Guia Ubuntu/Xubuntu

Salta a la navegació Salta a la cerca

Xubuntu és una branca del sistema operatiu Ubuntu basada en l'entorn gràfic Xfce i optimitzada per ser més lleugera i ràpida que altres escriptoris (Gnome o KDE). D'aquesta manera és compatible amb equips menys potents, alhora que ofereix major velocitat que escriptoris més pesats.

La primera versió de Xubuntu (Xubuntu 6.06) va ser llençada conjuntament amb l'Ubuntu Dapper Drake (nom en clau de l'Ubuntu 6.06) el juny del 2006. A la qual n'han seguit versions cada sis mesos, la darrera 18.04 Bionic Beaver.

SUPORT PER A 32 BITS

Com a punt a destacar val la penar dir que aquesta versió de Xubuntu és l'última que funcionarà amb arquitectura de 32 bits. A a partir de la versió 18.10 només funcionarà amb arquitectura de 64 bits.

Xubuntu al igual que l'Ubuntu és una distribució GNU/Linux basada en Debian fàcil d'usar i orientada tant a l'usuari d'escriptori com al servidor. Es manté a través d'una comunitat de desenvolupadors que reben el suport de l'empresa Canonical, la qual ven serveis relacionats amb la distribució. Canonical, empresa subvencionada per un multimilionari africà anomenat Mark Shuttleworth (http://ca.wikipedia.org/wiki/Mark_Shuttleworth), té per objectiu ser un sistema operatiu d'escriptori enfocat a l'usuari mitjà amb poca experiència amb GNU/Linux i amb el compromís de ser subministrat i actualitzat gratuïtament (normalment cada dia apareixen noves actualitzacions). A més, ofereix la garantia que cada 6 mesos sortirà una nova versió del sistema. Els guanys econòmics sols provenen del suport tècnic, el que la diferencia de la resta de les altres distribucions comercials.

La seva filosofia es basa en el Manifest Ubuntu, que promou que el programari ha d'estar disponible sense cap cost i amb la possibilitat d'adaptar-lo a les necessitats de cada usuari.


  • Mai es pagarà per Ubuntu. Ni tan sols existeix un preu diferenciador per a una enterprise edition.
  • S'inclouran les millors traduccions i infraestructures d'accessibilitat possibles. D'aquesta manera, Ubuntu estarà a l'abast de moltes persones.
  • La política de versions serà regular i predicible, concretament cada 6 mesos. Tenint la possibilitat d'utilitzar la versió estable o la de desenvolupament. Cada versió tindrà com a mínim suport durant 18 mesos.
  • Ubuntu vol promoure els principis del desenvolupament del programari lliure; aleshores, Xubuntu també ho vol. Es pretén animar a fer ús del programari, millorar-lo i distribuir-lo.