomes, mentre que la majoria de felins en tenen 38. Els seus parents més pròxims, el margay i l'oncilla són els altres felins que comparteixen aquesta distinció genètica.
  • Els ocelots,, sovint, resten assegurs i quiets durant mitja hora o més, esperant una presa despistada.
  • Alguns observadors creuen que els ocelots són molt fidels a les seves parelles.

Enllaços a la Web[modifica]

Viquipèdia A la Viquipèdia hi ha contingut enciclopèdic relatiu a ocelot.