Txec/Sobre la llengua

Vista aèria d'un carrer al centre de Praga


El txec és una llengua eslava oriental que es parla principalment a la República Txeca, però que té aproximadament dotze milions de parlants arreu del món. A més, el txec és mútuament intel·ligible amb l'eslovac i, en menor grau, amb el polonès i el sòrab.


Qualsevol coneixement d'aquestes altres llengües ajuda molt a aprendre el txec, i a l'inrevés, però un coneixement de la llengua txeca permet la comunicació amb gent de mig Europa, ja que la semblança entre les llengües eslaves és superior a la dels dialectes de l'alemany o de l'italià.


A primera vista pot semblar poc útil aprendre txec, ja que una persona que vulgui aprendre llengües majoritàries mai no aprendria txec. Però el txec, a més de ser un idioma molt bonic i un repte d'aprenentatge, ens permet viatjar i estudiar a la República Txeca, un país d'una gran importància artística i històrica, essent Praga una ciutat que atreu una gran quantitat de turisme i estudiants Erasmus. A més, els txecs o bohemis sempre han estat molt importants dins la tradició Europea, i Praga és la ciutat considerada el cor d'Europa.


Tenint en compte la fàcil intercomprensió entre les llengües eslaves, si esteu interessat en aprendre una llengua eslava, és recomanable estudiar txec enlloc de qualsevol altra, perquè és la més senzilla i regular de totes. A més a més, s'escriu en alfabet llatí, cosa que la fa més senzilla d'aprendre per als CopiedImage.pngcatalanoparlants. En ser una llengua eslava occidental, el seu tarannà (i el dels seus parlants) és més similar al del nostre país que qualsevol altra llengua eslava.


Tanmateix, el txec és una llengua que té poc material d'aprenentatge en català, però més que cap altra llengua eslava (llevat, per descomptat, del rus), i a la Universitat Carolina de Praga hi ha un Lectorat de català que us podria ajudar en el cas que estudiéssiu allí.


Kolik řečí znáš, tolikrát jsi člověkem.
Quantes llengües coneixes, tants cops ets persona.
Refrany popular txec


Navegació[modifica]

Introducció[modifica]

  1. Sobre la llengua
  2. Pronunciació i alfabet
  3. Frases bàsiques
  4. Números i colors
  5. Mesos i dies de la setmana