Vés al contingut

Guia Ubuntu/Gràfics

GIMP[modifica]

GIMP és un programa de GNU per al tractament d'imatges (GNU Image Manipulation Program), creat per voluntaris i distribuït sota la llicència GPL. Està construït amb les llibreries GTK les quals es van crear pensant en aquest programa. La primera versió es va desenvolupar en sistemes Unix i va ser pensada especialment per GNU/Linux. No obstant això, actualment existeixen versions totalment funcionals per Windows i Mac OS X.

GIMP significava originalment «General Image Manipulation Program» («Programa de manipulació d'imatges general»); el 1997 es va canviar perquè signifiqués «GNU Image Manipulation Program» («Programa de manipulació d'imatges de GNU»). És part oficial del projecte GNU.

GIMP serveix per processar gràfics i fotografies digitals. Els usos típics inclouen la creació de gràfics i logotips, el canvi de mida i retallat de fotografies, el canvi de colors, la combinació d'imatges usant capes, l'eliminació d'elements no desitjats de les imatges i la conversió entre diferents formats d'imatges. També es pot utilitzar el GIMP per crear imatges animades senzilles.

Segons quina versió d'Ubuntu utilitzeu potser el tindreu instaŀlat o no. En el cas que no el tingueu, el podreu instaŀlar amb el Centre de Programari de la vostra distribució.

Si no apareix al vostre gestor de programari de Linux el podreu instaŀlar amb el Terminal:

sudo apt-get install gimp

Formats d'arxius

El Gimp pot treballar amb molts formats d'imatge, incloent fins i tot alguns formats típics de programes propietaris com Adobe Photoshop, Paint Shop Pro i Corel Photo Paint.

El format nadiu del Gimp és el xcf, que és el format el qual us convé gravar les vostres imatges mentre estigueu treballant amb elles i mentre no siguin definitives, doncs manté la informació dels objectes que tingueu en capes, etc.

Quan vulguem distribuir les nostres imatges acabades, podrem fer servir tipus d'arxius més compactes. D'aquests n'hi ha de dos tipus: amb pèrdua d'informació (lossy) i sense pèrdua (lossless).

1. Els formats d'arxiu amb pèrdua desen les imatges amb un gran nivell de compressió, amb el que ocupen menys espai al disc dur, a costa de perdre qualitat en les imatges. Per imatges destinades a la pantalla d'ordinador, sovint no es noten massa els canvis, però quan les imatges van destinades a ser impreses en paper, llavors la qualitat és molt pitjor. El format més popular és jpg.

2. Els formats d'arxiu sense pèrdua desen les imatges sense degradar la seva qualitat. Els formats més habituals són bmp, png i el tiff (la majoria de programes que treballen amb formats png i tif poden comprimir les imatges, d'un altre forma a com es fa amb el jpg, de forma que no es perd qualitat). El format TIF el solen demanar empreses d'arts gràfiques, i el solen donar també alguns escànners. El format .png s'usa molt en pàgines web i fons de pantalla, i permet definir el color de fons com a transparent.

Tipus de fitxer suportats

GIMP pot obrir i desar els formats de fitxer següents:

 1. GIMP XCF, el format natiu (.xcf, o comprimia com. xcf.gz o. xcf.bz2)
 2. Flic animations autoescriptori (.fli)
 3. DICOM (.dcm o. dicom)
 4. Document de PostScript (.ps,. ps.gz i. eps)
 5. ATACS imatges astronòmiques (.fits, o. fit)
 6. Gràfics vectorials escalables| per a camins que exporten (.svg)
 7. Icona de Microsoft Windows (.ico)
 8. Microsoft AVI Incondensat Grava (.avi)
 9. Bitmap de Windows (.bmp)
 10. Imatge Paintshop Pro (.psp o. tub)
 11. Documents d'Adobe PhotoShop (.psd,. pdd)
 12. Imatge de PNM (.pnm,. ppm,. pgm, i. pbm)
 13. Gràfics d'Intercanvi de Compuserve (.gif)
 14. Imatges de Grup d'Experts en Fotografia Reunits (.jpeg,. jpg, o. jpe)
 15. Gràfics de Xarxa portàtils (.png)
 16. Format de Fitxer d'Imatge Marcada (.tiff o. tif)
 17. TARGA (.tga)
 18. Imatge de bitmap X (.xbm,. icon, o. bitmap)
 19. Imatge de pixmap X (.xpm)
 20. Abocador|Munt de finestra X (.xwd)
 21. Zsoft PCX (.pcx)


GIMP pot obrir però no salvar els formats següents:

 1. Arxius de Portable Document Format Adobe (.pdf)
 2. Formats d'imatge crus (moltes extensions)


GIMP també pot salvar als formats següents que no pot obrir:

 1. HTML com a taula amb cel·les pintades (.html)
 2. Arxius de font C com a varietat (.c o. h)
 3. Gràfic de Xarxa Múltiple posava en capes arxius d'imatge (.mng)
 4. ASCII art o HTML, amb caràcters i puntuació que constitueix imatges

Eliminació ulls vermells

Si teniu una foto amb els ulls vermells, els podreu eliminar seguin les passes següents:

1. Obriu la foto amb Gimp.


2. A la Caixa d'Eines del Gimp, utilitzeu l'eina de selecció eŀlíptica. El símbol d'aquesta eina és un cercle puntejat a la part superior de la caixa d'eines. En fer-hi clic, seleccioneu l'àrea del ull de la foto.


3. Feu clic a Filtres - Millora - Elimina ulls vermells.

Obtindreu un resultat quelcom semblant.


Un Cel més blau Si voleu canviar el color d'una àrea determinada d'una foto, com per exemple el color del cel, l'eina de balança de color us anirà molt bé.

Foto amb Cel blanc

Amb la foto al Gimp, a la caixa d'eines, heu de utilitzar l'eina de selecció representada per una bareta màgica.

Feu clic en l'àrea que hi vulgueu editar el color. Aquesta àrea quedarà encerclada per una línia discontinua.

Selecció d'una regió contigua

Aleshores, feu clic al menú Colors - Balanç de color. A la finestra emergent hi podreu editar el color de l'àrea seleccionada movent els cursors de color a dreta o esquerra, per obtenir el color desitjat. En aquesta foto, hem mogut el color blau fins obtenir el 100%

Foto Cel blau retocat

Manual de Softcatalà online

https://www.softcatala.org/projectes/gimp/documentacio/

Escaneig Senzill[modifica]

Els escànners amb Ubuntu normalment s'instaŀlen automàticament tan sols connectant-los a l'ordinador. L'Ubuntu i derivats seus com el Xubuntu o Lubuntu incorporen un programari d'escaneig molt fàcil d'utilitzar anomenat Escaneig senzill. El trobareu a Menú d'aplicacions – Gràfics.

El seu ús no té cap característica especial d'ús per ser de GNU/Linux. És ben semblant a qualsevol programa d'escaneig que podeu haver vist en altres sistemes operatius.

Si voleu un programa una mica més complet, teniu l'opció d'instaŀlar el Xsane amb el Centre de programari de l'Ubuntu. Aquest pot ser utilitzat per escanejar, fer reconeixement de caràcters i com a eina de fax.

LibreOffice Draw[modifica]

LibreOffice Draw és un programa de dibuix més semblant al Paint (per la facilitat d'ús) que no pas el Gimp que és més complert però també més difícil d'utilitzar. Si no voleu instaŀlar el paquet complert del LibreOffice (http://ca.wikibooks.org/wiki/Guia_Xubuntu/LibreOffice), amb el Centre de Programari de l'Ubuntu el podreu instaŀlar cercant el paquet Editor de dibuixos del LibreOffice.

Drawing és un altre programa semblant al LibreOffice Draw.

Visualitzador d'Imatges o gThumb Image Viewer[modifica]

Visualitzador d'Imatges, tal com el seu nom indica (no si han trencat gaire les banyes), és un visualitzador (no editor) bastant senzill. Aquest s'obre automàticament quant hi feu clic a una fotografia. Amb "F5", podreu fer córrer les fotos automàticament, i amb la tecla "F11" podreu veure-ho amb pantalla complerta.