Vés al contingut

Viquillibres:Tipus d'usuaris

En aquesta pàgina s'expliquen els diferents tipus d'usuari i les seves funcionalitats, també anomenat drets d'usuari. Es tracta de diferents funcions tècniques i no de poders de decisió. En tant que editors tots els usuaris són iguals. Es pot veure una llista d'usuaris per estatus tècnic a Especial:Listusers i una dels drets de cada grup a Especial:ListGroupRights.

Usuari anònim[modifica]

Usuari Vegeu meta:Anonymous user.

Per usuari anònim s'entén un col·laborador que participa a Viquillibres sense tenir un compte d'usuari.

 • Què pot fer:' Pot crear pàgines, editar-les, participar en les discussions, etc.
 • Què no pot fer:' No pot reanomenar una pàgina, participar en les votacions de la comunitat ni modificar les pàgines semi-protegides. Tampoc podrà realitzar cap acció de les que no permeses pels tipus d'usuari explicats a continuació.

Cal notar que les edicions d'un usuari anònim queden registrades amb la seva adreça IP. En canvi les edicions d'un usuari no anònim queden registrades amb el seu àlies i la seva adreça IP només pot ser consultada per checkusers sota una estricta política de privadesa. Per això es diu que un usuari registrat actua d'una manera més anònima que no pas un usuari anònim.

Usuari registrat[modifica]

Dues persones Vegeu meta:Registered user.

A més de les funcions d'un usuari anònim, un usuari registrat,

 • Què no pot fer:' esborrar pàgines i fitxers, ni modificar aspectes del codi web ni pàgines protegides o semi-protegides.

Habitualment s'anomenen usuaris novells i es poden restringir algunes funcions menors. Les seves contribucions apareixen a Especial:Contributions/newbies.

Usuaris autoconfirmats[modifica]

És aquell usuari registrats amb més de quatre dies d'antiguitat (condició assignada automàticament). A més de les funcions dels usuaris registrats,

 • Què pot fer:' poden moure pàgines i editar pàgines semiprotegides.
 • Què no pot fer:' no pot realitzar les accions denegades a usuaris registrats.

Robot Vegeu Viquillibres:Bots.

Un bot és un robot controlat per un usuari registrat destinat a fer modificacions massives i automatitzades. Les seves edicions queden marcades i es poden filtrar de la llista de canvis recents.

Editor d'interfície[modifica]

Un editor d'interfície a més de les funcions d'un usuari registrat, és un tipus d'usuari elegit per la comunitat que

 • Què pot fer: pot editar fulls d'estil i scripts JavaScript d'altres usuaris. A més a més pot editar pàgines de l'epai de noms MediaWiki (relacionades amb la configuració del wiki).
 • Què no pot fer: designar altres editors d'interfície.

Administrador[modifica]

Administrador Vegeu Viquillibres:Administradors.

Un administrador, o sysop, a més de les funcions d'un usuari registrat, és un tipus d'usuari elegit per la comunitat que

 • Què pot fer:' pot protegir i desprotegir pàgines, blocar i desblocar usuaris, suprimir i restaurar pàgines i imatges.
 • Què no pot fer:' designar altres administradors o donar l'etiqueta de bot als usuaris que ho demanin.

Buròcrata[modifica]

Buròcrata Vegeu Viquillibres:Buròcrates.

Un buròcrata és una altra figura escolida prèvia aprovació col·lectiva (es requereix ser administrador amb anterioritat) que

 • Què pot fer:' pot canviar alguns drets d'usuari. Pot assignar i treure el nivell de bot a un compte d'usuari i pot promocionar un usuari registrat a administrador, i un administrador a buròcrata.
 • Què no pot fer:' no pot retirar els drets assignats.

Steward[modifica]

Ratolí Vegeu meta:Stewards.

Un steward (comissionat) és un usuari elegit per la comunitat global dels participants en projectes de la Fundació Wikimedia per tal de gestionar els drets d'usuari de tots els wikis de Wikimedia. Un steward també té accés a la interfície MediaWiki en tots aquests wikis, i això inclou que

 • Què pot fer:' té la potestat d'esborrar, blocar, ... (tot i que certes activitats només les poden fer sota demanda explícita). Poden actuar puntualment en tasques no controvertides de lluita contra el vandalisme massiu en múltiples wikis,
 • Què no "solen" fer:' Poden, però normalment no executen la resta de feina que puguin fer els administradors o buròcrates locals.

Tot i això, és per raons de neutralitat i comoditat que en principi només intervenen a la seva comunitat d'origen.

Vegeu també[modifica]