Vés al contingut

Guia de plantes medicinals, usos i cultiu/Artemisia annua

Artemísia (Artemisia) és un gènere de plantes amb flor dins la família Asteraceae de distribució subcosmopolita i dominant en la vegetació en alguns ambients semiàrids de climes temperats com gran part de l'oest dels Estats Units i també en les estepes asiàtiques.

Comprèn herbes i arbustos que tenen uns olis volàtils característics. El nom del gènere deriva de la deessa grega Artemisia o potser d'Artemisia II de Caria.

Inclou entre 200 a 400 espècies segons la font consultada i als Països Catalans n'hi ha un total de 16.

Creixen en climes temperats de l'hemisferi nord i de l'hemisferi sud, normalment en llocs secs. Les fulles similars a les falgueres de moltes espècies estan cobertes de pèls blancs. Alguns botànics divideixen el gènere en altres gèneres però les anàlisis d'ADN no donen suport a aquesta divisió.

La majoria de les espècies tenen una aroma forta i gust amargant per terpenoids i lactones sesquiterpèniques que són una adaptació per desanimar els herbívors. Les flors són petites i pol·linitzades pel vent.

Artemisia annua

Propietats

[modifica]

Malària, estimulant del sistema immunitari, efectiva contra el VIH, càncer, antibacteriana, antioxidant, antiparàsits, antiviral, febre, immunosupressió, leucèmia, melanoma, icterícia en nounats.

Contraindicacions

[modifica]

Antiàcids, compromís vascular o cerebral.

Mètode de preparació

[modifica]

2-3 g en infusió tres cops al dia, per VIH es pot combinar amb Moringa oleifera, consulteu pàgina web d'Anamed. Es pot utilitzar flor, fulla i branques.

Cultiu

[modifica]

És una planta anual, cada any s'ha de sembrar o plantar, o bé se'n poden fer esqueixos. Es pot consumir al llarg de tot el cultiu, però quan té més propietats medicinals és just quan comença a florir a final d'estiu, se'n poden fer diversos talls durant l'any o un de sol a la tardor. S'adapta bé a tot tipus de terra, encara que prefereix terres ben fèrtils. Pot acabar fent fins a 3 metres d'alt i un metre d'ample si es planta al maig i la terra li agrada. Fa de 60 cm. a 120 cm d'ample i de 80 cm a 200 cm d'alt, depenent del vigor de la terra. És anual.