Vés al contingut

Guia de plantes medicinals, usos i cultiu/Aloc (Vitex agnus-castus)

Vitex agnus-castus C

L'aloc o ximbla (Vitex agnus-castus) és un arbust caducifoli d'una alçada d'entre els 1 i 3m que es caracteritza per tenir les fulles oposades, llargament peciolades i palmades. Les flors, d'un blau lilós, es reuneixen en llargues i estretes espigues molt flairoses i vistoses a l'estiu. El fruit és petit, esfèric i de color negre. Es diu "Castus" perquè en la antiguitat, els capellans la utilitzaven per prevenir els fogots sexuals; és un bon regulador tant de l'excés de desig sexual, com del dèficit de desig sexual.

Propietats

[modifica]
  • Infusió del fruit: Adequada per a la menopàusia, canvis d'humor, mal de cap, molèsties i irregularitat de la menstruació, amenorrea, infertilitat, incrementa la producció de llet materna, redueix l'acné, ajuda a la retenció de líquids, endometriosis, antiespasmòdic, aperitiu, digestiu, diürètic, gasos, regula la funció de l'hipotàlem i ajuda al hipotiroïdisme i hipotiroïdisme, regula el desig sexual, tan per excés com per defecte.
  • Infusió de la fulla: psicosis neuròtica, insomni, marejos, trastorns digestius, va molt bé pels gasos antiespasmòdics. Per a poder solucionar el vertigen, podem barrejar oli essencial de vítex en oli de oliva, afegir-hi flors de vítex, deixar reposar uns dies i prendre'n unes gotes cada dia. Per quists d'ovaris es pot utilitzar una barreja de 70% fulla i flor de onagra i 30% fruits d'aloc, entre dos i tres vasos al dia.
  • En cataplasma de fulla: Vulnerari, cremades, talls, pell esquerada, grans, irritacions, èczemes,....
  • Accions generals de la planta: Provoca sudoració, antifebril, reguladora, tònic uterí, estimula el flux de la menstruació, afavoreix la producció de llet materna, tranquilizant i somnífer.

Contraindicacions

[modifica]

No prendre amb tractaments estrogènics, ni amb antagonistes de la dopamina (catecolamines, antipsicòtics, levodopa, antidepressius...).

Mètode de preparació

[modifica]

Infusió de 0,5-3 g per tassa dels fruits o una culleradeta de postre rasa dels fruits, prendre de 2 a 3 tasses diàries de fulla o llavor. La dosis de la fulla seria una culleradeta per vas, de fulla seca o un grapadet de fulla verda. Aquest tractament dura aproximadament de 2 a 6 mesos; després la dolència s'hauria d'haver resolt, si no és així s'haurien d'investigar altres vies.

Cultiu

[modifica]

Es sembra o esqueixa de primavera a estiu. En climes freds s'ha de protegir a l'hivern en hivernacle o dins de casa. És un arbust originari del litoral de la Península i de climes càlids. S'adapta bé a tot tipus de terrenys. Pot arribar a mesurar 150 cm d'ample i de dos a tres metres de alt si es planta a terra; en test creix molt menys. Es pot collir la fulla o la llavor. És perenne.