Salut i qualitat de vida en l'obesitat/Llistat i descripció de les conductes que propicien un risc de patir el problema

Llistat i descripció de les conductes que propicien un risc de patir el problema[modifica]

“L’obesitat és el resultat dels aspectes patològics de la nostra manera de viure” segons el Dr. Carrascosa, metge biopsicosocial de l’Hospital de la Vall Hebron i promotor del programa de formació d’educadors en obesitat infantil[1].

En una interessant entrevista[2] hem trobat un bon punt de referència en el Dr. Carrascosa pel que respecta a l’obesitat infantil; d’aquesta entrevista hem extret algunes frases que ens ha agradat incloure a mode d’anàlisi.

El Dr. Carrascosa informa de la magnitud del problema de l’obesitat infantil i adverteix de possibles conseqüències: “paradoxalment per primera vegada en la historia de la humanitat les expectatives de vida de la generació actual de nen/es i/o adolescents poden ser inferiors a la dels seus progenitors a causa de l’obesitat infantil, la qual se situa en índexs molt elevats i pot causar mortalitat infantil precoç en països superdesenvolupats”.

“L’evolució de l’espècie ha predisposat genèticament a l’home a desenvolupar un gen que el predisposa a patir malalties del tipus morbiditat física patològica com ara l’obesitat, ja que abans vivia en mancança i ara viu en l’abundància”, molts antropòlegs confirmen que estem patint una mena d’involució genètica a causa de la sobrealimentació o mala alimentació.

“Ningú no és culpable de desenvolupar obesitat, només cal fer responsable al nen/a de la seva salut per tal de corregir-la o evitar que es desenvolupi”, com bé cita el Dr. Carrascosa és indispensable evitar qualsevol sentiment de culpabilitat que no fa més que agreujar els casos i empitjorar la situació del malalt generant-li ansietat i estrès.

Caldria fer una diferenciació inicial entre les conductes impulsives i les compulsives:

Conductes impulsives són aquelles que predisposen a reaccionar d´ una determinada manera; són accions esporàdiques en les que s´executa una acció sense reflexió prèvia i es produeixen de forma súbita tot i que es poden transformar en conscients posteriorment.

Conductes compulsives son aquelles que actuen com a resposta a una tensió,son incontrolables,són accions constants reiterants i no són conscients. La obesitat és doncs efecte d´un procés que comença inicialment amb una conducta impulsiva; per exemple, menjar per obtenir un efecte calmant com a resposta a una ansietat puntual, però que deriva en una conducta compulsiva ja s´han adquirit mal hàbits alimentaris.


Les conductes que propicien un risc de patir obesitat infantil són:

 • Mala alimentació infantil a causa de la nostra manera de viure (ha canviat la manera de cuinar ; les presses i el poc temps fan que cada cop es consumeixin més productes precuinats que no tenen els mateixos valors nutricionals que la cuina tradicional).
 • Sobrealimentació vivim en una societat desenvolupada que peca de l’abundància, cosa que ha fet que no només ens mal alimentem, sinó que a més a més ens alimentem consumint més calories de les necessàries per viure (consumim més calories de les que en realitat cremem o necessitem per subsistir).
 • Sedentarisme: els nens passen molt de temps davant l’ordinador, jugant amb consoles, mirant la televisió, accedint a Internet, no surten al carrer a jugar com fa anys i no practiquen suficient exercici físic. A Andalusia quasi el 20% dels nens/es entre 5-14 anys no fan cap tipus d’exercici físic durant el seu temps lliure. De forma general les nenes són més sedentàries que els nens i aquestes diferències s’incrementen amb l’edat. (Pla Integral d’obesitat a Andalusia 2007-2012).
 • Falta de transparència en l’etiquetatge dels aliments: Algunes de les normes d’etiquetatge dels productes no sempre faciliten a les famílies la comprensió del contingut nutricional, un aspecte molt notable en les classes baixes i en la (Pla Integral d’obesitat a Andalusia 2007-2012).
 • Mobilitat. A la jornada laboral li hem de sumar el temps que invertim en els desplaçaments a vehicles de motor, com a conseqüència de les distàncies no s’utilitzen assíduament vehicles de tracció com ara la bicicleta (tot i que actualment se n’està promovent el seu ús).
 • Pragmatisme excessiu a l’hora de fer la compra de comestibles. A causa de la cultura de la falta de temps en què vivim immersos cada cop ens hem tornat més pràctics a l’hora d’abastir-nos; la compra de productes frescos i naturals pròpia dels mercats s’ha vist reduïda a la adquisició dels aliments a grans superfícies.
 • Sociabilització. Un dels agents sociabilitzadors amb més força son els mitjans de comunicació. Aquests han contribuït a difondre missatges on els models d’alimentació estan molt allunyats de patrons saludables; centrant la publicitat en aliments poc nutritius però amb una alt component calòric, els quals van dirigits principalment a la població infantil i a part gaudeixen d’una gran acceptació per part del públic.
Gràfic http://www.vitadelia.com/images/2007/08/burger.jpg.pagespeed.ce.6rSBlJK1Vk.jpg
 • Estalviar temps. Amb la inserció de la dona al món laboral s’han perdut els models tradicionals culinaris; els nens esmorzen i mengen a l’escola o fora de casa, ja que la falta de temps ocasiona que ja no es tingui temps ni de cuinar ni de menjar.
 • Desinformació per part dels pares de com alimentar als seus fills i com inculcar-los hàbits alimentaris i esportius saludables.
 • Falta de responsabilitat per part del pares, que consideren que l’educació dels fills recau únicament en les escoles o institucions lectives i no creen pautes de conductes saludables a casa.
 • Desajustaments emocionals, com ara la falta d’autoestima, fan que certs nens siguin més propensos que altres a desenvolupar obesitat, a causa que la seva manera de saciar mancances afectives, ansietat o nervis es basa en la sobrealimentació o mala alimentació.
 • Rebuig social. Els nens que pateixen vexacions socials a l’escola o són víctimes de qualsevol tipus d’abús/assetjament poden veure’s inclinats a calmar l’ansietat que els genera aquesta situació ingerint aliments de manera descontrolada.
 • Falta de supervisió d’un adult per reeducar un mal hàbit informant i formant a l’infant sobre com, què, quan i on, tot establint unes pautes de conducta guiades.


Gràfic http://www.efdeportes.com/efd121/autoestima05.gifNotes a peu de pàgina[modifica]

<references>

 1. Nens en moviment. URL http://personales.ya.com/nensenmoviment/catala/titulo.html
 2. Es dispara l’obesitat infantil. URL http://www.tv3.cat/videos/2733270/Es-dispara-lobesitat-infantil