Guia de plantes medicinals, usos i cultiu/Artemisia absinthium


El donzell o donzell mascle (Artemisia absinthium, del grec artemisía -artemisa-, i apsínthion -absinti-) s'ha emprat tradicionalment com a planta vermífuga. L'Artemisia absinthium, és de la família de les Asteraceae i també es pot dir Artemisia absintha L. orth. var., Absinthium officinale Brot., Absinthium vulgare Lam. o Artemisia indica Willd, i se la pot conèixer com a donzell (arbustiu), donzell mascle, artemísia amarga, encens d'Andalusia, herba santa o absenta. Etimològicament, "absintium" prové de "a" que significa "sense" i "bsinthium" que vol dir "dolçor", indicant el gust amarg de la planta. El gènere Artemisia deu el seu nom a Àrtemis II de Cària, experta en botànica i medicina que va viure durant el segle IV aC. Àrtemis II era germana i muller de Mausol, rei de la Cària. Aquesta, després de la mort del seu marit, va encarregar la construcció del Mausoleu d'Halicarnàs, una de les Set Meravelles del Món Antic.

Artemisia absinthium Prague 2013 1

Propietats[modifica]

  • En infusió de la fulla i flor: Per als cucs intestinals i problemes digestius, reumàtics, colesterol, tegumentaris, emenagoga i tònica.
  • Aplicada a la pell en oli, crema o tintura: S'ha utilitzat barrejada amb el romer per a tot tipus de dolor i el dolor de l'artrosi.
  • Usos ramaders: Pels cucs i polls, posaven molta planta al terra dels corrals.
  • Usos agrícoles: Contra formigues, àcars del Rubus, erugues, pugons, mosca de la col i de la pastanaga, carpocapsa, llimacs, corc del blat.
  • Accions generals de la planta: Incrementa la secreció gàstrica i de bilis, estimula la gana, digestiva.
  • Composició: Vitamina A, Vitamina C,

Contraindicacions[modifica]

Alèrgia, embarás, animals. No utilitzar més de 4-5 setmanes

Mètode de preparació[modifica]

2,5-5 g per tassa

Cultiu[modifica]

Per llavors a finals de febrer, trasplant als 10-15 cm, multiplicació per mates i esqueixos, amb 5 o més nusos per a realitzar l'esqueix.