Guia de plantes medicinals, usos i cultiu/Alfàbrega Morada (Ocimun Sanctum L)
S'ha proposat fusionar aquest article amb «Guia de plantes medicinals, usos i cultiu/Tulsi o Té o Alfàbrega de les Indies». (Vegeu la discussió per a més informació) |
Propietats
[modifica]Relaxant, ansiolítica, sistema nerviós, digestiva, aerofàgies, dispèpsia o gastritis, mal d'altura, adaptògena, al·lèrgies, analgèsica (alleugeriment del dolor), antihelmíntica (expulsor de cucs), antibacterina, anticarcinogènica, antifertilitat, antifúngica, antiinflamatoria, antioxidant, antipirètica (reductor de la febre), antiespasmòdica, antitumoral, estimuladora de la gana, artritis, asma, arterosclerosi (enduriment de les artèries), mal alè, bronquitis, càncer, úlceres bucals, cardiopatia, carminativa (ajuda digestiva), cataractes, refredat (inflamació de les membranes mucoses), lesions per reperfusió cerebral, còlera, refredat comú, xerosis de la conjuntiva (ulls secs), conjuntivitis, restrenyiment, tos, dacriocistitis (inflamació del sac lacrimal), demulcent (suavitza els teixits inflamats), diarrea, disenteria (diarrea severa), mal d'orella, èczema, enteritis (inflamació del intestí prim), acompliment atlètic, expectorant (alleuja la tos / congestió), trastorns dels ulls, febre (crònica), galactogena (promou la lactància), trastorns genitourinaris, gonorrea, malalties de les genives, hemopatia, mals de cap, malalties del cor, trastorns hepàtics, singlot, colesterol alt, estimulant del sistema immunològic, millora de la circulació, indigestió,virus influença, picades d'insectes, trastorns renals, càlculs renals, leucoderma (trastorn cutani), longevitat, dolor lumbar, malària, toxicitat per mercuri, trastorns metabòlics, nafres bucals, oftàlmia (inflamació dels ulls), expulsió de flegma, pingüècula (engrossiment de la part blanca de l'ull), psoriasis (malaltia cutània), pterigi (malaltia dels ulls), qualitat de vida, radioprotecció , tinea, malalties cutànies, mossegada de serp, mal de coll, problemes estomacals, estrès, tònic, tuberculosi, úlceres, vermintosis (malaltia per cuc parasítica), vòmit, tos ferina, cicatrització de ferides.
Contraindicacions
[modifica]Alguns autors defenen activitat uterotònica (estimula el part) i antiespermatogènica (redueix fertilitat masculina). Pot interferir amb anticoagulants o antiagregants plaquetaris.
Mètode de preparació
[modifica]Cataplasma d'alfàbrega amb 30 g : Posar l'essència en 30 dies de serena en una proporció de 15-30g. per 1l d'aigua. S'han de prendre 3 tasses al dia i es pot utilitzar flor, fulla i tija.
Cultiu
[modifica]Es planta o sembra la llavor al llavorer cada any, a partir de la primavera, quan ja no gela. Per a poder collir el màxim de fulla, s'han de treure les flors quan surten, perquè pugui rebrotar i fer-se ben gran. Tradicionalment es barreja entre les tomates o altres fruits per a evitar que siguin picades per la papallona que fa posta d'ous i després erugues, que es mengen les tomates o altres fruits. S'adapta a tot tipus de terres, però prefereix terres fèrtils, arenoses o argiloses. S'ha de vigilar amb els excessos d'aigua perquè pot patir podridures. Marc de plantació cada 40cm o 60cm anualment.