Vés al contingut

Toki pona/Lliçó 01: Pronunciació

Hi ha catorze lletres a l'alfabet de la Toki Pona: nou consonants (j k l m n p s t w), i cinc vocals (a e i o u).

Consonants[modifica]

Excepte la j, totes les consonants es pronuncien com qualsevol persona parlant d'un idioma europeu espera. En una taula, exemplificant-ho amb paraules catalanes:

Lletra Pronunciada com
k kilo
l làmina
m món
n nino
p paraula
s sabata, braç, brossa
t taula
w u diftongada: pau, taula, pingüí
j i diftongada: axioma, aigua

Ja deus haver vist, doncs, que la j no es pronuncia com la j catalana. Es pronuncia exactament com la y castellana. Altres llengües com l'esperanto, l'alemany o el polonès també són així; de tota manera, si mai has estudiat una llengua que fa servir la j així, assegura't que ho pronuncies sempre tot bé. Si veus una j, imagina que és una i, o potser encara millor una y.

Vocals[modifica]

Les vocals de Toki Pona són com les vocals del català (tant li fa si són obertes o tancades), el castellà, l'italià o l'esperanto. O sigui, les típiques a e i o u tancades. En una taula, amb exemples catalans:

Lletra Pronunciada com
a pa
e temps
i ritme
o tomb, tambor
u dubte

Material Avançat[modifica]

Si creus que la feina de pronunciació és prou difícil, et recomano que no estudiis el material que hi ha a partir d'ara; tot i això, aquesta informació és important per a algú qui realment vol aprendre la Toki Pona, i per tant al final ho hauràs d'acabar llegint.

Si la lliçó de pronuncació no ha estat massa difícil, i vols aprendre més, continua llegint:

 • Totes les paraules oficials de Toki Pona (que són les paraules com toki o pakala que es troben en el diccionari Toki Pona - anglès) mai s'escriuen amb cap majúscula . (Sí, fins i tot a començament de frase són totalment en minúscules).
 • L'únic moment en què s'usen majúscules és amb les paraules no oficials, com els noms de persones, llocs o religions. Per exemple:
  • jan Kalisija li pona. (Kalisija, el nom d'una persona, és la única paraula amb majúscula en aquesta frase.)
  • ma Elopa li suli. (Europa no és una paraula oficial de Toki Pona, i per tant, s'escriu amb majúscula.)
 • Com que la Toki Pona té tan poques consonants, el so exacte que es pronuncia pot ser força lliure i flexible. Apart de les pronuncacions que has après abans en aquesta mateixa lliçó, aquí hi ha una petita llista d'algunes de les altres pronunciacions que algunes consonants poden tenir:
Lletra Pronunciada
p bona
t dit
k gat
s casa, zero
 • La tònica SEMPRE és la primera síl·laba, o sigui, pakala sonaria /pàkala/.
 • Les síl·labes en Toki Pona segueixen aquest patró: consonant + vocal + n opcional.
  • La consonant pot no ser imprescindible si parlem de la síl·laba inicial de la paraula (per exemple, no hi ha consonant inicial a ali o a unpa).
  • La n final no es pot fer servir si la pròxima síl·laba comença amb m o amb n.
  • Hi ha quatre combinacions que no són permeses, degut a la seva dificultat tant escoltant com pronunciant-les. Aquestes són: ji, ti, wo, i wu.

<Anterior: Índex de matèries | Següent: Lliçó 02: Frases bàsiques>