Guia Ubuntu/Xubuntu/Xfce
introducció al Xfce
[modifica]L'Xfce és un entorn d'escriptori lleuger, per a Unix, GNU/Linux i derivats. Els fitxers de configuració solen estar ocults per a l'usuari normal i per a configurar-lo només cal el ratolí. En paraules del seu creador:
-“Dissenyat per a la productivitat, carrega i executa aplicacions ràpidament, mentre conserva recursos del sistema” Oliver Fourdan
L'Xfce també ofereix un marc de treball per al desenvolupament d'aplicacions. L'Xfce està basat en la llibreria GTK+ 2.x i usa el gestor de finestres Thunar. L'Xfce és semblant a l'escriptori CDE, però se n'ha anat allunyant perquè ha estat reprogramat des de zero (ja ho van fer entre les versions 2.x i 3.x), i a diferència de les seves versions anteriors, ara té un sistema modular que pot gestionar un sistema de tipus multihead de manera bastant senzilla, i segueix tots els estàndards establerts per [www.freedesktop.org].
Al gener de 2007, s'allibera la versió 4.4.0. Amb noves funcionalitats com: suport per a icones a l'escriptori, un sistema de panells millorat o el nou gestor de fitxers Thunar. Recentment s'ha alliberat la versió 4.8.0 que inclou diverses novetats com ara un sistema de configuració millorat i una versió del Thunar.
El nom Xfce originalment provenia de "XForms Common Enviroment", però degut als grans canvis en el codi, ja no usa les eines de XForms, com originalment feia. El nom va sobreviure, però ja no s'escriu XFce, amb dues majúscules inicials, sinó Xfce. Els programadors estan d'acord que actualment el nom no té significat, però se sol desglossar com a "X Free Choresterol Environment" ("Entorn X Lliure de Colesterol") en referència al poc consum de memòria que realitza i a la velocitat de càrrega amb què s'executa en no tenir elements superflus, a diferència d'altres entorns d'escriptori més grans.
Quadre inferior
[modifica]Incialment no hi ha res a la part inferior de l'escriptori, però si paseu el ratolí per la part més avall de l'escriptori us apareixerà un quadre o "doc" amb llançador d'aplicacions.
Les aplicacions que hi venen inicialment són (de esquerra a dreta): Minimitza tot, Navegador Web, Client de Correu, Terminal, Gestor d'Ajustaments, Cercador d'Aplicacions, Centre de Programari, AbiWord, gmusicbrowser, editor d'imatges GIMP, accés a carpetes i paperera.
Si hi feu clic dret a qualsevol lloc del quadre, al menú Quadre, entre altres coses, tindreu dos menús molt útils: Un per afegir elements nous i un altre per configurar les preferències del quadre. Amb aquest últim tindreu accés a la configuració del quadre 1 (el de la part superior de l'escriptori) i al quadre 2, el que en parlem ara, o sigui, el de la part inferior de l'escriptori.
Quadre superior
[modifica]Al quadre superior, hi trobareu d'esquerra a dreta:
1. Menú d'apliacions (símbol ratolí). Aquí hi trobareu totes les aplicacions instal·lades al sistema. En parlarem més endavant.
2. Indicador de bateria. En el cas d'un portàtil.
3. Volum. Fent clic hi trobareu: Silenci, ajust volum, accés a gmusicbrowser, preferències de so.
4. Sobre. Accés al Missatger d'internet Pidgin i a Ubuntu One (http://ca.wikibooks.org/wiki/Guia_Xubuntu/Ubuntu_One).
5. Icona de connexió de xarxa. Amb el botó esquerre podreu triar la connexió o editar-les.
6. Hora i Data. Si hi feu doble clic, accedireu al calendari i gestor de temps Orage. Fent doble clic a qualsevol data podreu crear esdeveniments i cites.
7. Els dos següents quadre són escriptoris o espais de treball. Amb un clic podeu canviar d'un espai a l'altre i tindre diferents aplicacions obertes a l'un i l'altre. En el cas d'utilitzar moltes aplicacions al mateix temps, es poden separar en dos espais diferents per major comoditat. Fent clic dret tindreu accés a les propietats i configuració dels espais de treball com la seva quantitat entre altres opcions.
8. L'últim botó on diu en nom del usuari en ús, fent clic esquerre es pot: Bloca la pantalla, Suspèn, Hiberna, Torna a arrencar, Atura i Surt. Amb clic dret podreu configurar les preferències del quadre superior e inferior.
Fons d'escriptori
[modifica]Si en un lloc buit de l'escriptori premeu amb el botó dret del ratolí, podreu:
Obrir una finestra del gestor d'arxius Thunar.
Crear un llançador. Serveix per crear icones que iniciaran un programa. Per exemple, si voleu fer-ne un pel navegador Firefox, l'ordre seria firefox. Ara bé, si on diu nom escriviu firefox, abans d'acabar d'escriure firefox us sortirà la paraula complerta i fins i tot la icona corresponent.
Crea un enllaç URL. Podeu crear un enllaç directe algun web que utilitzeu molt sovint.
Crea un directori (carpeta).
Crea Fitxer buit.
Obre un Terminal aquí ... (a l'escriptori)
Ajustaments de l'escriptori. Per canviar el fons de pantalla, brillantor, icones de l'escriptori, mida de les icones, etc.
Propietats. Per canviar els permisos d'escriptura de l'escriptori i alguna cosa més.
Aplicacions. Accés a tots el programes instaŀlats.