Vés al contingut

Recull de jocs d'esplai/Fet i amagar

Nom del joc
Fet i amagar
Article a la Viquipèdia
Altres noms Joc de l'acuit, Cuit i amagar
Edat A partir dels 3 anys
Participants 2 o més
Equips No
Àrbitre No
Habilitats Velocitat, reflexos, posicionament
Terreny de joc Qualsevol, amb llocs on poder amagar-se
Material necessari No
Informació de la taula

El joc de fet i amagar es basa en amagar-se i que un dels jugadors enxampi a la resta. [1][2]

Regles del joc[modifica]

S'escull un dels jugadors perquè compti, amb els ulls tancats, fins a un nombre preestablert (serà major si el terreny de joc és més gran). Mentrestant, els altres jugadors s'han d'amagar. El qui para, un cop acaba de comptar, diu: "Qui no s'ha amagat, para", i ha de trobar la resta de jugadors amagats.

Quan en veu un, ha de córrer cap al lloc on estava comptant i ha d’intentar arribar-hi abans que el participant amagat. Tocant la paret amb la mà, ha de dir: "Un, dos, tres... i el nom del jugador vist". Si el que estava amagat hi arriba abans, dirà: "Un, dos, tres, salvat", però si provant de salvar-se es confon de lloc, no se salvarà.

Per altra banda, si el que para veu un jugador que està amagat, però es confon de persona, el qui està amagat surt i ha de dir: "Has trencat l'olla"; aleshores tota la resta de participants surt del seu amagatall i el qui comptava (parava) ho ha de tornar a fer.

Guanya el jugador que compta si els atrapa a tots, o bé la resta de grup si aconsegueix salvar-se. La següent partida sol parar-la el primer jugador a ser eliminat en la ronda anterior.

Variants[modifica]

  • El lloc on està el jugador que compta rep el nom de toc', cau o casa, i cal anar-hi a tocar amb les mans per salvar-se. Els més petits, si encara no estan familiaritzats amb les seqüències de números, poden cantar una cançó quan parin.
  • Fet a la galindaina: Consisteix en el fet que, en comptes de córrer per a salvar-se, el jugador vist pot eximir-se de ser eliminat ajupint-se fins a tocar gairebé a terra amb el darrere, i canten:

Referències[modifica]

  1. Club d'esplai Diversitat Lúdica. «Fet i amagar». Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat. [Consulta: 8 agost 2015].
  2. Amat, Teresa; Guerrero, Josefina. Cuit i amagar. Sant Sadurní d'Anoia: Centre de Normalització Lingüística Ca n’Ametller, setembre 2000, p. 11 [Consulta: 8 agost 2015].