Vés al contingut

Guia Ubuntu/Multimèdia Ubuntu Gnome

Formats multimèdia més comuns. Instaŀlar els connectors.[modifica]

És molt probable que una de les utilitats del vostre ordinador sigui la reproducció d'arxius multimèdia. Reproduir àudio, veure pel·lícules, DVD, etc.

Per a fitxers d'àudio, el format més comú és l'MP3, que té problemes de patents en alguns països i no és gens recomanable, tot i que, si ho voleu, Ubuntu també és capaç de reproduir-lo. Com és natural, Microsoft té el seu propi format privatiu, el Windows Mèdia Àudio, també conegut com a WMA. Un format molt comú per a escoltar la radio a Internet és el Real Àudio. Existeix un altre format, Ogg Vorbis, d'alta qualitat, que té l'avantatge de ser lliure i no té problemes de patents. Ben fàcilment podreu descarregar-vos música en format Ogg.

L'Ubuntu, per defecte, només pot reproduir els formats lliures i sense problemes de patents. Però tal com he comentat, si voleu reproduir formats no lliures, a pesar de les seves restriccions i inconvenients, a continuació, veureu com poder reproduir-los tots.

Cal saber que de tots els formats anomenats anteriorment, Windows només pot reproduir els formats propis de Microsoft. Els MP3 i altres formats, necessitant, igual que l'Ubuntu, la instaŀlació de connectors addicionals per a reproduir-los. En aquest aspecte, Ubuntu ens ho ha posat molt fàcil. En intentar reproduir un arxiu Mp3, Ubuntu us informarà de quins connectors cal instaŀlar. Si premeu que sí que els voleu, ho farà de forma automàtica i tot seguit podreu reproduir-los.

 • Recordeu que l'instaŀador d'Ubuntu inclou una opció per instaŀar els connectors multimèdia per MP3 i altres formats.

També podeu provar amb el reproductor “VLC Media Player” que podeu instal·lar-lo amb el Centre de programari de l'Ubuntu. Nomès us cal cercar VLC. Reprodueix molts formats: Ogg, MP2, MP3, etc. Us el recomano, és molt versàtil.

Per poder utilitzar aplicacions que facin servir mpeg, java, TrueType, Flash, també podeu instaŀlar-vos el paquet de Programari restrictiu addicional de l'Ubuntu amb el Centre de Programari de l'Ubuntu.

Cal cercar el paquet: ubuntu-restricted-extras


Llocs on descarregar lliurement música en format Ogg:

- http://www.jamendo.com/es

Jamendo té per escoltar online uns menús per temes: Rock, Pop, Electrònica, Clàssica, Jazz. Podreu escoltar la música sense propaganda, està molt bé.

- http://www.magnatune.com

Magnatune té una mica més de varietat que Jamendo, Hard Rock, Hip-Hop, etc. La llàstima és que, si no us feu membres de pagament, haureu de escoltar una mica de propaganda.

- http://www.musicalibre.es

- http://www.culturalliure.cat

A continuació, una taula amb el formats suportats per l'Ubuntu.

Connector Tipus Arxiu Inclòs amb Ubuntu Suportat per l'Ubuntu
MP3 .mp3 No * Si
MP4 .mp4 No * Si
MKV .mkv No * Si
MOV .mov No * Si
Ogg .ogg Si Si
Flac .flac Si Si
Windows Media Audio .wma No Si *2
Wave .wav Si Si
MPEG-1 .mpg No Si
MPEG-2 .mpg No Si
Raw DV .dv Si Si
Quicktime .mov No Si
Windows Media Video .wmv No Si
AAC Audio .m4a No Si
AVI .avi No * Si
 • * Durant la instałlació teniu l'opció de marcar "Instałla programari de terceres parts" per tal d'instałlar el connector que reprodueix l'MP3.
 • *2 La instałlació d'aquests connectors comporten la instałlació de programari privatiu que poden ser o noser legals al vostre país.

Imagination. Presentació de fotos amb música.[modifica]

Si voleu fer un passi de fotos amb àudio, títols i transicions, amb un programa senzill, aquest és el que us cal. Amb el Centre de programari de l'Ubuntu el podreu instaŀlar i després el trobareu al menú So i vídeo.

Abans d'instaŀlar Imagination, per poder utilitzar el format MP3 i altres, es recomana instal·lar el Programari restrictiu addicional del Ubuntu (ubuntu-restricted-extras), tal com es comenta al punt 1 d'aquest capítol.

Imagination encara no està traduït al català, però veureu que el seu ús és ben senzill.

En el cas de tindre aquest error: "Failed to execute child process "avconv" (No existe el archivo o el directorio)." Obriu el Gestor de Programari, a "cerca" poseu-hi avconv i us apareixerà el paquet "libav-tools", instaŀleu-lo i ho tindreu solucionat. També es pot fer amb el Gestor de paquets Synaptic.

Imagination està disponible a la majoria de gestors de programaris de Linux, però si no el trobeu al vostre gestor el podreu instaŀlar des de el Terminal amb la següent comanda:

sudo apt-get install imagination

DeVeDe[modifica]

DeVeDe és un programa fàcil d'utilitzar per a crear DVDs amb els vostres vídeos preferits i poder reproduir-los al vostre reproductor domèstic o ordinador. A més, en el cas de voler posar varis vídeos a un mateix DVD, teniu l'opció de crear un menú d'inici per a poder triar entre els diferents vídeos.

Per instal·lar-ho, podeu utilitzar el Centre de programari de l'Ubuntu. Està traduït al català i és molt versàtil.

Aquí trobareu una guia d'ús:

http://www.guia-ubuntu.com/index.php/DeVeDe

Audacity[modifica]

Audacity és un programa multiplataforma de gravació i edició d'àudio, fàcil d'usar i lliure. La part gràfica ha estat feta amb la llibreria wxWidgets.

Està disponible en català.

Plataformes en les que està disponible

  * Windows
  * GNU/Linux
  * Mac OS 9 i OS X
  * Unix
  * Solaris 10

Característiques

  * Importar i exportar WAV, MP3 i Ogg Vorbis entre d'altres.
  * Gravar i reproduir sons
  * Editar usant les opcions de tallar, copiar i enganxar, i una opció Desfer il·limitada.
  * Efectes digitals
  * Eliminar sorolls.
  * Es pot programar qualsevol efecte musical o sonor, mitjançant el panell Nyquist, usant Xlisp

Font de la informació: http://ca.wikipedia.org/wiki/Audacity

Per a instaŀlar-ho a l'Ubuntu, utilitzeu el Centre de Programari de l'Ubuntu.

Enregistrador de discs[modifica]

A l'Ubuntu hi trobareu o bé hi podreu instal·lar varies aplicacions per gravar CDs o DVDs.

Enregistrador de discs Brasero ve inclòs amb Ubuntu) és una eina d'enregistrament de CDs i DVDs que té un entorn gràfic molt fàcil d'utilitzar i no té cap secret. Podreu fer discs de dades, d'àudio, etc. Al menú Eines hi trobareu una utilitat per editar cobertes. Xfburn és l'aplicació que ve inclosa amb Xubuntu, també molt fàcil d'utilitzar.

Un altre programa d'enregistrament de discs molt popular als sistemes operatius basats amb Linux és el K3b. Aquesta utilitat fa moltes més coses que el Brasero. A l'Ubuntu no ve instaŀlat per defecte, per la qual cosa haureu d'utilitzar el Centre de Programari de l'Ubuntu o un altre utilitat d'instaŀlació.

K3b és un programa originari de l'escriptori KDE. És per això què, recent instaŀlat a l'Ubuntu amb escriptori Gnome, us el trobareu amb l'idioma en anglès. El motiu és que us faltarà l'arxiu de traducció al català del KDE. Però no us espanteu que instaŀlar-ho és molt fàcil. L'únic que heu de fer és, amb el Centre de Programari de l'Ubuntu instaŀar aquests paquets: language-pack-kde-ca i language-pack-kde-ca-base. Si ho voleu també els podreus instaŀlar amb el Terminal: $ sudo apt-get install language-pack-kde-ca i sudo apt-get install language-pack-kde-ca-base.

Un tutorial molt bo del K3b el trobareu aquí: http://ca.wikipedia.org/wiki/K3b

Ambdós programes, a l'Ubuntu, els trobareu a Aplicacions - So i vídeo. Al Xubuntu a Menú - Multimèdia.

Convertidor de vídeo WinFF[modifica]

WinFF és un convertidor de vídeo amb entorn gràfic que utilitza FFMpeg. Converteix gairebé qualsevol arxiu de vídeo. WinFF fa diversos arxius en múltiples formats al mateix temps. Pot convertir el MPEG, el de flv, mov i mols altres. WinFF està disponible per a Windows 95, 98, ME, NT, XP, Vista i Debian, Ubuntu, Red Hat basat en GNU / Linux. WinFF està disponible amb molts idiomes com, per exemple, el català.

FFmpeg és una coŀlecció de programari lliure per Gravar, convertir i fer streaming d'àudio i vídeo. Però amb WinFF us serà molt més fàcil d'utilitzar.

Per poder fer ús d'aquest programes, primer heu d'instaŀlar FFmpeg. Amb un Terminal podeu escriure l'ordre: sudo apt-get install ffmpeg i, tot seguit, amb el Centre de Programari de l'Ubuntu, instaŀlar el WinFF. El tindreu disponible al menú So i vídeo o Menú - Multimèdia.

Fem un exemple pràctic. Si potser teniu un vídeo amb extensió .mov (típic de càmeres digitals) i el voleu convertir a format DVD, obriu el programa WinFF, que el trobareu al menú So i Vídeo per fer feu el següent:

1. On diu Converteix (sota el menú "detalls de la sortida", seleccioneu DVD. Veureu qui ha ha moltes opcions.

2. A Configuracions, hi podeu triar la qualitat i tipus de pantalla. Tingueu en comte que el sistema europeu és el PAL. Per exemple, per un TV panoràmic (16x9), si voleu un arxiu amb alta qualitat (HQ), haureu de triar l'opció "PAL DVD HQ Widescreen".

3. On diu Carpeta de sortida, per defecte hi diu "home/el vostre usuari" que és on deixarà l'arxiu resultant. Però si ho voleu ho podeu canviar.

4. Per importar el vídeo mov premeu la tecla Afegeix.

5. Per acabar, premeu el botó Converteix (amb símbol dues fletxes) a la part superior.

A la carpeta principal (home) del vostre usuari o bé a la carpeta que haureu assignat, hi trobareu la feina feta, .

Entre altres utilitats, si voleu extreure només el so d'un arxiu de vídeo, amb WinFF ho podreu fer utilitzant l'opció converteix a àudio.

Soundconverter[modifica]

Un conversor d'arxius multimèdia. Té sortida per a Ogg vorbis, FLAC, Wav, MP3. Si l'instaŀleu amb el Centre de Programari, marqueu les caselles on hi diu GStreamer.

Sound Juicer Àudio CD extractor[modifica]

Amb aquest programa, que és disponible al Centre de Programari, podreu extreure l'àudio dels vostres CDs per tal de tindre una còpia. Us recomanem que instal·leu tots els paquets recomanats gstreamer.

Al menú Edita - Preferències podreu configurar Sound Juicer canviant, entre altres coses, tot això: Carpeta on desar la Música, triar lector CD (si en teniu més d'un), noms de les pistes i format de sortida.

Cheese[modifica]

Programa que us permet gravar vídeo amb la webcam i afegir efectes prou divertits. Els més menuts s'ho passen d'allò més bé.

Editors de vídeo[modifica]

Openshot, Kino i Avidemux són editors de vídeo potents però alhora de fàcil ús.

RecordMyDesktop[modifica]

Si voleu enregistrar tot allò que feu amb el vostre escriptori, aquest és el vostre programa. Més tard, potser voldreu compartir el vídeo creat amb els vostres amics per diversió o per instruir-los.

Com baixar vídeos del YOUTUBE[modifica]

 • Minitube

Minitube és una aplicació per veure vídeos online i baixar-los al vostre PC. Està disponible al Centre de Programari de l'Ubuntu, un cop instaŀlat, el tindreu disponible a So i vídeo. El seu ús és molt senzill.

 • ClipGrab

Aquest altre programa, a més de descarregar el vídeo íntegrament, també té l'opció de baixar només l'àudio.

Per instalar-lo executeu les següents ordres des del Terminal:

1. sudo add-apt-repository ppa:clipgrab-team/ppa

2. sudo apt-get update

3. sudo apt-get install clipgrab

Per iniciar-lo el trobareu al menú Internet.

No hi ha disponible l'idioma català però si Español i Anglès.

El seu ús és també ben senzill. Search, cerca vídeo; triar el Format de sortida, vídeo o només àudio; per acabar Grab this Clip!

Mesclador DJ[modifica]

T'agrada la música? Amb Ubuntu també podràs fer de DJ amb Mixxx, disponible al Centre de Programari.

Aquí més informació: http://www.mixxx.org/

De moment només disponible en anglès.