Fediverse/Valor vs. Preu

Salta a la navegació Salta a la cerca

Valor vs. Preu[modifica]

Imaginem que anem a comprar verdures: si anem al supermercat, se'ns indicarà l'origen i el productor i podrem valorar si hi han posat pesticides, quin tipus de llavor fan servir, o quines condicions de treball tenen els pagesos que cultiven aquestes verdures; si anem a una cooperativa agroecològica, ens assegurem que les verdures que consumim són saludables, de temporada, de proximitat, i els pagesos que les cultiven, a més de tenir un sou digne i drets laborals, s'organitzen horitzontalment.

En aquest cas, el seu valor ètic és més elevat i el seu preu, també, amb el que les verdures comprades a una cooperativa segurament seran més cares i més ètiques que les que comprem al supermercat. Per sobre del preu, podem posar-hi el valor, i intentar sempre consumir productes de proximitat. Ens farem un favor a nosaltres mateixes per la qualitat del producte que ingerim, i al nostre entorn, -tan geogràfic com humà-, ja que donarem suport a iniciatives properes, ètiques i justes.

L'acte de consumir, però, no es redueix al consum exclusivament físic, com menjar o beure. Consumim informació quan llegim alguna cosa; consumim tecnologia quan fem ús de programari. Així que, en funció dels serveis que consumim, rebrem una perspectiva o altra d'un mateix fet. I aquesta perspectiva, influirà sobre la nostra percepció i opinió personal. Respecte al consum tecnològic, la nostra salut digital dependrà del programari que fem servir. D'alguna manera, passa una mica el mateix que amb les verdures. Si consumim programari privatiu, ens arrisquem a que porti pesticides digitals, anomenats «malware (MALicious softWARE)» o programari maliciós. I aquest programari pot ser nociu tan per nosaltres com per les nostres amistats i familiars.

Però si consumim programari lliure, garantim salut digital tan per nosaltres com per les persones que ens envolten digitalment, a més d'una sèrie de llibertats com a usuàries. Afortunadament, -i a diferència del cas de les verdures-, totes les xarxes socials lliures són gratuïtes de debò, és a dir, que no les paguem amb les nostres dades i les dels nostres contactes com a les privatives. Tot i que no tot el programari lliure és gratuït, la major part d'ell ho és i per això hi ha projectes que demanen donacions per poder fer sostenibles els projectes.

Si donem suport a iniciatives de la comunitat del programari lliure, com les xarxes federades, farem enfortir les nostres pròpies llibertats. I es pot participar de moltes maneres. La principal de totes és fer servir programari lliure perquè, només per usar-lo, ja ets lliure. I aquesta és una sensació que s'ha d'experimentar perquè no es pot explicar amb paraules.

Altres maneres de participar a la comunitat són parlant de tecnologies lliures a les persones que t'envolten o ajudant-les a fer el salt des de les xarxes privatives a les lliures; participar de xerrades, debats o accions col·lectives; o organitzar-les; traduir textos, desenvolupar eines o, simplement, fer un donatiu a algun projecte de programari lliure.