Discussió:Història de l'art català/La casa romana. Domus, vil·les i insulae

Salta a la navegació Salta a la cerca

Observacions[modifica]

Hola @Xavier Valls, Mendo1997: he estat fet una ullada a la feina feta, i tot i que ho teniu més o menys encarrilat us deixo uns quants comentaris per si us són d'utilitat per anar-ho arrodonint. Faig llista de punts per a que sigui més llegidor:

Bibliografia
 • Hauria de tenir forma de llista de punts. Si no es fa incòmoda de llegir.
 • Caldria que presentés un cert ordre, preferiblement alfabètic.
 • Us quedarà més polit polit si en lloc de posar l'enllaç al final de línia l'enllaceu al títol de cada font.
Referències
 • És vital que inseriu referències indicant de quines fonts traieu la informació que presenteu. Les referències serien l'equivalent a les notes al peu o les cites d'un treball ordinari. Més informació sobre com s'insereixen aquí.
Format
 • La terminologia en llatí la podríeu assenyalar amb cursiva.
 • No us oblideu d'incorporar enllaços i imatges al text, facilitaran que qui tingui interès ampliï la informació i les explicacions que feu siguin més entenedores. Per exemple, posant plantes o imatges de detall d'elements quan els descriviu les explicacions guanyarien molt.
Contingut
 • Jo faria una síntesi introductròria al principi del text, ubicant al lector pel que fa a l'habitatge en època clàssica i presentant les tipologies, per després tractar-les en detall.
 • Estaria bé que indiquéssiu que les parts dels edificis són en casos ideals: no tots les tenen totes, ni de lluny.
 • Podeu obviar la part dedicada als materials; com a molt podeu donar algun detall sobre els acabats dels murs i els mosaics dels terres, indicant tècniques d'elaboració i els motius decoratius que acostumaven a aparèixer.
 • Citeu exemples. El text potser ser més entenedor si en lloc de parlar dels espais de vil·les i domus abstractes, en preneu alguns exemples i us serviu d'imatges per centrar les explicacions i comentaris.

Ànims amb la feina. Si teniu dubtes podeu continuar la conversa aquí o em deixeu un missatge a la meva pàgina de discussió. Recordeu sobretot de mencionar-me amb el codi {{ping|ESM}}. Fins aviat! --ESM (discussió) 19:34, 2 des 2020 (CET)Respon[respon]

Elecció del tema i pla de treball[modifica]

La @BRB00, el @kennetllimos i jo, realitzarem una recerca sobre aquest capítol. En una primera fase revisarem l’informació ja existent sobre el tema escollit al capítol al Viquillibres i analitzarem allò que ens pot servir per començar a desenvolupar-lo de manera més profunda i afegint-hi nous paràrgafs d’informació que anem trobant.

Per tal de poder tenir una idea general del que tenim per desenvolupar, farem una reçerca tant per internet com per altres medis, ja sigui llibres, revistes o enciclopèdies que tinguem al nostre abast i així obtindrem un balanç de les dades disponibles per redactar.

Així doncs, sempre estarem en contacte entre els 3 integrants del grup però, ens dividirem la tasca de la següent manera:

 - Una persona es centrarà en les Domus.
 - Una altra desenvolparà tot allò relacionat amb les Vil·les.
 - Una altra persona parlarà sobre l’Insulae.

Posteriorment, i de forma conjunta escriurem una introducció gerneral sobre el tema per tal de ficar en context l’època i les característiques de cada tipus de llar romana. Cada un organitzarà l'estudi de la casa romana elegida entre un esquema ilustratiu, caracterÍstiques de la mateixa i les parts que la formen entre d’altres informacions complementàries.

Finalment, la informació recollida a internet, articles o llibres sobre el tema, depenen de la estrategia de reçerca de cada alumne, es ficarà en comú i es farà un esborrany el cual serà revisat pels 3 integrants per així valorar el treball realitzat sobre cada aspecte de la casa romana.

A mesura que el treball avançi, anirem canviant alguns punts i modificant altres. Moltes gràcies! Alba Cerezuela (discussió) 10:22, 15 oct 2021 (CEST)Respon[respon]

@Alba Cerezuela @BRB00, Kennetllimos: Hola!
Estaria bé que tot i que cadascú es responsabilitzi d'una part del text, que la resta també hi passeu per sobre, ni que sigui per fer retocs d'ortografia, estil o format. També seria desitjable que, més enllà de parlar de les domus, vil·les i insulae en general/abstracte, presenteu exemples concrets del patrimoni català. Podeu fer una presentació relativament breu de cada tipus de casa i després, a partir d'exemples concrets que es puguin trobar a catalunya, descriure'n les parts, per exemple. Sobretot no us oblideu d'afegir fotografies.
Si teniu dubtes sobre com evoluciona la feina ho podem anar tractant per aquí. No us oblideu de mencionar-me, que si no no me n'assabentaré! ESM (discussió) 11:46, 25 oct 2021 (CEST)Respon[respon]

Observacions[modifica]

@Alba Cerezuela, BRB00, Kennetllimos: Hola! He fet una ullada a la feina que esteu fent i us faig una petita llista d'observacions per anar-ho arrodonint. Si teniu dubtes o voleu parlar-ne podem continuar la conversa per aquí o podeu deixar-me un missatge a la meva discussió.

Faig llista per fer-ho més llegidor:

 • Estaria bé fer una síntesi dels tema que tracteu just al principi del capítol. Bàsicament dir en un parell de frases què són les domus, les vil·les i les insulae.
 • Aniria bé incorporar exemples del patrimoni català de cadascuna de les tipologies de casa per il·lustrar les explicacions. Així la lectura es fa més agradable.
 • Recordeu que podeu afegir enllaços al dins del text que ofereixin ampliacions d'informació sobre temes concrets al lector.
 • Potser estaria bé afegir alguna planta o fotografies dels espais que mencioneu.
 • L'apartat dels materials de construcció jo l'eliminaria, a no ser que vulgueu parlar de la decoració de les estances (en el cas de domus i vil·les), fent menció als frescos i als mosaics, i potser ressaltant-ne algun.
 • Convindria que utilitzéssiu fonts més robustes, i no només materials publicats en pàgines web divulgatives.
 • Segurament podeu fer neteja de la selecció d'enllaços externs (o utilitzar-los com a referència, si algun us serveix).
 • Hauríeu d'oferir també una selecció de bibliografia complementària.

Ànims! --ESM (discussió) 14:25, 12 nov 2021 (CET)Respon[respon]

Retocs[modifica]

@Alba Cerezuela, BRB00, Kennetllimos: Hola! D'acord amb un missatge de l'Alba, he fet una llegida al vostre text. En general el veig bé, només us faria quatre recomanacions per deixar-lo més polit:

 • Feu una repassada a l'ortografia i la sintaxi del text. Hi ha algunes frases que amb algun retoc s'entendrien molt millor, i també se us ha escapat alguna falta d'ortografia. Teniu eines en línia com per exemple el Language Tool.
 • He trobat a faltar enllaços interns. Aquelles paraules clau, que poden interessar al lector, estaria bé que incloguessin algun enllaç cap a algun lloc per ampliar la informació.
 • Estaria bé incloure algun exemple de vil·la, domus i insulae localitzat a Catalunya. El text no seria tan asèptic i podríeu aprofitar per utilitzar-les com a exemples quan parleu de les estances, dels materials o la decoració.
 • En aquest sentit, reviseu també els peus de foto, que alguns són molt secs i els podeu enriquir amb alguna indicació per orientar al lector.
 • Finalment, hauria estat bé treballar amb fonts que tinguessin un caràcter més acadèmic. Les pàgines web divulgatives estan bé, però tot plegat hauria quedat més ben travat si haguéssiu inclòs la consulta d'algun manual o publicació especialitzada.

El termini per fer els retocs ja és una mica just, però encara sou a tems de fer algunes millores. Ànims! --ESM (discussió) 18:29, 22 des 2021 (CET)Respon[respon]

@ESM hola!! Bona tarda, hem realitzat les recomanacions i correccions corresponents a la pàgina. Moltes gràcies i bones festes! BRB00 (discussió) 21:04, 23 des 2021 (CET)Respon[respon]