Fediverse/Principis vs. Control

Salta a la navegació Salta a la cerca

Principis vs. Control[modifica]

A diferència dels serveis centralitzats de les GAFAM, que són «cortijos tecnològics», la FEDIVERSE és la xarxa de xarxes socials amb la que somiava un dels creadors de la WWW (World Wide Web) Tim Berners-Lee. Al 2018 es mostra devastat amb el rumb de centralització que ha pres l'invent en molt pocs anys, tot i que es mostra optimista en la re-descentralització d’Internet. Ja al 2008, havia participat en un escrit defensant la descentralització de les xarxes socials. La federació creada per la comunitat del programari lliure ofereix llibertat i apoderament de diverses maneres:

  • Autogestió. A diferència dels serveis GAFAM, la FEDIVERSE s'organitza de forma comunitària. Totes les xarxes són desenvolupades per persones d'arreu del món, al marge de cap corporació o institució oficial. Cada node d'una xarxa s'autogestiona les seves despeses, normalment amb les donacions de les seves usuàries. En tecnologies digitals, a més de proximitat física (com projectes locals o regionals basats en programari lliure), podem parlar de proximitat ideològica (el fet de crear o participar de tecnologies lliures per la seva sobirania i ètica).
  • Descentralització. Les usuàries dels sistemes privatius es concentren per milions als servidors d’empreses que, per seguir acumulant poder, controlen la informació que reben les seves usuàries i es lucren i experimenten amb les seves dades. A les xarxes lliures, l'acumulació de poder ni existeix ni és sostenible. I és per això que es creen eines per diversificar les usuàries en els diferents nodes de les diverses xarxes federades. Les nostres dades s'emmagatzemen a cada node que fa de servidor i ningú pretén lucrar-se amb les dades de les altres.
  • Interoperabilitat. Si ets a Twitter no pots contactar amb la gent de Facebook perquè els seus amos ho han decidit així. Però tècnicament, és possible. La FEDIVERSE és un ecosistema heterogeni on hi ha diverses xarxes (Mastodon, GNUsocial, Friendica, etc.). I totes connecten amb totes, és a dir, federen, perquè comparteixen protocols que els permeten interactuar. A diferència dels serveis de xarxes corporatives, a la FEDIVERSE les xarxes no competeixen, si no que tracten de cooperar entre elles.
  • Replicabilitat. A diferència de Twitter o Facebook, a les xarxes lliures qualsevol persona pot muntar un node d'una xarxa. Si t'agrada la xarxa GNUsocial, pots muntar-te la teva pròpia instància en un servidor, és a dir, que un ordinador executarà el servei i farà de node. I així, podràs convidar a altres persones a formar part del teu node. Un cop formin part del teu node, podran contactar amb la resta de les usuàries que són a la FEDIVERSE.
  • Independència. De tant en tant, els serveis centralitzats cauen i les seves usuàries queden desconnectades entre si. Això, a la FEDIVERSE no pot passar. Si un node o servidor cau, no cau tota aquella xarxa, i menys la Federació sencera: només cau el node. Podem tenir paciència i esperar que l'admin del node solucioni el problema o tenir un compte alternatiu en algun altre node de la mateixa xarxa o d'una altra xarxa. Algú podria «desendollar Twitter» però ningú pot apagar tota la FEDIVERSE.
  • Diversitat. A la federació tenim molts nodes de cada xarxa. És per això que, a l'hora d'entrar a la FEDIVERSE podem triar per xarxa o per node. Si ens agrada més la xarxa GNUsocial que la de Mastodon, buscarem algun node de GNUsocial disponible o muntarem el nostre propi node. Però si tan ens fa la xarxa (perquè totes estan connectades), potser podem triar per l'afinitat i confiança que ens genera un node, independentment de la xarxa que faci servir. Tria el node de la xarxa que més t'agradi!
  • Confiança. Com comentàvem, a la FEDIVERSE, qualsevol persona amb els coneixements necessaris pot crear un node gestionar-lo com vulgui. La persona que gestiona el node és coneguda com la “Administradora del node”. Als serveis de xarxes socials privatives, la relació entre l’Administradora (les accionistes de l’empresa) i les usuàries (el valor de l’empresa) és mercantil; a la FEDIVERSE, la relació la defineixen l’Administradora i les usuàries del node. L’Administradora té poder absolut sobre el node i, per tant, és recomanable que les usuàries facin l’esforç de saber qui administra el node del que participen.
  • Aprenentatge. Si vols participar de les xarxes lliures però no tens els coneixements tècnics per administrar un node, tens dues opcions: registrar-te a un node ja existent o adquirir els coneixement necessaris per aprendre a gestionar-lo. Si ets autodidacta, pots aventurar-te a llegir manuals i experimentar. Quan ho necessitis, demana ajut a la comunitat: trobaràs desenes de persones que t'ajudaran encantades.
  • Respecte. A totes les xarxes socials, privatives o lliures, hi ha trols o usuàries que es dediquen a molestar-ne d'altres. Tot i així, l'ambient que es respira a les xarxes privatives és més de «jungla digital», on milions de persones i bots (programes que es fan passar per persones) hi diuen la seva de qualsevol manera. El fet de pertànyer a xarxes lliures sol representar un acte de consciència digital i les persones que en formen part, solen mostrar les seves opinions de forma respectuosa. Diguem que hi ha un salt qualitatiu entre fer ús d'un servei enganyosament gratuït i ser conscient de formar part d'una comunitat autogestionada. I això, es tradueix en el respecte que es tenen les persones a unes xarxes i altres.