Escacs/Obertures bàsiques

Objectius d'una obertura[modifica]

Abans de veure algunes de les obertures més comuns que s'utilitzen avui dia, és important considerar què s'intenta aconseguir a l'obertura d'una partida.

Desenvolupament

S'hauria d'intentar moure les peces lluny d'on van començar, cap a caselles on puguin participar plenament al joc. Un cavall a c3 és més efectiu tant defensivament com agressivament que si estigués a b1. S'ha d'evitar moure les peces més de una vegada en una obertura, ja que això permet al contrincant moure més peces mentre un perd el temps. També s'ha d'evitar moure la dama a l'obertura, ja que es fàcil d'amenaçar amb el propi desenvolupament de les peces.

Controlar el centre

Les caselles del centre del taulell són crítiques per dues raons. Primer, les peces al centre són capaces de moure a més caselles que les dels extrems (un cavall a a3 pot moure només a 4 caselles, mentre que a c3 pot moure a 8 caselles). A més, controlant el centre es poden moure ràpidament peces de la banda del rei a la banda de la reina o al contrari.

Una de les grans veritats dels escacs és que l'atac per una banda està destinat a fallar si el centre no es troba suficientment controlat. Això és perquè un defensor amb un centre fort normalment serà capaç de moure suficient defensa cap aquella banda i contraatacar pel centre o l'altra banda. Per tant, s'ha de controlar el centre si es planeja un atac.

Tradicionalment, es pensava que la situació ideal era controlar el centre amb una majoria de peons, especialment amb peons a e4 i d4 (per les blanques). Ara, però, s'ha demostrat que és igualment valid controlar el centre amb peces i fer el mínim moviment de peons. La idea és que els peons centrals normalment porten a posicions permanents i poden bloquejar els atacs. Fiançant un alfil movent-lo a b2 o g2, i després a b3 o g3 permet a l'alfil mantenir un ull al centre sense haver de tenir-hi un peó posat.

Enroc Un rei al centre del taulell està obert a atacs. Normalment és una bona idea enrocar, el rei, ja que és més fàcil de defensar. Alguns jugadors sacrifiquen material per evitar l'enroc de l'adversari i ataquen amb ferocitat aprofitant la seva debilitat. L'enroc te també l'avantatge d'apropar les torres per tal de combinar-se en atac i defensa. Una vegada les peces s'han desenvolupat, el rei s'ha enrocat i les torres es troben combinades, l'obertura s'ha acabat.

Obertures bàsiques[modifica]

Les següents són algunes obertures estàndards. Totes elles són jugables i porten a partides raonables.

Obertures amb el Peó del Rei[modifica]

Obertura espanyola[modifica]

1. e4 e5, 2. Cf3 Cc6, 3. Ab5...

normalment continua... 3....a6, 4. Aa4, Cf6 5. 0-0...

Obertura italiana[modifica]

1. e4 e5, 2. Cf3 Cc6, 3. Ac4...

Defensa Siciliana[modifica]

1. e4 c5....

pot continuar...

2. Cf3 Cc6, 3. d4, cxd4, 4. Cxd4...

Defensa Francesa[modifica]

1. e4 e6, 2. d4 d5

Obertures amb el Peó de la Dama[modifica]

Gambit de Dama Declinat[modifica]

1. d4 d5, 2. c4 e6 (o ...c6)

Gambit de Dama Acceptat[modifica]

1. d4 d5, 2. c4 dxc4

Defensa Índia de Rey[modifica]

1. d4 Cf6

El joc pot continuar

2. c4 g6, 3.Cc3 Ag7, 4. e4 d6

Altres obertures[modifica]

Obertura anglesa[modifica]

1. c4 e5