Vés al contingut

Viquillibres:Drets d'autor

L'objectiu de Viquillibres (de la mateixa manera que succeeix amb la resta de projectes de Wikimedia) és crear una font d'informació com si és tractés d'una biblioteca (en aquest cas virtual), que sigui accessible lliurement per tothom, de la mateixa manera que el programari lliure. Aquest és el principi conegut com a copyleft (es sol utilitzar aquest mot, en anglès, per indicar que el propietari dels drets d'autor d'una obra permet que aquesta es redistribueixi lliurement). Això vol dir que el contingut de Viquillibes es pot copiar, modificar i redistribuir amb l'única condició que el material es redistribueixi amb els mateixos drets, i que es reconegui que el material prové de Viquillibres (per exemple, amb un enllaç cap a l'article o articles de Viquillibres utilitzats). D'aquesta manera, els articles de Viquillibres romanen sempre lliures, subjectes només a les condicions que acabem de mencionar.

Llicència GNU
Llicència GNU
Copyright i drets d'autor
Copyright i drets d'autor

Propietat intel·lectual de Viquillibres[modifica]

El text de Viquillibres es distribueix d'acord a la llicència GNU de documentació lliure (GFDL, GNU Free Documentation License):

Es dóna permís per copiar, distribuir i/o modificar aquest document sota les condicions de la llicencia GNU de documentació lliure, versió 1.2 o qualsevol de posterior publicada per la Free Software Foundation; sense seccions invariants, sense coberta, i sense contracoberta.
S'inclou una còpia de la llicència a la secció anomenada "llicència de documentació lliure GNU"
El contingut de la Viquillibres esta cobert per un avís d'exempció de responsabilitat i una política de privadesa.

El text original de la GFDL es l'únic document legalment vàlid. El que segueix només és la nostra interpretació de la GFDL; concretament, els drets i deures dels contribuïdors i dels usuaris que vulguin fer ús dels continguts.

Per esquematitzar, les condicions d'aquesta llicència permeten:

 1. Tothom la pot copiar.
 2. Tothom la pot modificar, aquí o en una còpia.
 3. Tota edició o modificació queda atribuïda a l'autor.
 4. Aquestes llibertats s'han de mantenir intactes. Per tant, tota còpia o modificació està obligatòriament sotmesa a les mateixes condicions.

Viquillibres usa el lema «Pensat i fet lliurement» en virtut de les condicions de la llicència.

Drets i deures dels contribuïdors[modifica]

Quan contribuïu a Viquillibres, ho feu sota la llicència GFDL (sense seccions invariants, cobertes, ni contracobertes). Per poder contribuir, heu d'assegurar-vos que podeu distribuir legalment el vostre material amb llicència GFDL. Això vol dir que,

 • Teniu els drets de còpia del material (per exemple, material de producció pròpia), o bé que,
 • Heu obtingut el material d'una font que permet que el distribuïu amb llicència GFDL (per exemple, material de domini públic).

En el primer cas, continuareu mantenint els drets de còpia del material que hàgiu contribuït. Podeu tornar-lo a distribuir més endavant de la manera que vulgueu, amb la llicència que creieu més adequada. Ara bé, el que no podreu fer és privar que el material que heu incorporat aquí es pugui redistribuir sota els termes de la GFDL.

En el segon cas, si incorporeu material extern sota llicència GFDL, un dels requeriments de la llicència és que cal reconèixer l'autor i proporcionar un enllaç cap a la còpia original. Si l'article original requereix que hi hagi seccions invariants, cal respectar-ho. Ara bé, en aquest cas recomanem, si és possible, de substituir el text per material propi o altre material amb llicència GFDL, però que no requereixi seccions invariants.

Ús de material amb drets d'autor[modifica]

Si utilitzeu part d'un treball extern sota el concepte de fair use, o si obteniu un permís especial per utilitzar material amb drets d'autor per part del seu propietari, cal que ho anoteu, incloent-hi noms i dades. El nostre objectiu és que el material de Viquillibres es pugui distribuir lliurement tant com sigui possible. Per tant, sempre són preferibles imatges i sons amb llicència GFDL o de domini públic, no pas fitxers utilitzats amb fair use o amb permís de l'autor.

Mai no utilitzeu material de manera que pugueu infringir els drets d'autor d'algú. Això podria portar problemes de tipus legal i perjudicar seriosament el projecte. En cas de dubte, absteniu-vos d'utilitzar material que pugui estar subjecte a drets d'autor, i escriviu vosaltres mateixos el text.

Tingueu en compte que la llei de drets d'autor tracta sobre l'expressió de les idees, no de les idees o de la informació en si mateixes. Per tant, és perfectament legal de llegir un article d'una altra enciclopèdia, o de qualsevol obra, refer-lo en les vostres pròpies paraules i incorporar-lo a la Viquillibres. Per exemple, no podeu copiar literalment un capítol d'un llibre de ciències que estigui subjecte a drets d'autor. El que si que podeu fer és llegir aquest llibre, i redactar vosaltres mateixos un llibre de Ciències, ja que òbviament la Ciència en sí no té drets d'autor. Vegeu plagi i fair use, per entendre de quina manera es pot utilitzar material amb drets d'autor per crear obres noves.

Enllaç a material amb drets d'autor[modifica]

Enllaçar cap a obres subjectes a drets d'autor no és cap problema, sempre que feu un esforç raonable per determinar que la plana que enllaceu no estigui violant els drets d'autor d'algú altre. Si es dona aquest cas, si us plau absteniu-vos d'enllaçar-hi. No tenim clar si en aquest cas estaríem violant els drets d'autor. En qualsevol cas, això dóna mala imatge al projecte i cal evitar-ho.

Fonts d'informació autoritzades[modifica]

Existeixen alguns webs i altres fonts per a les quals els viquipedistes han aconseguit permís exprés per a utilitzar-les a la viquipèdia. Consulteu Fonts d'informació de Viquipèdia (també útils a Viquillibres)

Imatges[modifica]

Igual que els treballs escrits, les fotografies i imatges estan subjectes a drets d'autor. Les imatges sempre tenen un propietari, si no és que es pot comprovar explícitament que són de domini públic. Per poder utilitzar una imatge que trobeu a Internet, cal que obtingueu el permís del propietari dels drets de còpia o d'algú que estigui autoritzat a llicenciar la imatge en nom seu. En alguns casos, les imatges es poden utilitzar sota el concepte de fair use.

Les pàgines de descripció de les imatges es poden utilitzar per indicar l'estatus legal de les imatges. Vegeu: Viquipèdia:Anotació d'imatges (útil també a Viquillibres)

Les imatges que produeixen els governs o altres institucions poden ser de domini públic, però això depèn dels casos. Cal que consulteu sempre si aquest és el cas.

Per publicar fotos legítimes de personatges famosos cal obtenir-ne permís. Els casos més habituals són:

 1. Estudis, revistes o mitjans de comunicació autors de les fotos.
 2. Agències que representin els fotògrafs, o el fotògraf mateix.
 3. El mateix personatge, o un representant legal, en el cas de fotos que hagi distribuït ell mateix.

Si trobeu una infracció dels drets d'autor[modifica]

Si sospiteu que una pàgina de Viquillibres està violant els drets d'autor d'algú, si us plau comenteu-ho a la plana de discussió de l'article o aviseu a algun administrador. Si podeu aportar proves d'això (per exemple, una adreça URL del material copiat il·legalment), molt millor.

Alguns casos poden ser falses alarmes. Per exemple, pot ser que el text d'una altra pàgina web s'hagi copiat de la Viquipèdia, i no al revés, o que el text provingui originalment d'un material de domini públic. O pot ser que l'autor del text l'hagi distribuït a la Viquipèdia, amb llicència GFDL, però també en un altre lloc, amb una llicència diferent. En aquests casos, és bo prendre les mesures anteriors, per evitar més confusions.

Si es pot establir que realment hi ha hagut una infracció dels drets d'autor, llavors cal eliminar el contingut que infringeixi aquests drets, i fer una nota a la plana de discussió.

Si esteu convençuts que l'article sencer es il·legal, afegiu la següent plantilla:

{{ copyright | Adreça URL de la pàgina copiada | la vostra signatura }}

Si hi ha contribuïdors que repetidament incorporen material que infringeix drets d'autor, mireu d'explicar-los que no ho poden fer, i referiu-los a aquesta plana. En casos extrems, es poden blocar els usuaris que insisteixin a utilitzar material amb drets d'autor després de ser advertits (tasca dels administradors).

Reutilització dels continguts[modifica]

Podeu utilitzar material de Viquillibres en els vostres llibres, articles, planes web, o en qualsevol publicació, sempre que seguiu la llicència GFDL. Si només copieu una pàgina de Viquillibres sense fer-hi modificacions, us cal seguir la secció 2 de la GFDL, que tracta sobre còpies literals.

Si feu una versió derivada, canviant els continguts, o afegint-hi més material, cal que:

 • Qualsevol material nou tingui llicència GFDL,
 • Reconèixer l'autoria de l'article (secció 4B), i
 • Donar accés a una "còpia transparent" del material (secció 4J). (La "còpia transparent" d'una pàgina de Viquillibres és el seu text wiki; és a dir, incloent tot el codi necessari pel format i marcatge del text).

Les dues darreres condicions es poden complir parcialment proveint un enllaç directe cap a la pàgina original de Viquillibres. A més, us cal donar accés a una còpia transparent del nou text. De totes maneres, tingueu en compte que la Fundació Wikimedia no dóna cap garantia que es mantingui informació sobre l'autoria ni una còpia transparent dels articles. Per tant, us recomanem proveir la informació sobre autoria i una còpia transparent en els vostres treballs derivats.

Fair use de material i requeriments especials[modifica]

De vegades, `les pàgines de Viquillibres contenen imatges, sons o cites textuals que es poden considerar fair use segons la llei de drets de còpia dels EUA. Cal identificar aquests materials, fent constar que provenen d'una font externa (a la pàgina de descripció de la imatge, o a l'historial de la pàgina, segons convingui). Com que l'aplicació del concepte de fair use depèn de l'ús que es faci del material, el millor és descriure el raonament que permet aquest ús, ja sigui en text ocult del llibre, o en la pàgina de descripció de la imatge. Tingueu en compte que el que pot ser fair use a Viquillibres, pot no ser-ho en un altre context.

Per exemple, si incloeu una imatge en una pàgina sota el concepte de fair use, heu d'assegurar-vos que el concepte també sigui aplicable a la pàgina. Per exemple, la utilització d'un llibre de Viquillibres amb finalitats comercials (ús que és permès per la GFDL) no seria permès si es pretén incloure-hi material amb el concepte de fair use.

La Viquipèdia permet d'utilitzar text amb algunes llicències que són compatibles amb la GFDL, però que poden requerir termes addicionals que no caldrien per text original de Viquillibres (per exemple, la inclusió de seccions invariants, cobertes o contracobertes). Si utilitzeu material amb aquestes condicions, us cal copiar les seccions invariants de manera literal.

Hi ha un procés per aprovar imatges per fair use que s'ha proposat a la Viquipèdia en anglès. Les imatges que han passat per aquest procés porten una anotació. Si us plau, si carregueu aquestes imatges a Viquillibres en català, feu-hi també una anotació semblant.

Si sou el propietari de material que es troba a Viquillibres sense el vostre permís[modifica]

Si trobeu que Viquillibres conté material de la vostra propietat sense que n'hàgiu donat permís, és possible que sigui degut al fruit del vandalisme o a una equivocació. Si us plau no us precipiteu i notifiqueu-ho a la plana de discussió de la pàgina el més aviat possible. Doneu referències de l'obra de la qual s'han infringit els drets d'autor perquè puguem comprovar que realment la infracció ha tingut lloc.

Cal tenir en compte que tot el material esborrat s'emmagatzema als historials de Viquillibres. Si realment voleu que el vostre material s'esborri completament de la resta d'usuaris del projecte, caldrà que contacteu amb algun dels administradors. Tingueu en compte, però, que el procés d'esborrat pot tardar uns quants dies i que això no elimina el text de la vista dels administradors. Per fer-lo desaparèixer de tots els usuaris heu de posar-vos en contacte amb un Oversight i demanar-ne l'eliminació de les revisions que violen els drets d'autor.