Guia Ubuntu/Multimèdia Ubuntu Minimal

Salta a la navegació Salta a la cerca

Formats multimèdia més comuns. Instaŀlar els connectors.[modifica]

És molt probable que una de les utilitats del vostre ordinador sigui la reproducció d'arxius multimèdia. Reproduir àudio, veure pel·lícules, DVD, etc.

Per a fitxers d'àudio, el format més comú és l'MP3, que té problemes de patents en alguns països i no és gens recomanable, tot i que, si ho voleu, Ubuntu també és capaç de reproduir-lo. Com és natural, Microsoft té el seu propi format privatiu, el Windows Mèdia Àudio, també conegut com a WMA. Un format molt comú per a escoltar la radio a Internet és el Real Àudio. Existeix un altre format, Ogg Vorbis, d'alta qualitat, que té l'avantatge de ser lliure i no té problemes de patents. Ben fàcilment podreu descarregar-vos música en format Ogg.

L'Ubuntu, per defecte, només pot reproduir els formats lliures i sense problemes de patents. Però tal com he comentat, si voleu reproduir formats no lliures, a pesar de les seves restriccions i inconvenients, a continuació, veureu com poder reproduir-los tots.

Cal saber que de tots els formats anomenats anteriorment, Windows només pot reproduir els formats propis de Microsoft. Els MP3 i altres formats, necessitant, igual que l'Ubuntu, la instaŀlació de connectors addicionals per a reproduir-los. En aquest aspecte, Ubuntu ens ho ha posat molt fàcil. En intentar reproduir un arxiu Mp3, Ubuntu us informarà de quins connectors cal instaŀlar. Si premeu que sí que els voleu, ho farà de forma automàtica i tot seguit podreu reproduir-los.

  • Recordeu que l'instaŀador d'Ubuntu inclou una opció per instaŀar els connectors multimèdia per MP3 i altres formats.

També podeu provar amb el reproductor “VLC Media Player” que podeu instal·lar-lo amb el Centre de programari de l'Ubuntu. Nomès us cal cercar VLC. Reprodueix molts formats: Ogg, MP2, MP3, etc. Us el recomano, és molt versàtil.

Per poder utilitzar aplicacions que facin servir mpeg, java, TrueType, Flash, també podeu instaŀlar-vos el paquet de Programari restrictiu addicional de l'Ubuntu amb el Centre de Programari de l'Ubuntu.

Cal cercar el paquet: ubuntu-restricted-extras

Si teniu més necessitats multimèdia us recomanem que feu una ullada a l'apartat multimèdia de l'antrerior guia Ubuntu. Tenint en compte que haureu d'instal·lar els programes:

https://ca.wikibooks.org/wiki/Guia_Ubuntu/Multim%C3%A8dia_Ubuntu_Gnome

Referent als GRÀFICS en la versió instal·lació reduïda només inclou un visualitzador d'imatges. Així doncs, si voleu fer ús d'un escàner, editar imatges o alguna cosa més hauríeu d'afegir programari. Ho podeu consultar si us fa falta a l'anterior guia:

https://ca.wikibooks.org/wiki/Guia_Ubuntu/Gr%C3%A0fics