Usuari:Loquetudigas/laboratori

Els viquillibres principals (o com crear viquitecaris)[modifica]

Plantilla:Prova2

Els 20 Viquillibres bàsics[modifica]

Això és una proposta. Quin diu 20, diu 10 o 100, és orientatiu. La seva finalitat seria de fer una selecció ràpida dels títols que ajudarien més a canalitzar esforços d'usuaris, tan els habituals com els esporàdics. Haurien de ser llibres molt útils pel lector, i relativament fàcils d'escriure pels viquipedistes. Estaria bé discutir sobre què i per què és el més adequat:

 1. Català
 2. Anglès
 3. Introducció a pàgines web
 4. Manual d'edició en wiki
 5. Biologia general
 6. Exercicis de matemàtiques
 7. Història espanyola i catalana
 8. Llibre de cuina
 9. Guia de Literatura
 10. Rutes a peu pels Països Catalans
 11. El sistema solar
 12. Història de l'art
 13. Introducció a la ciència
 14. Comportament humà
 15. Geografia universal
 16. Economia
 17. Geologia
 18. Geografia mundial
 19. Política i dret
 20. Esport

Els viquillibres escolars[modifica]

Es podria proposar a tots els mestres catalanoparlants si volen participar en la creació de llibres de text lliures per a cada una de les assignatures i nivells de l'educació obligatòria. Si funcionés, seria una injecció d'usuaris brutal. Es podria extendre des de primer de primària fins a quart d'ESO. Pel batxillerat i cicles formatius potser ja seria millor canalitzar els esforços cap a viquillibres especialitzats (és una proposta!).

Estaria bé costituïr-ho com a viquiprojecte:llibres de text escolars. De moment hi ha iniciatives puntuals, com Viquiprojecte:IES Binissalem que es podrien coordinar entre ells.

Hi ha un fet que cal tenir en compte: els primers nivells de concreció del curriculum escolars canvien sovint, així que aquests llibres de text estarien sotmesos permanentment a una revisió, ja que no intenten ser un manual independent del sistema educatiu català. També caldria tenir en compte eventuals diferències entre les diferents zones de parla catalana.

Exemple de títols (desconec els canvis curriculars dels últims anys, especialment els de 4t d'ESO):

Matemàtiques

Llengua catalana

Llengua castellana

Llengua anglesa

Ciències

Tecnologia

Les bases disciplinars[modifica]

Es podria proposar almenys un llibre d'iniciació a cada disciplina "majoritària". Per exemple: Economia, Psicologia, Informàtica, Química, Filosofia...

Connexió amb estudiants[modifica]

Es podria estudiar una forma de fomentar viquillibres com a punt d'intercanvi d'apunts universitaris. Això permetria crear llibres especialitzats, sobre temàtiques concretes.