Monuments amb nens/Joan Brossa

El llagost com es veu des del carrer
Faune
Poema visual
Monument al llibre

L'obra escultòrica de Joan Brossa té un caràcter juganer que la fa força atraient pels nens. A més, l'ús d'elements més o menys figuratius, encara que sigui treballats de manera poc usual, fa que sigui fàcil convertir la contemplació en una conversa, una reflexió o un joc.

De les deu obres de Joan Brossa que surten al Catàleg de l'Art Públic de l'Ajuntament de Barcelona,[1] vuit es troben concentrades al voltant de l'Eixample Central i Ciutat Vella, en un recorregut que es pot fer fàcilment amb bicicleta, gràcies als carrils bici i carrers de vianants, tot i que a diferència de l'itinerari anterior ens tocarà fer servir en alguns trossos la calçada o les voreres. L'itinerari es podria fer fins i tot a peu, tot i que a peu podria ser convenient dividir-lo en dues parts, segons les ganes de caminar que tinguin els nens.

De les dues obres que no són en aquesta zona, una és al costat del Velòdrom d'Horta i mereix una visita expressa, que es pot fer amb metro, i l'altra és ara al Museu d'Història de la Immigració de Catalunya, a Sant Adrià de Besòs.

L'itinerari[modifica]

Comencem l'itinerari al carrer del Bon Pastor, que és un petit carrer de vianants, d'una sola travessia, entre Muntaner i Aribau just per sobre de la Diagonal, a on podem arribar pel carril bici de la Diagonal o des de la propera estació de metro i FGC de Diagonal-Provença (pel carril bici del carrer d'Enric Granados).

A meitat del carrer hi ha la façana del Col·legi d'Aparelladors, amb una instal·lació de Joan Brossa que combina una espectacular llagosta al capdamunt amb un poema visual a la resta de la façana, amb les lletres que formen el nom del Col·legi distribuïdes per tota la façana en ordre alfabètic. La llagosta és l'element que dóna més joc amb els nens (pregunteu "a veure qui troba una llagosta més gran que vosaltres en aquest carrer", i espereu una mica abans de dir-los que no busquin per terra sinó més amunt), però amb les lletres també es pot fer un joc: mireu si les lletres del nom del Col·legi tal com surt sobre la porta ("Col·legi Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers de l'Edificació de Barcelona") hi són totes entre les que estan distribuïdes per la resta façana (com que estan en ordre alfabètic és fàcil de comprovar pels nens). Feu la prova i veureu com no hi són (per fer-ho fàcil, comproveu que només hi ha una G, o que la Y d'"enginyers" no hi és). La raó no és que Joan Brossa es deixés lletres ni que no li cabessin totes, sinó que quan va fer el poema visual el Col·legi es deia només "Col·legi Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Barcelona", i hi havia menys lletres.[2]

Al mateix carrer del Bon Pastor hi ha dues obres més que no són de Joan Brossa però són homenatges a Joan Brossa. La primera són uns fanals que fan llum de colors, com si volguessin fer joc amb els colors de les lletres del poema visual; l'efecte és interessant, tot i que no el podreu apreciar si no és en el cas improbable que estigueu fent l'itinerari de nit. L'altre homenatge és una placa al terra, a l'extrem del carrer que toca a la Diagonal i al carrer Muntaner, i que representa esquemàticament el Sistema Solar interior. Després d'haver buscat la llagosta mirant al cel, pot ser un bon joc buscar Mart o Venus mirant al terra.

Agafem el carril Bici de la Diagonal, en direcció baixada, per girar al cap d'un parell de travessies pel carril bici del carrer Enric Granados, i baixar-hi tres travessies fins al carrer Rosselló. Al carrer Rosselló girem a la dreta i fem uns 80 metres per la vorera fins que trobem l'entrada l'interior d'illa, al costat d'un hotel (per fer el mateix sense agafar la vorera ni circular en direcció contrària ens caldria haver baixat pel carrer Muntaner o pujar una travessia pel carrer Aribau, cosa poc recomanable amb nens ja que són dels carrers amb més tràfic de l'Eixample; en cas de dubte o de trobar massa vianants, sempre podem anar per la vorera amb la bicicleta a la mà, ja que és molt poc tros).

Al fons del jardí hi ha la reproducció d'un poema visual de Joan Brossa, amb la silueta d'un faune vermell i les lletres A i Z, lletres que tornarem a trobar aviat en una altra obra.

Tornem al carrer Enric Granados i seguim baixant pel carril bici fins al carrer València, on girem a l'esquerra i seguim una travessia i mitja (per la calçada, si el tràfic i l'edat dels participants ho permet, i si no per la vorera). A la dreta veurem en dues mitgeres un poema visual de Joan Brossa enfrontat a un altre de semblant de Josep Maria Junoy, tots dos amb les lletres A i Z que havíem vist al faune. Un joc divertit pot ser mirar d'endevinar quin dels dos poemes és el de Brossa (sort dels cartellets que hi ha...).

Una mica més enllà arribem a la Rambla Catalunya, que agafem cap avall. Compte que anar amb bicicleta pel passeig central de la Rambla Catalunya està prohibit, i a més sembla que aquesta prohibició es pren seriosament, però el carril de baixada, estret i amb el tràfic força pacífic, és un bon lloc per anar amb bicicleta.

Quan arribem a la Gran Via, podem fer una parada per veure una obra que no és de Brossa: el toro pensant, de Josep Granyer, parella artística de la girafa coqueta de l'altre extrem de la Rambla Catalunya que ja coneixereu si heu seguit l'itinerari de la Diagonal.

Signatura d'Emili Teixidor al monument al llibre
L'Antifaç, a vista de ciclista

Girem a l'esquerra per la Gran Via (pel passeig central) i en arribar al Passeig de Gràcia hi trobem el monument al Llibre, de Joan Brossa, format per un llibre gegant en equilibri. A la base del monument, hi ha una plaques amb de signatures d'escriptors catalans, i cada any se n'hi afegeixen més, de manera que és probable trobar-ne alguna de l'autor d'algun llibre que ens hagi agradat (alguns són de literatura infantil o juvenil).

A partir d'aquí anem en direcció a la plaça de Catalunya, baixant pel lateral o per la vorera, i travessem la plaça pel Portal de l'Àngel, que seguim avall fins al final, quan l'avinguda es bifurca, i agafem el carrer de l'esquerra (carrer dels Arcs) per sortir a la plaça Nova.

A la plaça Nova hi ha l'obra Barcino, formada per set escultures en forma de lletres que formen el nom llatí de la ciutat. Amb nens, pot ser divertit que intentin llegir la paraula (no és evident que les escultures siguin lletres), o identificar els elements representats per les lletres. Una versió més senzilla és la d'endevinar (sense mirar) quines lletres de "Barcino" estan fetes amb un sol i amb una lluna, i després mirar el monument a veure si ho hem encertat.

Abans de deixar la plaça Nova, podem aprofitar per fer un cop d'ull al portal de la muralla romana i als esgrafiats de la façana del Col·legi d'Arquitectes, fets sobre originals de Picasso.

Sortim de la plaça Nova pel carrer els Boters i després el de la Portaferrissa en direcció a la Rambla.

Al passeig central de la Rambla, incrustada al paviment uns metres més avall del carrer Portaferrissa per on hem vingut, hi ha l'obra més petita de totes les de Joan Brossa que hi ha a la ciutat. Es tracta d'un antifaç de bronze en una rajola i que recorda el premi Sebastià Gasch que el Foment de les Arts Decoratives va concedir a la Rambla el 1991.

Tirem avall per la Rambla fins a la primera cantonada a mà esquerra per agafar el carrer Boqueria. A la cantonada de la Rambla podem aprofitar per veure la casa dels paraigües i el seu drac. Un cop al carrer Boqueria, girem pel carrer Rauric (el tercer carrer a mà dreta) i al cap d'uns metres arribem a la botiga el Ingenio, amb les Lletres Gimnastes de Joan Brossa. Si la botiga està tancada veurem només les que hi ha parades a l'exterior, però si està oberta val la pena entrar-hi per veure les lletres penjades del sostre com trapezistes.

Per anar a buscar la darrera obra que veurem, tornem al carrer Boqueria i continuem a la dreta pel carrer del Call, la plaça Sant Jaume, el carrer de la Llibreteria, el carrer la Bòria i el carrer Corders fins a trobar el carrer Allada-Vermell. Cal anar amb compte si fem aquest recorregut en una hora amb el trànsit obert perquè estaríem anant en direcció contrària pels carrers de la Bòria i Corders. Si ens trobem en aquest cas podem pujar més amunt (a l'avinguda Francesc Cambó) o buscar una alternativa més propera però més laberíntica als carrers de més avall del carrer Princesa.

Al carrer Allada-Vermell hi ha l'espai escènic Joan Brossa, amb una espectacular lletra B ajaguda coronant la façana. Davant del teatre hi ha una tarima vermella, com un escenari, amb una frase del poeta (busqueu-la). A més, els dies que al teatre fan funció infantil sol haver-hi un decorat al carrer, d'aquells amb forats per posar-hi la cara i fer-s'hi una foto amb el cos dels personatges dibuixats.

Informacions pràctiques[modifica]

Donat que ens tocarà fer servir alguna vorera o anar en alguns trossos per la calçada, amb els cotxes, i que circularem per carrers de vianants del Barri Gòtic, convé evitar els dies i hores de més trànsit de cotxes i de turistes. Per això el més aconsellable és fer el recorregut un dia festiu (o un feiner d'agost) al matí més aviat d'hora. Alternativament, si no hi volem anar d'hora, podem anar-hi en una altra hora però aleshores val més que no sigui a l'estiu, amb la temporada alta turística.

Notes[modifica]

  1. Per veure les obres al Catàleg, aneu a la pàgina de cerca i busqueu per l'autor "Brossa"
  2. Abans de fer aquest joc, assegureu-vos que el nom del Col·legi no hagi tornat a canviar, cosa que seria possible donades les vicissituds polítiques i judicials que està passant la denominació del títol d'Enginyer de l'Edificació

Enllaços externs[modifica]