Llibre de cuina/Receptes/Torró negre

Salta a la navegació Salta a la cerca

El torró negre o guirlatxe (no confondre amb el crocant o el torró) són unes postres molt típiques de la mediterrània, especialment a les zones que havien format part de la Corona d'Aragó. És molt probable que també tinguin origen àrab com altres postres amb ametlles. A les Illes Balears i a la Catalunya Nord és autòcton i es diu 'torró negre' o 'torró cremat'. També a Navarra, on es diu 'torró roig' (turrón royo). Un familiar més llunyà, del qual el guirlatxe en podria ser l'enllaç, serien les ametlles garrapinyades, presents a tota la Mediterrània.

És fàcil trobar-lo a les pastisseries en làmines rectangulars o elaborats de forma rodona (quasi sempre cobert de xocolata) com si fossin un bombó.

Elaboració[modifica]

S'escalfa un vas de sucre i mig d'aigua fins que arriba al seu punt d'ebullició, tot seguit, s'afegeix el suc d’una llimona sencera o essència de vainilla. Quan la mescla ja sigui prou espessa s'hi aboca un vas d'ametlles senceres i es deixa coure a foc lent fins que tot plegat agafi un to marró clar. Unteu amb oli una superfície plana (marbre o similar) i aboqueu-hi la massa, aplaneu-la de forma uniforme i deixeu que es refredi i s'endureixi.

Referències[modifica]