Administrar Mediawiki/Editeu l'historial

Salta a la navegació Salta a la cerca

Mitjançant la utilitat d'Esborrar i Restaurar, es pot manipular l'historial dels articles aconseguint, per exemple, fusionar historials o esborrar alguna entrada de la vista dels usuaris:

Fusionar historials[modifica]

En ocasions es copia i s'enganxa el contingut d'una pàgina a una altra. Si es fa per reanomenament, es trasllada l'historial a la nova pàgina. En canvi, fent-ho manualment l'historial queda a la pàgina vella en contra de la filosofia del registre de revisions de la Viquipèdia. La fusió d'historials té per objecte conservar tot l'historial en la nova pàgina.

Si el contingut d'A s'ha mogut manualment a B creant una redirecció d'A a B, per fusionar els historials s'ha de seguir el següent procès:

  • Esborreu la pàgina B, indicant que és provisionalment per poder fusionar historials.
  • Revertiu la pàgina A a la situació abans del trasllat.
  • Reanomeneu la pàgina A a B.
  • Restaureu les edicions esborrades de la pàgina B.
  • Assegureu-vos que l'última edició de la pàgina fusionada és la bona.

Al final es tindrà a la pàgina B els historials fusionats d'A i B, i una redirecció d'A a B.

Esborrar una entrada de l'historial[modifica]

Algunes vegades es fan edicions vandàliques que poden ofendre a algú si estan a disposició de tothom mitjançant l'enllaç permanent. Hi ha uns grups d'usuaris especials; els oversight o els stewards, que poden esborrar de manera fàcil una o més revisions de l'historial de tal manera que els administradors no hi puguin accedir. Si no és necessari una acció tan contundent, qualsevol administrador pot esborrar una revisió per al públic general d'una manera una mica més complicada però efectiva.

Aquests serien els passos que un administrador hauria de seguir si es vol esborrar del públic una revisió incorrecta o problemàtica:

  • Esborreu la pàgina sencera que té a l'historial l'edició vandàlica indicant que es tracta d'un esborrat temporal per netejar l'historial.
  • Restaureu totes les edicions menys la que ha resultat vandàlica.

D'aquesta manera es farà desaparèixer de l'historial l'edició vandàlica i només els administradors la podran veure.

NOTA: Si intenteu esborrar l'última revisió, es perdran els canvis d'aquesta i l'efecte serà el mateix que si restaureu la pàgina a l'edició anterior però aconseguint evitar dues revisions més a l'historial.