Guia de plantes medicinals, usos i cultiu/Estèvia (Stevia rebaudiana)

L'estèvia (Stevia rebaudiana) és una espècie pertanyent al gènere Stevia. Aquest gènere recull unes cent cinquanta espècies d'herbes i arbusts de la família dels girasols (Asteraceae), nativa a l'Amèrica del Sud i a l'Amèrica Central subtropical i tropical. La Stevia rebaudiana és anomenada comunament fulla dolça, fulla de sucre, o simplement estèvia, i és àmpliament coneguda per les seves fulles dolces. Com a substitut del sucre, el gust de l'estèvia és més suau i dura menys; tot i així el seu extracte pot arribar a tenir un gust amarg o fins i tot deixar un regust de regalèssia en concentracions altes.

Propietats[modifica]

Antibacteriana, antimicrobiana, antidiabètica, antihipertensiva, regeneradora/estimuladora cèl·lules pancreàtiques, antioxidant, diürètica, per odontàlgies, estimula la gana, regula la obesitat, ansiolítica i millora en aprenentatge i memòria.

Stevia rebaudiana 2

Contraindicacions[modifica]

Es una planta poc estudiada, substituir un abús de sucre normal, per l’edulcorant d’estevia pot ser un error amb conseqüències, al igual que abusar del sucre normal. Al ser diürètica no es pot abusar, et pot deshidratar i desmineralitzar, si es preneu abundant estevia s’ha de beure abundant aigua i minerals, presents als sucs de verdures,fruites,llavors... o a l’aigua de mar, i davant del desconeixement abstenir-se en embaràs.

Mètode de preparació[modifica]

1gr-3gr per taça de un a tres cops al dia. La fulla te mes medecina que el tronc o la flor, però a tot arreu hi ha de medecina.

Cultiu[modifica]

Es pot sembrar o esqueixar. Si es sembra pot ser que la quantitat de esteviósid, que es el principi actiu medicinal més important estigui poc present. Nosaltres sempre hem aconsellat fer esqueixos per evitar creuaments i mantindre les espècies que hem analitzat que tenen mes quantitat de esteviósid per gram. La indústria del sucre d'estèvia té varietats que no tenen quasi esteviósid o no en tenen. La estevia es una planta tropical, que s’adapta molt be a la península. Al estiu pateix una mica amb les calors, però protegint-la una mica amb un ombrejador, segueix creixent molt be, a nivell professional li tiràvem una mica de aigua cada hora per i seguia creixent molt be. Es planta cada 40cm. I es fan de dos a quatre talls a l'any. Es una planta perenne, que durant el hivern desapareix la fulla i torna a aparèixer quan les nits son mes calentes, cap al abril. La estevia es una planta sensible sobretot a les gelades tardanes de març i abril, si gelés s’haurien de protegir. Al desembre, gener i febrer pot aguantar un -15ºC sense protegir, però al març quan comença a despertar, si l’agafa un -5ºC les pot matar totes.