Fediverse/Descentralització vs. Centralització

Salta a la navegació Salta a la cerca

Descentralització vs. Centralització[modifica]

Les empreses GAFAM (Google, Amazon, Facebook, Apple, Microsoft), a més crear i fer-nos utilitzar programari privatiu, es basen en models arquitectònics centralitzats. Tot el que aboquem en aquests serveis (imatges, converses, etc.), queda a disposició de l'empresa en qüestió que emmagatzema les nostres vides als seus servidors. Anomenades «el petroli del segle XXI», les nostres dades són utilitzades de diverses maneres lucratives i, sovint, poc ètiques: les venen a altres empreses, fan experiments socials, vigilen a la població de forma massiva o intenten manipular l'opinió pública.

Una característica que tenen en comú els serveis privatius centralitzats és la unilateralitat de la seva governança ja que són serveis controlats per empreses capitalistes, on la presa de decisions no és horitzontal ni transparent. La usuària usa el servei, però les seves dades són propietat de l'empresa, amb el que la usuària acaba sent usada per l'empresa que proporciona el servei. És per això que es parla de capitalisme cognitiu.

Als serveis de xarxes digitals centralitzades hem d'obrir un compte a cada xarxa específica per poder contactar amb les persones que són allà dins perquè les usuàries d'una xarxa privativa no es poden posar en contacte amb les usuàries d'una altra xarxa privativa: des de Twitter no pots seguir gent a Facebook ni a la inversa. Tecnològicament és possible, però aquestes empreses posen més ganes en escombrar cap a casa i guanyar diners que no pas en connectar les persones.

En canvi, la FEDIVERSE (FEDeration unIVERSE) és una xarxa de xarxes socials lliures on les usuàries poden contactar entre elles independentment de la xarxa que facin servir (GNUsocial, Mastodon, Pleroma, Diaspora*, Hubzilla, Friendica, etc). L'objectiu de la FEDIVERSE és connectar les persones i, per això, la seva estructura es basa en un model descentralitzat que funciona gràcies a protocols d'interconnexió, donatius i a la bona voluntat de les seves administradores.

La totalitat de la FEDIVERSE està distribuïda entre els nodes que la conformen. Cap node té una còpia completa de la FEDIVERSE i, de fet, qualsevol node només en conté una petita part, com si fos un organisme pluricel·lular. La FEDIVERSE és un univers descentralitzat on els nodes de les xarxes no trafiquen amb les dades de les seves usuàries. Per això, a més de lliures i federades, són ètiques.