Viquillibres:Nivells de desenvolupament

Política de Viquillibres Aquesta pàgina descriu una política oficial de Viquillibres. Disposa d'un ampli consens i, per tant, es considera com una norma a seguir per la comunitat.
Abans d'editar-la assegureu-vos que disposeu del quòrum suficient utilitzant la pàgina de discussió, la taverna o obrint una presa de decisions.
Drecera:
ND


Els nivells de desenvolupament són la jerarquia que utilitza Viquillibres per organitzar els diferents llibres del projecte segons el seu grau de completesa. Aquesta organització consta de 5 nivells, ės orientativa i respon a una de les preguntes bàsiques a l'hora de començar a llegir un llibre:

"Quanta informació hi ha en aquest llibre sobre aquest tema?"

És a dir, permet fer-se una idea de quin volum d'informació disposa cada llibre en un moment determinat i en relació amb el seu índex de continguts i el títol del mateix.

Els 5 nivells[modifica]

Esquemàtic[modifica]

Esquemàtic
Esquemàtic

El nivell de desenvolupament Esquemàtic o del 0% s'aplica a aquells llibres que encara no es poden considerar com a tals i que no constitueixen cap font de coneixement. Són únicament un índex per desenvolupar, una introducció superflua o un guió d'objectius; la seva lectura no aporta cap aprenentatge.

L'estat Esquemàtic d'un llibre hauria de ser per poc temps. L'existència d'un llibre d'aquestes característiques per un període superior als 6 mesos és considerada susceptible de passar per un consens comunitari pel seu esborrat.

Iniciat[modifica]

Iniciat
Iniciat

El nivell de desenvolupament Iniciat o del 25% pertany als llibres que tenen, com a mínim, una quarta part dels capítols desenvolupats: ja sigui des de capítols en forma d'esborrany a capítols acabats.

La lectura d'aquests llibres és manifestament incompleta i el gruix principal de continguts encara no s'ha dut a terme, però constitueix un primer pas per atorgar un rumb al llibre, donar-li certa estabilitat i que es pugui mantenir dins el projecte.

Madur[modifica]

Madur
Madur

El nivell de desenvolupament Madur o del 50% és el que caracteritza aquells llibres que, com a mínim, tenen la meitat dels continguts programats ja redactats de forma considerable.

En aquest pas els llibres són parcialment llegibles: hi ha seccions en què la comprensió pot ser l'adequada mentre que hi haurà altres inexistents o amb buits importants.

Altres característiques que el llibre ha de tenir a aquestes alçades són:

  1. Les plantilles de navegació corresponents.
  2. Categorització correcta de tots els capítols.
  3. Un nivell de redacció i ortografia correctes.
  4. Seccions de referències o un apartat de bibliografia al final del llibre amb una aproximació genèrica a les fonts consultades. 

Avançat[modifica]

Avançat
Avançat

El nivell de desenvolupament Avançat o del 75% és el propi dels llibres que disposen de la totalitat —o gairebé— dels continguts que s'havien plantejat inicialment. 

En aquesta etapa, el llibre hauria de ser ben llegible, mitjanament contrastable amb fonts fiables i se n'hauria de poder extreure un grau elevat de coneixement. No obstant, un llibre avançat pot tenir encara certs detalls de redacció, estructuració o navegació per acabar de polir i que no en permetin encara una lectura excel·lent. 

Complet[modifica]

Complet
Complet

El nivell de desenvolupament Complet o del 100% fa referència a aquell llibre que conté tots els capítols de què ha d’estar constituït perquè compleixi les expectatives que genera. Això vol dir que no manca cap contingut que es pugui considerar necessari en relació amb el seu títol i els objectius d'aprenenatge que es plantegen a la seva introducció.

El nivell de complet, contempla, a més a més, que el llibre contingui:

  1. Fonts fiables per a cada capítol concret o una bibliografia profunda recollida al final del llibre.
  2. Un nivell d'ortografia i comprensió del text impecables.
  3. Enllaços interwiki i amb altres projectes Wikimedia.
  4. Una portada del llibre amb una introducció precisa, un índex fàcilment navegable (amb itineraris si cal) i amena.
  5. Autoria en un capítol annex seguint l'historial.

Com indicar el nivell de desenvolupament d'un llibre[modifica]

Els nivells de desenvolupament dels llibres s'afegeixen mitjançant unes plantilles determinades (recollides a Categoria:Plantilles de desenvolupament). Hi ha dos maneres d'indicar-los: a la portada del llibre en concret o a l'hora d'enllaçar-los des d'algun punt del projecte (prestatgeries dels Portals, des d'altres llibres...).

En principi, la persona que està editant el llibre és la que en primera instància haurà de determinar en quin punt de desenvolupament s'hi troba. Tot i així, en cas que el llibre no s'estigui editant en aquell període o bé un altre usuari consideri que l'estat que ha afegit no és representatiu, pot canviar-lo avisant en la pàgina de discussió del mateix.

En la portada del llibre[modifica]

Les plantilles que s'han d'afegir en aquest cas són:

Aquestes plantilles mostraran un requadre amb el símbol del nivell a l'extrem superior dret i afegiran automàticament el llibre en una de les categories de Categoria:Llibres segons nivell de desenvolupament.

Des d'una prestatgeria o enllaç[modifica]

Quan es vulgui citar un llibre des d'alguna de les prestatgeries dels portals o enllaçar-lo internament dins el projecte especificant el seu estat de progrés, s'hauran d'afegir les següents plantilles just després del nom del llibre:

Es mostrarà al costat del nom del llibre el símbol de nivell de desenvolupament corresponent amb una mida com la del cos del text. Per exemple, obtindrem Muntatge d'una granota de paper Acabat.