Vés al contingut

Viquillibres:Què és Viquillibres?

(S'ha redirigit des de: VL:?)
Política de Viquillibres Aquesta pàgina descriu una política oficial de Viquillibres. Disposa d'un ampli consens i, per tant, es considera com una norma a seguir per la comunitat.
Abans d'editar-la assegureu-vos que disposeu del quòrum suficient utilitzant la pàgina de discussió, la taverna o obrint una presa de decisions.
Drecera:
VL:?


Viquillibres expandeix el panorama de la difusió lliure del coneixement. No obstant això, té uns límits específics pel que fa a l'admissibilitat de continguts. És a dir, no s'hi pot publicar qualsevol cosa. A continuació trobareu una llista en què es defineix que és Viquillibres i que no és, i també el que la distingeix de la resta de projectes de Wikimedia.

Si voleu tenir una aproximació més general del concepte del projecte, visiteu la Pàgina de benvinguda.

Què és Viquillibres

[modifica]

Simplement, Viquillibres és una col·lecció de llibres de text de de contingut lliure .

Com és comprensible que el concepte de llibre de text estigui obert a la interpretació, aquest document pretén contextualitzar i ajudar a aclarir quin tipus de continguts són acceptables a Viquillibres. Per exemple, L'origen de les espècies podria considerar-se un llibre de text en un curs d'aprenentatge científic, però com a text és inapropiat per a aquest lloc.

Què inclou Viquillibres

[modifica]

Viquillibres és per als llibres de text, guies d'instrucció i manuals. Aquests materials es poden utilitzar en una aula tradicional, una institució acreditada, una educació a la llar o en l'autoaprenentatge i l'autodidactisme. Com a regla general, només els llibres instructius són apropiats per ser inclosos al projecte. La majoria dels tipus de llibres, tant de ficció com de no-ficció, no es permeten a Viquillibres, llevat que siguin de tipus instructiu. L'ús d'elements literaris com ara al·legories o faules com a eines d'ensenyament i exemplificació es poden permetre en certes situacions.

Tot i que estan prohibides les còpies literals d'obres preexistents, sí que són permesos fragments de texts originals o narratius amb una llicència compatible amb Viquillibres. Aquesta permissió ve donada sempre que vagin acompanyats d'eines d'estudi com anotacions, activitats, referències, multimèdia... I en general, material de suport per a la lectura o l'estudi.

Els subprojectes de Viquillibres

[modifica]

Si bé és cert que hi ha uns límits en quant allò que és permès de publicar, hi ha temàtiques i sectors docents que per sí mateixos poden formar un clúster de coneixement. Actualment a Viquillibres se n'acullen dos:

  • Viquijúnior és el subprojecte dedicat a crear llibres destinats als més petits: són aptes per a nens i nenes d'entre 0 i 12 anys. Són llibres que requereixen un format i llenguatge específics, i que al seu darrere hi ha un treball de fons d'adaptació del contingut. Llegiu Què és Viquijúnior? per a més detall.
  • El Llibre de cuina és el subprojecte que se centra en oferir informació al voltant del món de la cuina i la gastronomia. Amb centenars de receptes ordenades segons diversos factors, també recull pàgines gastronòmiques de tot tipus. Llegiu Sobre el Llibre de cuina per a més detall.

Recerca primària com a mesura provisional

[modifica]

En consonància amb la resta de versions idiomàtiques de Wikibooks, la investigació primària i els treballs inèdits no haurien de ser permesos a Viquillibres. Exemples d'aquesta recerca inclouen proposar noves teories i solucions, la presentació d'idees originals, la definició de nous termes i l'encunyat de noves paraules. En resum, la investigació primària hauria de ser publicada en revistes revisades per professionals o en el projecte germà de Wikimedia apte, la Viquiversitat. No obstant, actualment no hi ha una versió en català d'aquest projecte, per la qual cosa els continguts adients d'aquest lloc són permesos de ser allotjats a Viquillibres de manera provisional i sempre que la comunitat així ho ratifiqui.

Allò que Viquillibres no és

[modifica]

A continuació es mostra una llista de coses que Viquillibres no és i que pretén evitar que aquest projecte derivi en un calaix de sastre. Aquells llibres sencers, capítols individuals o pàgines independents que s'hagin creat sense respectar les exempcions següents, seran tractades segons el que s'estableix a la política d'esborrat de pàgines.

Viquillibres no és un host wiki o proveïdor d'espai web gratuït

[modifica]
Drecera:
VL:NOHOST

No podeu allotjar el vostre propi lloc web o bloc wiki a Viquillibres. Si esteu interessats en l'ús de la tecnologia wiki per a un projecte col·laboratiu d'alguna altra cosa, fins i tot si és només una sola pàgina, hi ha molts llocs web que proporcionen allotjament wiki (gratuït o de pagament). Podeu també instal·lar programari wiki en el vostre propi servidor. (Vegeu el manual Instal·lar MediaWiki per a obtenir més informació sobre com fer-ho)

Les pàgines de Viquillibres no són pàgines personals. Els viquillibreters disposen de pàgines personals que tenen com a finalitat mostrar i intercanviar informació rellevant per a treballar en els llibres de text gratuïts i en els continguts del projecte. Si esteu buscant crear una pàgina web personal no relacionada amb la tasca de creació de llibres de text (per exemple, la publicació del vostre currículum o resums i sinopsis dels vostres llibres), si us plau feu ús d'un dels molts proveïdors d'espai gratuït d'Internet.

Viquillibres no és una plataforma de difusió

[modifica]
Drecera:
VL:NOPUB

Viquillibres no és una plataforma de patrocini ni un vehicle d'or per a la propaganda o la publicitat. Per tant, cap dels seus diferents mòduls han de ser destinats a:

  1. Propaganda o incidència política de qualsevol tipus. Les edicions han d'adherir-se a la punts de vista neutral, excepte casos concrets contemplats sobre edicions subjetives i biaix de judicis. És possible que vulgueu iniciar el vostre propi bloc si voleu convèncer la gent dels mèrits de les vostres postures preferides.
  2. Assajos personals que indiquen exclusivament les vostres opinions sobre un tema en particular. Viquillibres no és un vehicle apte per a transformar les opinions personals en part del coneixement humà.
  3. Publicitat o l'autopromocions. No necessitem mesures publicitàries de cap tipus només perquè un contribuent s'assocïi amb aquestes. Recordeu que Viquillibres no estableix cap negoci ni cap programa d'afiliació. Això no entra en conflicte amb la demostració d'autoria dels manuals i guies.

Viquillibres no és un repositori de material fictici o ja publicat

[modifica]
Drecera:
VL:NOVT

Malgrat el benentès de llibres de text educatius i instructius, Viquillibres no és el lloc apte per a:

  1. Ficció i literatura — No es permet a Viquillibres obres originals de ficció o literatura.
  2. Textos i obres sota prèvia publicació editorial — Viquillibres és per a desenvolupar col·laborativament nous textos de contingut obert.

Viquitexts és el projecte que acull textos estàtics d'obres publicades anteriorment i que ara estan en domini públic o s'hi troben amb una llicència compatible. Es fan excepcions, com s'esmenta en la secció Què inclou Viquillibres, pels fragments de texts originals o narratius que continguin material educatiu complementari.

Per a conéixer millor la diferència entre ambdós projectes, llegiu les Diferències respecte Viquitexts.

Viquillibres no és de paper

[modifica]
Drecera:
VL:NOPAPER

Viquillibres no és de paper. Per tant, no té límits de grandària, pot incloure enllaços, etc. Això vol dir que l'estil i les dimensions del contingut que serien aptes per a un llibre físic podrien no ser-ho aquí. Els autors de qualsevol manual del projecte no es preocupen per cap esdeveniment que pugui passar el dia de demà i que pugui deixar un munt de còpies de paper antiquades i obsoletes, ja que el viquillibre és altament susceptible a plasmar el canvi.

Viquillibres no és una enciclopèdia

[modifica]
Drecera:
VL:NOVP

Viquillibres no és una enciclopèdia en profunditat sobre un tema específic ni tampoc són un conjunt d'articles enciclopèdics formatejats i agrupats. Els llibres construeixen coneixement a partir d'unes pàgines enllaçades amb les següents per mitjà d'una interdependència que dóni al seu conjunt un sentit global. Això no vol dir que durant el transcurs d'edició d'un manual, aquest no pugui tenir una certa organització enciclopèdica. Per a una enciclopèdia completa, però, consulteu el nostre projecte germà, la Viquipèdia.

Viquillibres no és un servei de notícies

[modifica]
Drecera:
VL:NOVN

Viquillibres no és el lloc per a publicar notícies ni reportatges periodístics. Aquesta tasca està coberta pel nostre projecte germà Viquinotícies.

Viquillibres no és un diccionari

[modifica]
Drecera:
VL:NOVC

Encara que un diccionari és un llibre, les necessitats d'un diccionari d'ús general estan millor proporcionades pel nostre projecte germà, el Viccionari. També heu de saber que:

  1. Viquillibres no és un diccionari de sinònims ni cap diccionari específic. La majoria d'aquestes modalitats també són acollides al Viccionari. Els llibres que només consisteixin en llistes de sinònims o d'argots s'eliminaran de Viquillibres.

Com a excepció cal remarcar que Viquillibres permet i encoratja la creació de llibres que, per la seva complexitat de llenguatge, requereixin un glossari auxiliar. Per exemple, un llibre de text matemàtic podria necessitar un glossari de termes de matemàtiques; o un manual d'un idioma estranger podria incloure un diccionari complementari català-estranger o estranger-català.

Viquillibres no és un dipòsit de tradició oral

[modifica]
Drecera:
VL:NOVD

Viquillibres no és un recull de dites populars ni de citacions de personatges rellevants. Així mateix, tampoc ho és de cap tipus de tradició oral com embarbussaments, adagis o contrapets. Aquest coneixement està recollit en un altre dels projectes germans de Wikimedia, Viquidites.

Viquillibres no és per al desenvolupament de nous projectes de Wikimedia

[modifica]
Drecera:
VL:NOMETA

Les propostes de nous projectes de Wikimedia haurien de ser proposades al projecte germà de coordinació global Meta-Wiki, i no ser desenvolupades aquí. Ara per ara, i com s'esmenta en aquesta mateixa pàgina a Els subprojectes de Viquillibres, els mòduls independents consolidats com a part de Viquillibres són exclusivament Viquijúnior i el Llibre de Cuina.

Viquillibres no té censura per a la protecció dels menors

[modifica]
Drecera:
VL:NO18

Viquillibres no té censura per a la protecció dels menors. En primer lloc, qualsevol persona pot editar un llibre i els resultats es mostren de forma instantània, de manera que no es pot garantir que un nen pugui veure o llegir quelcom que els seus pares o o tutors legals puguin trobar desagradable. En segon lloc, Viquillibres no té un sistema organitzat per a l'eliminació de material que pugui suposar un perjudici a menors. No obstant, però, la comunitat sí té mitjans per a debatre la conveniència del seu esborrat.

És important que tingueu en compte que el contingut que normalment es considera ofensiu, ja de per sí sol ser una violació d'una o més de les polítiques esmentades anteriorment o que es troben al projecte, i que en la mesura del possible i generalment s'eliminen sense entrar a considerar el seu judici moral o social. La degeneració aleatòria de pàgines i l'addició de blasfèmies es considera per norma general un acte de vandalisme, i s'eliminen ràpidament sense requerir cap debat formal de la comunitat.

Viquillibres no és apte per a guies d'estratègia de videojocs

[modifica]
Drecera:
VL:NOJOCS

Viquillibres no és apte per a acollir guies d'estratègia, així com tampoc solucionaris o estadístiques de videojocs. No obstant això, altres llibres sobre videojocs com per exemple el seu anàlisi acadèmic o manuals sobre creació i disseny de videojocs, sí que estan permesos.